Atina Yeme İçme Önerileri Bölüm 2

Atina’ya ikinci kez kavuşmanın mutluluğuyla, kendimi sokaklara bırakıyorum!

Birinci Atina seferime dair notlarımı da şuraya ekleyip, en yeni açılan mekanları, “mutlaka gitmelisiniz” dediğim yerleri ve azıcık daha fazlasını aşağıda detaylıca yazmaya başlıyorum.

İkinci, üçüncü veya daha fazla gitmelerin hepsini hak eden bir şehir Atina. Ben özellikle de, ikinci gidişimde çok daha fazla sevdim buraları. “Mecburi”  güzergahlardan sıyrılıp,  (ki yapılması gerekenler listesine her zaman uyan birisi değilim ama Atina Akropolisi de görülmeden olmaz elbette. Böyle mecburiyetlere can feda.) özgür  rotalara, sokaklara koşup, sarıldım.

Özellikle de deniz tatili için alternatif rotalar arıyorsanız, kesinlikle Atina üzerinden dünyalar tatlısı bir adaya geçmenizi öneririm.

Plaka Sokakları

Atina’ya dair yeme-içme önerilerine geçmeden önce kısa notlarla ve rakamlarla şehre dair bir-iki şey ekleyeceğim.

Yunanistan’ın başkenti ve dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Atina, bence her şart ve durumda görülmesi gereken yerlerden biri olarak listenize eklenmeli diye düşünüyorum. Atina isminin tanrıça Atena isminden geldiğinin notu da düşmek isterim. Atina tarihine dair bir şeyler okumak isterseniz de şu link üzerinden devam edebilirsiniz. Bence, gitmeden önce tarihini  iyice okuyup anlamak, gezerken size çok daha fazla keyif verecektir.

-Evet, şehir ucuz ama euro’yu dörtle çarpınca bunun esprisi pek kalmıyor. O yüzden “Ağbiiii Atina’da her şey sudan ucuz” cümlelerine takılmamak, beklentiyi yükseltmemek lazım. Ama tabii ki adisyon açısından orta yollu bir şehir olduğunu göz ardı edemem.

-Metroda turnikiler hep açık. Yani bilet gişesinin başında kontrol için bekleyen de yok, kapıların açılması için bilet okutmanıza gerek de yok. Her durumda giriş hep açık. Geçen yıl gittiğimde, ilk gün toplu taşımadaki greve denk gelmiştim ve ondan ötürü de turnikilerin serbest olduğunu düşündüm. Fakat bu gidişimde de aynı rahatlığı görünce mutlu olmadım değil hani. Bilet okutan yok mu, var tabii, hatta bazen gişe çıkışında kontrol memurları da olabiliyor ama o da sizin şansınız. Yani tavsiyem bilet alma derdine düşmeden önce, turnikilerin müsaitlik durumunu kontrol etmeniz.

Sizi suça teşvik etmiyorumdur umarım… Bilet almak isteyenlerin ellerini kollarını bağlamıyorum elbette 🙂

-Havalimanından şehir merkezine ulaşmak çok kolay. Metroyla yaklaşık yarım saat civarında ulaşabiliyorsunuz. İşte burada bilet kontrolü mevcut. Mecbur 9 Euro verip o bileti alacaksınız. Fakat işin iyi yanı ve önemli tarafı; o bileti hiç atmamanız. Çünkü dönüşte de açık olan turnikiler sayesinde bindiğiniz herhangi bir metro durağından havalimanına ücretsiz gidebilirsiniz, lazım olursa da, size bilet soracak olan memurlara eski bileti göstermeniz yeterli olabilir. Yani ben öyle yaptım en azından.

Monastiraki

-Eğer hazır Atina’ya gitmişken, bir de günü birlik yakın adalardan birine geçerim diye düşünüyorsanız, ada biletinizi mutlaka önceden internet üzerinden almanızı tavsiye ederim. Tabii bu bahsettiğim şey yaz sezonu için geçerli. Tıpkı bizde de olduğu gibi, Atina sakinleri de yaz aylarında ferahlamak için adalarına hücum etmekte.

Plaka, bence Atina’nın en keyifli sokaklarına sahip olan bölgesi. Sadece taverna için değil gündüz de şöyle bir mis gibi sokakları içinize çekmek için de gitmenizi tavsiye ederim.

-Klasikler iyidir. Belli başı yunan mezeleri ve yemekler içerisinden farklı sunum ve tatlara şans vermek isteyebilirsiniz ama tavsiyem, bir de ilk kez deneyecekseniz klasik sunumlardan şaşmamanız olacak.

-Grafiti cenneti olan Atina sokakları sizi mest etmeye hazır, siz de hazırsanız sokaklara düşebilirsiniz.

-Akropolis’e mutlaka sabahın erken saatlerinde çıkmanızı tavsiye ederim. Tabii bunu girişteki kuyruktan kurtulmanız için belirtmedim. Atina Akropolisi’ne ulaşmak o kadar emek isteyen keyifli bir yol ki, öğle güneşinde çıkıp kendinize bunu yapmayın. Yine de saat kaç olursa olsun Akrapolis’e mutlaka çıkılmalı ve öncesinde de tarihi okunmalı diye düşünüyorum.

-Vaktiniz varsa Akropolis Müzesi’ni de es geçmeyin.

-Frappe mi freddo esprosso mu? Eğer kahve çekirdekleri açısından özel bir kahvecide değilseniz, içeceğiniz şey büyük ihtimal frappe olacaktır. Çünkü Nescafe kullanılarak yapılan Frappe, üçüncü dalga kahvecilere girmeyeceğinden ötürü frappenizi oralarda yudumlayabilirsiniz. Freddo Espresso için kahve çekirdeği konusunda titizlenen mekanlara göz atabilirsiniz.

– Bence Atina’ya en az 4 gün ayırın. Eğer günü birlik bir ada gezisi yapacaksanız beşi bile zorlayabilirsiniz.

Atina’da neler yemeli? 

Souvlaki, Soutzoukakia, Greek Salad, Tzatziki, Loukoumades, yoğurt, bal… Bunlar sadece başlıcaları!

Sırada Atina Yeme İçme Önerileri

Lotte Cafe Bistrot

Mis gibi bir mekan. Hem leziz bir kahveci hem de alkollü içecekleri ile kalbinizi çalabilecek keyifli yerlerden. Günün ilk kahvesini burada içerek, sokakları turlamaya başlamak size iyi gelecek, şimdiden söyleyeyim.

Sakin ve huzurlu atmosferi, bir de fotografik ortamı sayesinde burası yüzünüzü güldürür.

Adres: Tsami Karatasou 2

Souvlaki Aşkına

O Kostas

Yemek yemek için acıkmayı beklememeniz gereken bir şehirde olduğunuzu unutmayın. Sokak lezzetleri açısından zengin olan bu şehrin öne çıkan meşhur tadı ise; Souvlaki. Peki, bu en iyi nerede yenir? O Kostas.

Muhtemelen “Atina’da Nerede Ne Yenir?” araştırması yapmaya başlayınca karşınıza ilk çıkacak olanlardan biri olacak O Kostas. Klişe bir mekan olarak görüp es geçmeyin ya da beklentinizi göklere çıkarmayın. Sadece çok lezzetli bir şey yiyeceğinizi aklınızdan çıkarmasanız yeterli olur.

Mekanın kapısında karşılaşacağınız kuyruk sizi yıldırmasın bir de. Ayrıca açlık sınırınız normalin üzerindeyse iki tane Souvlaki almanızı tavsiye ederim.

Adres: Pentelis 5

Le Greche

Dondurma konusunda yüzünüzü güldürecek çeşit ve lezzete sahip mekanlardan biri. Fazla çeşit kafamı karıştırdığı için ben genelde bir mutsuz oluyorum o karar anında, o da ayrı konu.

Adres: Mitropoleos 16

Little Kook’a mest olmamak ne mümkün.

Little Kook

Geçtiğimiz yıl açılan Little Kook, instagram’da karşıma çıkan ve oldukça ilgi çeken konseptiyle kalbimi çalmıştı. Komple bir sokağa yayılan ve içerisinde birkaç mekan barındıran Little Kook, kendinizi bir masalda hissetmeniz ve gerçekten keyif alacağınız ideallikte. Bu mekanı ayrı bir postta detaylıca anlatmaya çalışacağım.

Mensünün de lezzetli olduğunun notunu düşüp, kendinizi pozdandan poza sokup güzel kareler yakalayacağınız anlara …

Adres: Karaiskaki 17

Greek Salad

Apollonia lyra

Konu önemli. Yunan müziği eşliğinde, geleneksel Yunan yemekleri yiyip keyifli bir gece geçirmek. Atina raconu bunu gerektirir. İşte bu açıdan mekan seçimi konusunda seçenek çok olunca kafa biraz karışabiliyor ama bir yerde de gözünüzü karartıp, dalmanızı öneririm.

Plaka bölgesi bu konuda size derya deniz çözümler sunacak. Hatta Eminönü esnafı gibi “Abiye mi aradınız?” diye yolunuzu da kesecekler. Bu ilk başta klasik turistik ayaklar gibi gelebiliyor ama bu iş böyle. Mesela bu sene deneme fırsatı bulduğum Apollonia Lyra için benim de öncesinde birkaç önerim vardı ama çalışanlarının dozunda ilgi/samimiyeti, lezzetli menüsü ve gerçekten iyi canlı müzikle hepsi uçtu gitti. Rezervasyonun şart olduğunu bildirir, sofraya ızgara ahtapot da söylemenizi tavsiye ederim.

Bu arada servis çok yavaş gibi gelebilir ama orada zaman başka işliyor, ondan hep bunlar. Yaşam telaşındaki hızımızla işlesin istiyoruz bazen, gittiğimiz yerlerdeki düzenin de işte.  Evet, neredeyse gittiğiniz her yerde biraz bekliyorsunuz ama bu da onların düzeni, olsun.

Ortalama Fiyat: Kalamar, mezeler, alkol ve çeşitli ilavelerle iki kişi için 60 Euro gibi bir ödemeyi gözden çıkarabilirsiniz.

Adres: Lisiou 12

Belray Bar / ΜΠΕΛ ΡΕΫ

Evet, Atina’daki mekanları Yunanca ismiyle  bulmaya çalışmak oldukça zor.

Neyse, burası kahvaltısı, alkollü alkolsüz her türlü içeceği, çok zengin seçenekler olmasa da ana yemeği için gidebileceğiniz keyifli modern dokunuşlu mekanlardan.

İçinden hiç çıkmak istemedim, o kadar diyeyim.

Adres: Falirou 88

Akropolis Müzesi

Atina’ya kadar gelmişken Akropolis’e hatta Akropolis Müzesi’ne uğramaya çalışmanızı elbette ki şiddetle tavsiye ederim.

Müzede mest olduktan sonra kafe kısmına geçip (ki mümkünse dışarıda bir masa tercih edip) uzaklara dalarak Akropolisi seyretmek bir tatlı  ya da kahve içmek iyi gelecek.

Six d.o.g.s

Özellikle yaz ayları için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebilirim. Bira çeşitleri başınızı döndürürken, kokteyl menüsü kalbinizi çalacak. Yellow Moon tavsiye edilir.

Adres: Avramiotou 6-8

Cafe Avissina’ya sonsuz kalpler

Cafe Avissina

Benim için Atina’nın yıldızı oldu diyebilirim. Çünkü çiçekli duvar kağıtlarına hiç dayanamam.

Pazar günleri Atina’da kurulan bit pazarında şöyle bir turladıktan sonra, tam çıkışa doğru ilerliyordum ki, Cafe Avissina ile karşılaştım. Sonra gidilecekler listeme de bu mekanı eklediğimi görünce, içeriği girip uzunca bir soluklanmamak olmazdı. Başka bir zaman dilimine ışınlandığım, kapıdan adımımı atar atmaz.

Greek Salad’a doyamadım!

Ne de güzel oldu bu zaman yolculuğu. Lezzetli menüsünden de kalbimi çalan şeylerden biri de Soutzoukakia oldu. Bu yemeği ilk denediğim için diğer yerlere göre iyi mi kötü mi bilemiyorum ama yediğim şey gayet lezzetliydi. Pilav üstü köfte gibi düşünün ama pirinç nasıl güzel belli değil. Tavsiye olunur. Bu arada mekanın terası da mevcut, akşam yemeği için o kısım da düşünülebilir. Manzarası Akropolis çünkü.

Adres: Kinetou 7

Nancy’s Sweet Home

Ah! Burası kendinizi kaybedeceğiniz özel tatlıcılardan. Geleneksel ya da günümüze özel her çeşit tatlıyla karşınızdalar. Neredeyse tüm sokağı kaplamışlar, arı gibi çalışmaktalar. Çikolatalı bir şeyler denemenizi tavsiye ederim. Çalışanlara lokal bir şeyler önermelerini söylediğinzde kadayıf diyorlar direkt… Porsiyonları baya büyük. Kesinlikle ortaya sipariş vermenizi tavsiye ederim.

Kalamaki Kolonaki

Burası geleneksel Yunan lezzetlerini azıcık daha modern ya da kendi bildiği gibi sunan mekanlardan. Bulunduğu bölgeden ötürü, mekana dair beklentim oldukça yüksekti ama hiç de öyle bayılmadım.Standarttı her şeyi ya da çizgi altı da denebilir.

Adres: Ploutarchou 32

Geleyim listenin ikinci kısmına. Gitmek için listeme eklediğim ama zaman sınırına takıldığım mekanlardan birkaçı şöyle;

Adres: Pl. Iroon 1

Taverna Platanos Athens. Burasını özellikle de hiç bir şekilde müzik çalmadığı için eklemiştim listeye. Olur da sakince akşam yemeği yemek isterim diye ama gidemedim…

Bir şeyler içmek için Elvis’e gitmeyi çok istedim ama olmadı. Giderseniz geri bildiriminizi benimle paylaşmanızı rica ederim J

Lokal mekan kategorisinden listeme giren ve bir şeyler içsem güzel olur dediğim mekan; Ζάχαρη κι αλάτι (Sugar & salt) Bistrot Bar

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gitmeyi başaramadığım mekanlardan biri de Feyrouz. Çok ama çok içimden kaldı. Artık bi dahaki sefere.

Taf Coffee Shop. Atina’nın 3. Dalga kahvecilerden. Kahve çekirdekeri pek çok mekanda karşıma çıktı. Kahvesini denedim bu vesileyle ama mekanı da oldukça merak ediyordum. Belki gidersiniz. Bu arada Atina’daki kahveciler konusuna ayrı bir postta değinmek istediğim için listemde olan diğer mekanları oraya saklıyorum.

Atina Yeme İçme Önerileri Bölüm 2

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir