KALBİME KALBİME: ATİNA İÇİN YEME İÇME TAVSİYELERİ

Atina için çılgınlar gibi heyecanlı olmamın sebebi elbette ki yemekler, yemekler ve yemeklerdi.

Tarih, deniz ve güneş de devreye girdi ama yemekler kadar olamadı tabii. Tamam, tarih biraz öne geçti denebilir.

Neyse, ben yine ilk kez gideceğim bir şehre yolculuk öncesi hazırlık yapmadım ve oralarda deli gibi “çalıştım”(allah başka dert vermesin). Yeme – içme mevzusunun o şehre gittiğimde şekillenmesini daha çok seviyorum, şimdilik de fena gitmiyor.

İşte o “fena” olmayan listede aşağıdaki minnoş mekanlar var. Çoğu sokak lezzetlerinden oluşmakta. İyi ki de öyle. Yemek kısmına gelene kadar, giriş – gelişme -sonuç şeklinde ilerleyeceğim. Haberiniz olsun!

atina yeme içme rehberi

 

Atina’ya ilk adım!

“Atina’da grev var.” Airbnb’deki evimizin sahibinden, biz Atina’ya inmeden birkaç saat önce böyle bir mesaj geldi. Otobüs, metro, tren vb. grevde, sadece taksi kullanabilirsiniz, diyor. Süper!!

Havalimanından merkeze bir saatte varılıyor ve metro ile serin ayrıca hızlıca gitmenin hayallerini kurarken, berbat bir taksi kuyruğuna girdik. Taksi fiyatları standart bu arada, 38 euro. Binmeyi düşünürseniz, metroyu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Klimalı, hızlı ve merkeze ulaşım. Baya Taksim’in göbeğine çıktığınızı düşünün.

Tabii, kalabalıksanız taksi daha mantıklı çünkü metro kişi başı 9 euro. Ücret fiks olduğu için dolandırılma şansınız da pek yok. Ayrıca neredeyse her takside navigasyon cihazı var, adresi hemen tak diye yazıyorlar, oldu bitti.

 

atina yeme içme rehberi

 

Peki, ben Atina’daki taksiler konusunda neden bir hakimiyet yakaladım? Hem de kaldığım ev merkeze sadece 10 dakika yürüme mesafesindeyken.

Tabii ki de yürüyüş ayakkabılarım yanımdaydı! Ama evimizin bölgesi malesef  Tarlabaşı – Eminönü karışımı bir yer çıktı. Evle ilgili yorumları okumuştuk ama o kadarını da çok tahmin etmedik. Gündüz tamam ama açıkçası gece yürüyerek eve dönme konusunda cesaretimiz eksik kaldı. Taksi şansımızı denedik,  o kadar yakın mesafe için taksi şoförlerinin mız mızlanacağını düşündük ama hiç de öyle olmadı. 3-4 euro ödedik ve her akşam yeni bir taksici deneyimi yaşadık!

Kaldığımız bölge için, sokakta karşılaşacağımız insanlardan korkmamamız çünkü onların kendileri haricinde kimseye bir zararları olmadığı söylendi. Evet, Kerameikos bölgesine çok tekin denemez ama gerçekten de korkmak için bir sebep olmadığını söylemek mümkün. Sadece tatilde o tarz bir bölgede bulunmak istemezdim, o kadar. Yoksa İstanbul’dan alışığız aşağı yukarı. Endişelenecek bir şey yok yani.

 

Akropolis - kalp

Akropolis – kalp

 

Tabii iyi lezzet peşindeyseniz yolunuz mutlaka Kerameikos’ya düşecek, bunu da unutmayın:) Kerameikos’ya çok yakın olan ve Atina’da son zamanların yükselen minnoş semtlerinden olan Gazi, mutlaka bir şeyler içmeniz gereken keyifli sokakları barındırıyor.

Hemen hemen her şehirde olduğu gibi Atina’da da olay arka sokaklarda kopuyor. Fırtınalar koparan ilk mekan ise;

 

San Francisco Sandwich Shop

Tam bir lezzet patlaması. Sandviç konusunda beklentimizi yükselte yükselte gittik ve pişman olmadan döndük. Ufacık dükkanda şahane ekmeklerden, acayip lezzetli bir şeyler yapılıyor San Francisco’da. Kerameikos’a gitmek için en geçerli sebep. San Francisco’yu bulalım derken Atina’da gençliğin nerelerde takıldığını da görmüş olduk. Bir ileri bir geri dolaşmak lazım buralarda.

Adres: Keramikou 99

 

atina yeme içme tavsiyeleri 2

Thanasis

Tamam, arka sokaklardan çıkıp şehrin meydanına doğru ilerleyelim. İşte Atina bize burada ikinci kez “hoşgeldiniz” dedi. Monastiraki Meydanı’na sıkı sıkı sarıldıktan sonra kafayı çevirdiğim yerde, tepede Akropolis’i görmek ne tatlı bir histi. Hatta kendimi güvende hissettiren bir şey de oldu denebilir, ilerleyen günler için.

Kebapçı Thanasis’e gelecek olursak, Monastiraki Meydanı’ndaki sokaklardan birinde yer alan mekan yoğurtlu kebap konusunda gerçekten çok iyi. “Kebaptır, yoğuttur şehirde de hep yerim, listeme eklemeyeyim” diye düşünürseniz, hiç düşünmeyin. Gerçekten başarılı. Porsiyonları çok büyük olduğu için ortaya bir tane söylenebilir. 

Ya da pek çok kişinin yaptığı gibi elde Souvlaki götürebilirsiniz. Dürüm gibi bir şey ama çok da değil. Acayip lezzetli ve çok ucuz. 2 euro’ya oldu bitti işte.

Adres: Mitropoleos 69 / Meydana gelin, kalabalık yemek yerlerine doğru yürüyün, hemen girişte zaten.

 

atina yeme içme rehberi 4

Zaf Cafe

Bir kahve? Pardon bir Frappe? Zaf Cafe’nin bulunduğu Agias Irinis denen bölge kafe konusunda çok zengin. Epey bir keyifli de her yer. Gün batımı Frappe yudumlamak çok iyi gelmişti bana. Şehirde gün batımlarını, daha çok otobüste keko gibi oturarak geçirmeyi tercih ediyorum çünkü!

Neyse, işte Agias Irinis’e mutlaka gelin dememe gerek kalmadan, ayaklarınız buralara çıkacak. Bu bölgenin arka sokak lezzeti olarak da zengin olduğunu söylemek mümkün.

Adres: Pl. Agias Irinis 8

 

atina yeme içme rehberi 6

Falafellas

Arka sokak lezzeti demişken konuyu Falafellas’e bağlamak isterim. Adından belli olduğu üzere kendileri falafel yapıyor. Kapısında kuyruk var. Falafeli lezzetli ama ekmekleri çok ince olduğu için yerken zorlanmak da mümkün. Deneyin derim tabii.

Adres: Aiolou 51

 

Stamatopoulos Tavern

Yola çıkmadan önce bir tek taverna konusunu riske atmamıştım ve bi’ dünya mekan önerileri hazırlamştım! Fakat Atina’daki ilk akşam Plaka bölgesine adım attığımda “aman her hangi bir yerde otursak da olur, oldukça keyifli zaten her yer”  demeye başladık.

Tabii, önümüze ilk gelen yere de oturmadık, sadece en güzel müzik gelen yere çöktük. Stamatopoulos, gerçekten diğer mekanlardan bir tık farklı geldi o an. “Abla buyur, mekanda canlı müzik var”ın ingilizce versiyonuyla kapıdan adam çevirmeyi çalışan mekanları geçtik önce, merdivende tıklım tıkış oturma faslını da eledik. Öyle tatlı tatlı yürürken nefis canlı müziğe kapıldık ve Stamatopoulos’a çöktük. Karnımız tıka basa dolu olduğu için yoğurtlu ballı tatlı denedik sadece, e güzelmiş. Ama ertesi gece de gitmemek olmazdı o müziklere. Bence ana yemeğe girişmeden mezelerle yola etmeniz isabetli olur.

Adres: Lyssiou 26, Plaka

 

 

Sokak Simitçileri

Kahvaltı için bir türlü nereye gideceğimize karar veremedik ve sokak simidiyle geçiştirmeyi düşündük. Tüm geçiştirmeler böyle olsa keşke. İnanılmaz lezzetli. Monastiraki Meydanı’nda meyve tezgahlarının oradaki teyzeden mutlaka iki-üç tane alınız. 

 

Yiasemi – Giasemi 

Mekanları bulurken zorlanmamak ne mümkün. Ben Giasemi diye arıyorum ama Yiasemi işte aslında. Orjinal adı da şöyle “Γιασεμί “. Bu mekan, Akropolis’e çıkarken Plaka’da soluklandığımız mekanlardan biriydi. Peynirli – kadayıflı börek benzeri bir şey yedik. Nefisti! Yarım saat onun pişmesini beklemiş olabiliriz, aklınızda olsun. Ama olsun seyahatteyiz, aceleye gerek yok. Bir Frappe‘de sipariş verdiniz mi tamamdır. Ay bir de Atina‘da her mekanda masaya hemen soğuk su servisi yapılıyor ya, nasıl da mest oldum. Aramızda bir suyun lafını yapan mekanlar varken, bu güzel karşılama iyi geliyor insana.

Adres: Mnisikleous 23

Yiasemi’den ayrıldıktan sonra Akropolis’e doğru yol aldık. Yol meşakkatli, dinlene dinlene çıktık. Mevzu şahane tabii. “Yukarıda bulunan şehirden” etkilenmemek mümkün değil. Ama gitmeden de biraz araştırma yapmak lazım. M.Ö. 5. yy zaman kavramını duyunca zaten tüyler bir diken diken oluyor. Gidip, görüp, anlamaya çalışmak da ayrı bir kafa yapıyor insanda.

atina yeme içme rehberi 32

 

Diogenes

Akropolis’in iniş yolu, çıkışa göre daha keyifli ama acıktırıyor yine de. Bahçesinden ötürü ilk günlerde gözümüze kestirdiğimiz Diogenis’de soluklanıyoruz. Baya keyifli bir ortamı var. Greek salad, caciki biraz da zeytin derken doyuyor insan işte. Ekmekleri nefis. Wifi da mevcut.

Adres: Lysikratous Square, Plaka

atina yeme içme rehberi 45

Stani

Gelelim bir efsaneye! Tam bir geleneksel lezzet şovu. Ballı yoğurtlu tatlı için mutlaka Stani’ye uğrayın. Burayı bize Emre tavsiye etmişti. Mekanın bulunduğu yer için “pek tekin değil yalnız” diye de ekledi. Evet, hiç tekin değil ama gittik artık bir şekilde. Değer mi değer! Kaşık kaşık bal ve yoğurt yeme konusuna aklım hala ermese de oluyor işte, yeniyor.

Adres: Marikas Kotopouli 10

 

Börek?

Atina’da nefis börekler de yedik! Börekleri güzel yapan şeylerden biri de bizim baklavalık kıvam denilen tülbent gibi açılan hamur! Bol tereyağı ile incecik açılan hamurdan şahane börek yapıyorlar. Yine “kahvaltıda nereye gitsek?” sorunsalından çıkamayıp, Monastiraki Meydanı’na doğru yürürken karşımıza çıkan bir mekan girdik. Creme Royale! İsmi hiç de lokal değil ama işte yapmış mis gibi böreği. Sonradan yorumları okuyunca mekanın aslında Cappuccino’sunun çok iyi olduğu yazıyor. Aklınızda olsun. 

Adres: Eleftheriou Venizelou Avenue, 136, Kallithea

atina yeme içme rehberi 453

 

Lukumades

Allahım! Buradaki bütün lokmaları yiyebilirim. Çeşit çeşit soslar, sıcak sıcak lokmalar. Şehrin meydanına çok yakın zaten, mutlaka ziyaret edin. Geleneksel limonatasını denedim bir de ama “bu ne biçim limonata” dedirtti. Bu yazdığım üzerine merak edip, denemek isteyenlere de sevgiler 🙂

Adres: Eolou 21 & Ag. Eirinis, 105 51

 

İlaveler;

-Telefona mutlaka Greekguide.com uygulamasını indirin. Şehri avucunuza getiriyor. Yemek yeri bulma açısından çok işimize yaradı.

-Bir diğer uygulama da like A local. Bu guide adı üstünde şehirdeki  lokal mekanları önünüze seriyor.

-Daha denemek istediğim o kadar fazla mekan var ki, Atina yeme -içme konusunda gerçekten kalpleri çok iyi çalıyor.

-Mutlaka yapılması gerekenler listesinde yer alan A for Athens otelinin terasına da çıkın tabii. Evet sağlam manzarası var. Rezervasyon şart. Akşam bir şeyler oturup içmek isterseniz de önden fiks 20 euro’nuzu alıyorlar mutlaka.

-Pazar günleri kurulan bit pazarı çok sağlam. Tabak – çanak konusunda özellikle:)

Plaka bölgesinin sokakları Atina’nın en temiz sokaklarına sahip herhalde. İçinde bulunduğu mekanlardan daha da keyifli, sokaklarında yürümek.

-Bence en iyi Frappe’yi de Atina’ya bir saat uzaklıkta olan Aegina Adası’nda içtim. O konuya ayrıca geleceğim.

Mutlaka buraya gideceğim” dediğim mekanların çoğuna gidememişim, onu fark ettim yazı yazarken. Ama niye gidemediğimi de hatırladım tabii, o gitmek istediğim mekanı bulacağım diye de anı zorlaştırmaktan hoşlanmıyorum. Güzel yemek öncelik ama yaşadığım anın keyfini çıkarmak daha bir öncelik.

 

 

Atina’da nerede denize girilir?

 

 

This Article Has 4 Comments
  1. Öznur Gokhan dedi ki:

    Güzel fikirler vermişsiniz. Bayramda Atina gezim öncesi faydalı notlar aldım. Teşekkürler. Fotoğraflar çok başarılı.

  2. Hakan UZ dedi ki:

    Çok teşekkürler, emeğinize sağlık. Erasmus+ projesiyle öğrencilerimle birlikte önümüzdeki hafta boyunca Arta’da, son gece ise Atina’da olacağız. Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak eminim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir