Booking.com’dan Rezervasyon Yaparken Dikkat Ettiğim Noktalar

Seyahat planı oluştururken atılacak ilk adımlardan en önemlisi kuşkusuz ki kalınacak yer seçimi.

Genel olarak, gittiğim şehirle de alakalı olarak Airbnb kullanmayı tercih ediyorum ama Booking.com’da yer alan ev tarzı oteller de oldukça cazip gelmekte.

İşte seyahat öncesi kalınacak yer seçimi yaparken oklar Booking.com’a çevrildiyse, şu noktalara dikkat ederek ilerlemeye çalışıyorum. Belki sizin de işinize yarar ya da fikir verir.

Talo Urban Rooms, San Sebastian

 

Vize başvurusu için mi yoksa “gerçekten” kalmak için mi?

Booking.com’daki birçok otelde geçerli olan “iptal edilebilir rezervasyon” seçeneği sayesinde, vize evraklarını hazırlarken sizden istenen otel rezervasyon bilgilerini bu şekilde elde etmek oldukça kolay olmakta.

Bir türlü otel seçemeyenler için oldukça mantıklı olan bu avantajın dezavantajlı yanları da yok değil.

Nasıl olsa iptal edilebilir rezervasyon diye, gözü kapalı yapılan işlemlerin, oteline göre detay kısmına iyice bakılmalı.

  • Bazı oteller ilk gece parasını hemen çekebiliyorken, bunun aynı zaman da geri iadesinin olmadığı şartlar da ekleyebiliyorlar. Eğer açıklamalar kısmında, “X tarihe kadar iptal edildiği takdirde sıfır para kesintisi olacak” yazıyorsa en güzeli. Tabii yine de çekilen paranın geri iadesi ile uğraşmak bazen kolay olabiliyorken kimi zaman da uzun bir sürece yayılabiliyor. Paranın hesaba yatması için, o otele ait rezervasyonu iptal edip, bankanızı da kontrol edip paranın yatmasını beklemeniz gerekecek.

 

  • Ama bazı oteller iptal edilebilir rezervasyon bile olsa, iptal etme tarihinden önce iptali gerçekleştirseniz de, ilk gecenin parasına el koyabiliyor. Önemli. Ben, iptal edilebilir rezervasyon tercih ederken, ki Booking.com burada kredi kartı bilgilerini istiyor, genelde bakiyesi çok düşük olan kartı tercih edip, otelin ilk gece parasını çekmeyi önlemeye çalışıyorum. Ama bu durum geçtiğimiz günlerde bana az kalsın bir kriz yaşatıyordu. Yine bakiyesi  yeterli olmayan kartımla, kalacağım otel için rezervasyonumu yaptım aylar öncesinden, otel geleceğim güne kadar arada ilk gecenin parasını çekmek için uğraşmış ve başarısız olmuş elbette. Ben otele gittiğimde de “işlem başarısız sonuçlandığı için senin odanı iptal ediyorum” dedi. Böyle bir şey olabilir mi? Oldu. Azıcık tatlı dil, “aa yanlış kart girmişim, kusura bakma” derken, başka bir odaya geçişim sağlandı. Yani artık, çat çat yapılan iptal edilebilir rezervasyonların süresini de öyle çok uzatıp, garanti kalacağınız yeri de tehlikeye atmamak lazım.

 

Hotel Bikini, Berlin

Eyvah! Sorun var! Booking.com’a ulaşamıyorum!!!!!!!

Sorunsuz seyahat olmamakta elbette, olacaksa da böyle şeyler olsun, cana gelmesin. Ama hakkımızı aramak istediğimizde de, başımızı büküp yürüyecek halimiz yok.

Booking.com, bu benim tahminim tabii, Türkiye’den çıktıktan sonra iletişime dair ne var ne yoksa ortadan kaldırmış sanki. Eskiden bir sorun olduğu zaman çatır çatır arayarak hakkımı arıyordum, baya da ilgili davranıyorlardı. Ama şimdi kapı duvar adeta. Geçtiğimiz günlerde bir sorun yaşadım Booking.com rezervasyonumla ilgili ve tek bir kontak yok. Sitede ne bir mail adresi ne de telefon yazmakta.

Mobilden Booking.com’a girince bir mail adresi çıkmakta. Tutunacağımız tek dal. Ama ben durmadım tabii, Booking.com’un bulunduğu tüm sosyal medya hesaplarına mesajlar attım, derman eden olur belki diye. Bir tek Facebook’tan attığım mesaja geri dönen oldu. Sonra da e-mail adresine atmış olduğum maile cevap geldi ve sorunu çözmek için adımlar atıldı. Ama bu geri dönüşler 3-4 günü buldu. Bence çok uzun. Biraz sinir olmadım değil hani. O mail adresini buraya da yazayım ki, lazım olursa belki…

Booking.com iletişim için mail adresi: customer.service@booking.com

Lux 11, Berlin

Ne aradığınızdan emin değil misiniz?

Eğer ne istediğinize bir türlü karar veremiyorsanız, bir oda rezervasyonu yapmadan önce aşağıdaki başlıklarla ilerleme sağlayabilirsiniz mesela, en azından ben o şekilde yola çıkmaya çalışıyorum.

Tabbi unutmayın ki, sizin için gerçekten önemli olan şeyleri de göz önünde bulundurmayı es geçmeyin.

Konaklama tarzında aşağı yukarı ne arzu ettiğinizle ilgili tatlı bir yüzleşmeye hazır mısınız?

 

  • Özel banyo? Pansiyonlar ve hatta bazı odalar, ortak paylaşımlı banyolara sahip olabiliyor. Sizin için odada özel banyo olması önemliyse, maddelerde mutlaka buna dikkat etmenizde fayda var. Bazı otellerin hem özel banyolu hem de ortak banyo paylaşımlı odaları bulunmakta, oda seçerken bu durum açıklamalar kısmında mutlaka yazıyor oluyor, ona göre seçiminizi rahatça yapabilirsiniz.

 

  • Kahvaltı mı? Oda fiyatına kahvaltı dahil bir şeyler mi arıyorsunuz? Yoksa kendi yemeğinizi kendiniz pişirmek mi istiyorsunuz? Kahvaltıyı ortak bir tatlılık haline getirmek ve yeni insanlarla tanışmak isterseniz, mutfak alanı ortak kullanımlı hostellere göz atabilir ya da belli bir fiyat farkı ödeyerek kahvaltı servisinden yararlanmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Kahvaltıyı kalacağınız şehirde nerede edeceğinize dair endişeleriniz varsa, kahvaltı dahil paketler tam sizlik olacak. Konaklamanıza dair rezervasyonu yaparken, kahvaltıya ekstraya mı giriyor yoksa odanın kendi imkanlarından biri mi kontrol etmeyi unutmayın. Birçok pansiyonun kendi mutfağını sunduklarını da aklınızda çıkarmayın. Kendi yiyeceklerinizi buzdolabında saklamanıza ve istediğiniz zaman hazırlamanıza izin verdiği için iyi bir seçim olabilir. Kimilerine göre; “Yemek yemek yerine dışarı çıkmak = büyük para tasarrufu!” olabiliyor. Ben her öğün için sokaklara çıkmaktan yanayım.

Hotel Am Brillantengrund, Viyana

  • Özel veya ortak oda? Yurt tarzındaki hostel odaları tercih etmek konaklama açısından kuşkusuz en ucuz yol. Ancak, yabancılarla aynı odada uyumak istemeseniz bile, henüz bu pansiyonlardan vazgeçmeyi düşünmeyin! Çoğu otel, yurt tarzı odalara ilave olarak özel odalar da sunmakta. Aynı odada birden fazla sayıda kişiyle birlikte konaklamanın en avantajlı yanlarından biri de sosyalleşmek ve hesaplı seyahat olmakta.

 

  • Giriş | Çıkış Saatleri? Otelinizin veya pansiyonunuzun giriş çıkış saatlerini mutlaka kontrol edin. Genel olarak çoğu otel misafirlerini saat 14.00’dan itibaren kabul ediyor. Şehre tahmini varış ya da şehirden ayrılışı saatinize göre bu detay oldukça önemli olmakta. Saat açısından otelin özel bir durumu var mı diye açıklamalar iyice kontrol edilmeli. Eğer zamanlama açısından sizin özel bir durumunuz varsa da, otele bilgilendirmesi geçilip orta yol bulmaya çalışılabilinir. Bavulları bırakma gibi detaylarda destek alınabilir. Bazı otellerde resepsiyon da olmayabiliyor ya da olsa da akşam 19:00’a çalışabiliyor. Otele girişi bu da en önemli noktalardan.

 

  • WiFi erişimi? “Hangi yüzyılda yaşıyoruz, artık sokaklarda bile wifi var, elbette otellerde de vardır.” demeyin hiç. Birçok konaklama konuklarına WiFi erişimi sunarken, bazen de yalnızca ortak bir lobide ve konuk odalarında mevcut olabiliyor. Bazen de ödemesini yaptıktan sonra kullanabileceğiniz sistem olabiliyor. Tabii bazen de odalarda ücretsiz wifi var yazarken, bulunduğunuz odada sıfır internet çekebiliyor. İnternet bağlantısının iyi olup olmadığını anlamak için otelle ilgili yorumlara mutlaka göz atın. Gerçi bazen de işiniz şansa kalabiliyor. Amsterdam’da benzeri bir şey başıma gelmişti. Şehrin ortasındaki otel odasında internet çekmiyordu. Bu olumsuzluğa yorumlarda da hiç denk gelmemiştim öncesinde. Malesef otel de hiç ilgilenmediği için bu sorunumla, Booking.com’da şikayet etmek dışında ve dört günü, odada olduğum zamanlarda internetsiz geçirmek dışında bir şey yapamamıştım.

The Hoxton, Shoreditch

  • Merkezi mi? Konaklama, şehrin ana cazibe merkezlerine göre nerede olmalı? Bir yerden bir yere nasıl gideceğinizi düşünün. Toplu taşıma araçlarını kullanıyor musunuz? Yoksa yürümeyi mi seviyorsunuz? Bu konuda sadece tahmin etmekle kalmayın – aslında bir harita çıkarın ( bu noktada Google Haritalara merhaba diyebilirsiniz) ve konaklama yerinin şehrin geri kalan kısmıyla bağlantısını görün. Tabii otel seçimi sırasında gitmek istediğiniz yerleri henüz belirlemediyseniz de, otelin açıklamalar kısmında yazan “x yere şu kadar mesafede” gibi cümlelerdeki x yeri bularak tahmini bir çıkarımda bulunabilirsiniz.

 

  • Gürültü seviyesi? İşte bu ne kadar da önemli. Hiç öyle takıntılarım yok diyorsanız, ne güzel, şanslısınız. Benim var! Tüm günü sokaklarda geçirdikten sonra otele döndüğüm zaman, mutlak sakinliğin peşine düşünüyorum. Genelde sesle ilgili eleştiriler yorumlar kısmında mutlaka yazıyor. İşte, otel gürültülü bir mahallede mi ya da duvarlar mı çok ince (ki en kötüsü), veya “burası çoğunlukla ailelerin yaşadığı bir mahalledir, belli bir saatten sonra gürültü çıkarmamaya özen gösterin” gibi notlar da yer alabilir. Ama gerçekten bu gürültü işi bazen her şeyi mahvedebiliyor.

 

Referans Linki Dalgası

Booking.com’un referans linki muhabbeti acaba ne zaman patlar? Konu şu; Booking.com’dan otel seçen ve kalan bir arkadaşınız, size bir referans linki yolluyor. Bu linki tıklayarak siz de otel seçer ve konaklarsanız, gün sonunda paranızın %10’u iade ediliyor.

 

Booking.com durumu şöyle özetliyor; 

Arkadaşlarınıza önererek US$150 tutarına varan kazanç sağlayabilirsiniz. Rezervasyon yapıp konaklayan her arkadaşınız için US$15 alın (en fazla 10 arkadaş). Ek olarak arkadaşınız da %10 kazanır.

Tek yapmanız gereken rezervasyon yapabilmeleri için aşağıdaki bağlantıyı arkadaşlarınızla paylaşmak.

 

Ekşi Sözlük’ün Booking.com başlığının altında çınlar gibi link paylaşmak olayın boyutunu sözler önüne seriyor bence.

Booking.com’dan Rezervasyon Yaparken Dikkat Ettiğim Noktalar

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir