KAHVE AŞKINA: KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ

KAHVE AŞKINA: KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ

Çocukken sırasına girmekten çok sıkıldığım ama yaş ilerledikçe özellikle kuyruğun en ucuna geçmek ve o kokuyu içime içime çekmek için yolumu düşürmeye çalıştığım Eminönü’ndeki Kurukahveci Mehmet Efendi’ye sevgiler, saygılar.

Anılarda Türk kahveleri, köpükler, çekirdek kahve kokular. Mis.

 

Geçtiğimiz günlerde Hasan Tual’in çekmiş olduğu aşağıdaki video sayesinde de o koku yine burnuma burnuma geldi elbette ki.

 

Türk kahvesinin haricinde bence filtre kahve konusunda da çok başarılılar. en azından benim damak tadım için bire bir uygun diyebilirim. Kahve Festivali’nde tatma şansı bulduğum filtre kahvelerini, denemediyseniz en kısa sürede tatmanızı tavsiye ederim.

 


Peki, Kurukahveci Mehmet Efendi kimdir?
19’uncu yüzyılda Türk kahvesi çoğunlukla çiğ çekirdek olarak satılıyor, evlerde tavada kavrulduktan sonra el değirmenlerinde çekiliyor ve içiliyordu.

1871 yılında işi babasından devralan Mehmet Efendi, çiğ çekirdek kahveyi özenle kavurup dibekte öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başlar. İstanbul Tahmis Sokağı’nda taze mis gibi kavrulmuş kahve kokusu çevreye yayılmaya başlar.

Mehmet Efendi müşterilerine sağladığı bu kolaylıkla, bir süre sonra “Kurukahveci Mehmet Efendi” lakabıyla anılır.

 

Kahve konusunda el altına durması gereken bilgiler;
Daima temiz içme suyu kullanın. Musluk suları içerdikleri klor gibi kimyasallar nedeniyle kahve tadını olumsuz yönde etkiler.
Daima yüksek kaliteli, taze kavrulmuş ve taze olarak öğütülüp paketlenmiş Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Kahvesini tercih edin.
Kahveyi ihtiyacınız olduğu zamanda ve ihtiyacınız olduğu kadar hazırlayın. Hazırlandıktan sonra kahvenin uzun süre bekletilmesi hem soğumasına hem de bir süre sonra aromasını kaybetmesine yol açacaktır.
Kahvenizi daima ağzı kapalı olarak muhafaza edin.
Eğer kahveniz için ambalajı dışında bir saklama kabı kullanıyor iseniz;
– Saklama kabını daima temiz tutun,
– Kap içindeki kahve bitmeden yeni kahve ilave etmeyin,
– Kap içine rutubetli kaşık sokmayın.
Kahve hazırlama (pişirme) kaplarınızı daima temiz tutun.
Temizlik aşamasında sabun ve deterjan benzeri temizlik maddelerini kullanmayın. Eğer bu maddelerin kullanımı gerekli ise temizlik işlemi sonrasında bol su ile durulayarak kap içinde herhangi bir temizlik maddesinin kalmamasına özen gösterin. Kapların içinde kalabilecek kalıntılar kahvenin kokusunu ve lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir.
Fincanların yıkanmasında ise mümkün olduğunca kokusuz sabun kullanımına ve bol su ile durulamaya özen gösterin

 

KAHVE AŞKINA: KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ

 

 

This Article Has 1 Comment
  1. Yusuf dedi ki:

    Kokusunun insanı mest ettiği, Kahvesi için dünya sıraya girdiğimiz kurulacağı mehmet efendi nin çalışanlarının kahveyi verirken defol git hemen arkadaki defolacak gelsin der gibi bakışı olmasa daha iyi olacak…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir