Bu yazı 1 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi.
Mayıs 2023’de Cunda ve Ayvalık’taydım. Seyahatim, bu şahane topraklara yaptığım dördüncü ziyaretti. Kafamda bir şeyler var ama üzerinden de biraz zaman geçtiği için tazeleyici anılara ihtiyaç söz konusu. O tazeleyici anılar, bana baya iyi geldi ve Cunda-Ayvalık tekrar ve tekrar olmazsa olmazlarıma eklendi.
Cunda ve Ayvalık yeme-içme önerilerim, bu gelişimde fazlasıyla tazelendi. Listemde olup, gidemediğim mekanların sayısı da elbette çok ama onları da bir daha ki gidişime saklıyorum.
Cunda-Ayvalık için sezon başı ve sezon sonu plan yapmak isabetli olabilir. Aşırı kalabalıktan rahatsız olmuyor ya da başka zaman yaratamıyorsanız tabii.
Not: Listede neredeyse meyhane-restaurant yok gibi. Kalabalık olma potansiyelinin olduğu ada ve şehirlerde bu olay beni biraz yoruyor artık. Uzun ve aheste aheste kalamar yemesem de olur gibi düşünüyorum.
Cunda ve Ayvalık Nerede Ne Yenir?
“Nerede?, Ne?” gibi soruların çok net cevaplara sahip olma zorunluluğu varmış gibi davranmıyorum ve tamamen kişisel yeme-içme önerilerimi paylaşıyorum.
#1 Taş Kahve | Cunda
Cunda’yla ilgili herkesin ilk sırasına yerleşmeye hazır mekanlardan. Ruhu ve kimlikli duruşu oradaki pek çok mekandan oldukça önde. Dışarda yer bulamazsanız, içeride oturmanın o muhteşem keyfine de dahil olabilirsiniz. Kesinlikle içerinin atmosferi çok daha etkileyici. Okey ve tavla gibi oyun seçenekleriniz olduğunu da unutmayın.
Kahvaltısı da keyifli. Sabah 09:00-10:00 arası kalabalık bastırmadan denize karşı takılmak mümkün. Türk kahvesi ve ada çayı da güle oynaya tercih edileceklerden olmalı. Sonrasına siz bakın 🙂 Siz içeride otururken de; kulağınıza “tak tak” sesleri gelecektir büyük ihtimal, endişeye gerek yok. Kahve çekirdeği dövmekteler. Mis.
#2 Ayna | Cunda
Ayna da en az Taş Kahve kadar çok önerilen ve listelerde yer alan mekanlardan. Taş Kahve’nin arka kapısından çıkınca Ayna’ya ulaşmak mümkün.
Ayna’nın öğle ve akşam olmak üzere iki farklı menüsü var. Akşam menüsünün daha tatmin edici olduğunu söylemek mümkün. Modern zaman mekanı olan Ayna, gerçekten lezzetli tabaklar çıkarmakta. Beğenilmeyecek bir seçim yok gibi. Peki, lezzet fiyatların yüksekliğini örter mi?
#3 Orman Coffee / Cocktail | Cunda
Buraya dair duyduğum övgüler o kadar fazla ki. Akşam saatlerinde denk getiremedim bir türlü üç günlük seyahatimde… Size bırakıyorum deneme işini.
#4 Frenk Cunda
Burasının kapı önünde oturmasını seviyorum. Kokteyl, kahve ve atmosfer konusunda oldukça yüksek beklentilerle gidip, karşılığını aldığım bir mekan. Arka bahçesi de mevcut. Adanın ruhuna çok yakışmış.
#5 Son Vapur | Cunda
Cunda’da özellikle de deniz kenarında yüksek olan restaurant ve meyhane sayısı, akşam yemeği için karar vermeyi oldukça zorlaştırıyor. Paşa gönlünüzün kriterlerinden içinize sinen bir restaurant çıkmazsa yolunuzu Son Vapur’a çevirebilirsiniz.
Kalabalıktan biraz uzağa konumlanmış yerinden ötürü çok cazip gelen Son Vapur, 2019 yılındaki gidişimde ikinci kez deneyimlemiştim. Hem servisi hem de lezzetleri gayet iyiydi. 2023 yılında da hala lezzetlidir düşünüyorum. Balık simidini çok beğenmiştim mesela.
Bir de “özel salatamızı denemek ister misiniz?” diye sorduklarında karşıma domates- soğan ikilisinin çıkacağını düşünmemiştim. Domates o kadar lezzetli ki salatanın özel olarak sunulması gayet normal. Tuzla yoğrulmuş soğanla da birleşince gerçekten gecenin yıldızı olup çıkıyor.
#6 Macaron Muhallebicisi | Ayvalık
Burası, oturayım da en az birkaç saat takılayım dediğim bir yer oldu. Hem gündüz gözüyle hem de akşam serinliğinde takılmak çok keyifli. Tatlı konusunda içim gitti hakkaten. Bademli muhallebi başta olmak üzere yaklaşık beş-altı çeşit tatlı denedim, sonuç olarak kalbimle hepsini kucaklıyorum. Bu arada Macaron, “makaron” diye okunmuyor. Yazıldığı gibi okunmakta olan Macaron, Mercan Köşkü bitkisinin eski adı aslında.
#7 Pino Cafe | Ayvalık
Burası kahvaltı konusunda çok sevdiğim yerlerden. Sabahın erken saatlerinde, Pino’nun bulunduğu o sessiz sokakta güzel bir kahvaltı yapmak gerçekten nokta atış gibi bir şey.
Pancake <3
Kahvaltının haricinde, pizza ve burger gibi seçenekler de mevcut. Yediğim her şey çok lezzetliydi, artık son yorum sizin.
#8 Cafe Caramel | Ayvalık (en son 2019 yılında gittim)
Tatlı konusunda da burası çok başarılı kesinlikle. Ara sokakta, keyifle zaman geçirmek için muhteşem eşlikçileri söz konusu. Haydi, listeye ekleyin.
#9 İzvinya | Ayvalık (en son 2019 yılında gittim)
Kahvaltı için gittiğim İzvinya, yukarıdaki mekanlara göre daha yerel ve daha ev yapımı usulü. Lezzetli! Zeytinler, reçeller, peynirler… Tadına bakılacak çok fazla şey var sofrada.
#10 Paleo Ayvalık
Tam benim havalar. Kahvesi güzel tatlıları güzel, kapı önünde oturması güzel. Ayvalık’ın ruhuna çok yakışmış burası.
#11 Nona Cunda
Burası da Cunda için biçilmiş kaftan. Üç kaldığım Cunda seyahatim boyunca, her gün mutlaka kahveye + tatlıya uğradım. Limonlu cheesecake’lerini tavsiye ederim.
Listemde olanlar ve maalesef gidemediklerim:
Tipota Makarna: Buraya gidemediğime üzgünüm. Çok güzel yorumlar duymuştum.
Trata Ayvalık: Konumu değişmekte, instagram üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Karina Ayvalık: Gidebilseydim iyi olurdu ama bir dahaki sefere artık.
Cunda’da Nerede Denize Girilir?
Ada Camping (Notlarım 2016 yılına ait.)
Denize girecek sakin ve keyifli bir yer arıyorsanız Ada Camping ilk sıraya yazılacak olanlardan. Deniz ve plaj kısmına geçmeden önce yemeklerinin tadı damağımda kaldı, biliniz. Hayatımda yediğim en güzel tavuk parçalarını yedim galiba! Patates kızartması bile anne patatesiydi. Ne şahane! Soğuk kahvesi kendi özel üretimleri, o da efsane.
Plajı da oldukça huzurlu. Pazar günü en hareketli saatlerde gitmemize rağmen şikayet edeceğimiz hiç bir sorunla karşılaşmadık. Personel de bir o kadar kibar ve ilgili.
Nasıl gidilir?
Cunda merkezden taksiye bindiğinizde 25 TL‘ye götürüyorlar. Başka alternatif yok gibi ne yazık ki. Cunda’nın en büyük sorunu bu belki de. Şahane plajları var ama aracınız yoksa hiç bir şekilde ulaşım yok!
Giriş için de 30 TL veriyorsunuz bu arada. Yemeklerin tadına bakmadan ayrılmayın oralardan…
Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı – Rahmi Koç Müzesi
Ada’nın en güzel yerlerinden birisi.
Yıllar yılı harap bir şekilde kalan değirmen ve kilise, Rahmi Koç tarafından restore ediliyor ve şahane bir hale geliyor. Değirmenin manzarası da bonusu oluyor galiba.
Burada limonata denemelisiniz mutlaka! Turistleri düdüklemek için uludağ limonata getirmiyorlar önünüze. Ne güzel.
Ulasim icin taksi disinda bir alternatifin olmadigini belirtmissiniz, yanlis. Ayvalik Merkez’den Cunda Adasina, taksi disinda, 5 tl karsiliginda motorla, 2.50 tl karsiliginda ise otobusle gecilebiliyor. Yanlis bilgi olmasin 🙂
Merhaba, bilgilendirme için teşekkürler, benim gittiğim yılda, hep taksiye yönlendirildim. Süpermiş:)
Cunda Adası …… dayı nin yeri sahilde fiyat sormadan yemek yerseniz 3 katı para ödersiniz
Ya çok güzel yazmışsın fakat fiyatlarından hiç bahsetmemişsin ✋️
Yorum için çok teşekkürler 🙂
Genel olarak yazdıgım tüm mekanlar için fiyat bilgisi yazmamaktayım ama yeni eklenecek yazılara fiyat aralığı eklemeye çalışacağım. 🙂
Sevgiler
Sayın kurucu yonetıci yada herneyse hakkımızda yazmış olduğunuz yazı ısletme olarak bizi uzmuş bulunmaktadır.yüzde yüz müşteri memnunıyeti odaklı calisan cunda körfez restaurant sizin dediğiniz gibi hiçbir misafirini 40 dk bekletmez.bu rekabet ortamında bu tarz yazılar işletme profiline marka değerine zarar vermektedir.diger restaurantta beklediğiniz halde övücü cümleler kurmuşsunuz ama bize gelince 40 dk diye yazmışsınız .demekki adil değilsiniz ..
Merhabalar, öncelikle yazıyı okuyup, yorum yazdıgınız için teşekkürler.
Fakat adil değilsiniz ve “40dk. bekletmeyiz” kısmı için bu kadar kesin söylemler söylemeniz bence doğru değil. Ben o akşam bekledim ve bunu da yorum olarak sadece kendi özgün içeriklerimden oluşan sitemde yazdım. Bu yazının içinde ve sitede yazılan tüm mekanlara, kendi paramla gidip, deneyimlerimi yazmaktayım. Tüm mesele bu!
Keşke olumsuz yorumlara da yapıcı yaklaşsanız. Belki de sadece, “yaz yogunlugunda istemsiz bir şekilde o tür bekletmeler olabiliyor, yeniden görüşmek üzere” demeniz yeterli olabilir.
Ayrıca “Sayın kurucu yonetıci yada herneyse” derken bile üslubunuzun ne kadar yapıcı olmadığı ortada. Olumlu yapılan her yorum baş tacı edilirken, olumsuz yapılan yorumların altında neden bir art niyet aranıyor anlayamıyorum.
Ayrıca mekanla ilgili yazıma başlarken ilk cümlem; “oraya gitmek için sabırsızlanıyorum” olmuş, yani demekk ki ikinci gelişimde bir şeyler yolunda gitmemiş ve ben memnun ayrılmamışım, bunun arkasında hala art niyet arıyor olmanız çok üzücü…
Sevgiler
Bu hafta cunda ya gıtmek için arastırma yapmaktaydımki bu hoş olmayan yorumu gördüm admin zaten yazısında yaz ayların olabılcegı bunun cok onemlı olmaadığını da belirtmiş bir işletme sahibi olarak uslubunuz hiç hoş değil bence tercıh edılmemek için herşeyden çok daha geçerli bir sebep ben bir kaşığı 40 dk beklerım personelın ılgısı alakası bu hatayı kapatır ancak bu tür bi yazı şekli ki bubyazıyı umarım restorantla ılgısı olmayan bırı cevaplamıstır dır umuyorum
Yorumunuz için teşekkürler, umarım bir keyifli tatil geçirirsiniz 🙂
Buranın esnaflarına sakın güvenmeyin masalarda menü yok fiyat listesi yok kasaya gittiğinizde iki mezeye 50tl ödediğinizi göreceksiniz ve itiraz edemeyeceksiniz masaya oturmadan pazarlık yapın çayı 5 tlye satan zihniyet bunlar
Haftaya cunda da olacağız ve ilk defa gideceğimiz için bir araştırma yapmak istedim. Öncelikle yazınız oldukça aydınlatıcı. İlk kez gidecekler icin oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum.
İlgili restaurant ile ilgili. İşletmenin yazdığı ilk cümle işletmeyi tercih etmemem icin yeterli bir sebep oluşturdu. Unutmamak adina ekran görüntümu kaydettim. Keşke birbirimize hitaplarimizda daha guzel üsluplar kullansak. Kendi marka değerinize maalesef siz zarar vermişsiniz. Ne üzücü. Herkese güzel günler dilerim
Merhabalar,
Size keyifli bir tatil diliyorum 🙂 Malesef geri bildirimlere yapılan yaklaşım şekli her zaman yapıcı olmamakta …