Porçini Mantarı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çörek Mantarı, Ayı Mantarı, Porçini Mantarı… Artık hangisini söylemeyi uygun bulursanız! Ben yazıya, Porçini mantarını kullanarak devam edeceğim.

Çok seviyorum kendisini. Mantar çeşitlerinden en çok onu değil ama seviyorum işte… Sonbahar, tam da onun mevsimi olduğu için, hakkında karşıma çıkan bir yazıyı okurken, burada da olsun dedim. Kitchen Stories’den yola çıkarak çeşitli kaynakları da dahil edip, derleme bir yazı ortaya çıkarmaya çalıştım.

Başlıyorum!

Mevsime uygun alışveriş yapmak, alışverişlerin en güzeli olsa gerek. Gönlüm; ormanda yürüyüp, hasır sepetler ve bıçaklar eşliğinde mantar arayıp, kendi mantarımı kendim toplayayım isterdi tabii.

Porçini mantarı; hafif sert ancak yumuşak dokusu nedeniyle özellikle mantar toplayıcıları arasında popüler bir mantar. Yoğun bir aroması var. “Onu bulmak için iyi bir gözünüz olması gerekecek” diyorlarçünkü porçini mantarları giderek daha da nadir hale geliyormuş. Bu durum, ülkemiz için de geçerli mi emin olamadım!

Beslenme söz konusu olduğunda da, bu asil mantar düşük kalorili ve birçok protein, mineral ve lif bakımından da zengin.

Porçini mantarı nerede, ne zaman bulunur?

Porçini mevsimi haziran ayında başlar, ancak nerede yaşadığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir, Kasım ayına kadar taze porçini mantarları toplayabilir veya satın alabilirsiniz.

İyi bir porçini mantarı yılı, nemli bir baharla başlar diyorlar. Mevsiminde taze porçini mantarlarını gıda marketlerinde, semt pazarlarında veya ormanda(!) bulabilirsiniz.

Kurutulmuş porçini mantarı ise tüm yıl boyunca süpermarketlerde mevcuttur. Genellikle diğer mantar türlerinden daha pahalıdırlar.

Porçini mantarları genellikle kayın, ladin veya çam gibi gölgeli ağaçların dibinde büyür. Onu, kalın, beyaz sapı ve kahverengi, süet benzeri kubbeli ve beyaz kenarlı başlığından ayırt edebilirsiniz. Mantarların asla yerden koparılmaması gerektiğini unutmayın. Kök sisteminin bozulmadan kalması ve gelecekte daha fazla mantarın büyümesine izin verecek şekilde gövdeden nazikçe kesmek için keskin bir bıçak kullanabilirsiniz.

Porçini mantarının saklanması ve hazırlanması?

İster satın alınmış ister hasat edilmiş olsun, taze porçini mantarları çok çabuk bozuldukları için ideal olarak aynı gün yenilmesi öneriliyor. Bunun mümkün olmaması durumunda, porçini mantarları yaklaşık iki güne kadar kuru ve serin bir yerde saklayabilirsiniz. Porçini mantarları kağıt havlulara sarın ve buzdolabınızın sebzelik çekmecesine atın. Ayrıca porçini mantarlarını dondurabilir veya kurutabilirsiniz, bu da ömürlerini on kat uzatır. Dondurmak için temizleyin ve daha küçük parçalar halinde kesin. Not olarak ekleyeyim, uzmanların yorumlarına göre dondurup, mantarı çözdürmek de bazen tehlike arz edebiliyor. Taze taze tüketmeye odaklanmak en güzeli sonuç olarak, bence!

Porçini mantarı yıkanır mı?

Mantarların hiçbir koşulda yıkanmaması gerektiği söylentisi hala burada geçerliliğini korumaktadır. Fazla su, porçini mantarının kokulu aromasını seyreltir, bu yüzden onları su dolu bir koymamaya çalışın, diyorlar. Bununla birlikte mantarların bakteri ve solucanlarla temas etmesi alışılmadık bir durum değildir, bu nedenle onları iyice temizlemek hayati önem taşır. Temizlemek için, nemli bir bez veya yumuşak bir fırça kullanarak kiri veya kir kalıntılarını temizleyin, ardından suyla hafifçe durulayın ve uçlarını kırpın. Daha büyük porçini mantarları için, şapkası altındaki süngerimsi dokuyu çıkarmalı ve mantarı ikiye bölmelisiniz.

Porçini mantarı nasıl kurutulur?

Kurutulmuş porçini mantarı, yüksek ton lezzet içerir ve uygun şekilde saklandığında da birkaç yıl saklanır / tüketilir. Kurutmak için mantarları önce temizleyin ve tamamen kurulayın – hiçbir koşulda nemli olmamaları gerekir! Sonra porçini mantarlarını ince dilimler halinde kesin ve bir fırın tepsisine yayın. 105 ° F (40 ° C) sıcaklıktaki fırında kurumasını bekleyin. Nemin dışarı çıkabilmesi için fırın kapağı hafifçe aralık bırakılmalıdır. Kurutulmuş mantarları hava geçirmez bir kaba alın ve karanlık + serin bir yerde saklayın.

Mevsimlik porçini mantarlarının tadını çıkarmanın yolları

Porçini mantarlarının hafif cevizli ve topraksı bir tadı var, bu da birçok sonbahar yemeğine yakışmasını sağlıyor. Ayrıca kırmızı eti tamamlarlar ve bir risottoda olduğu gibi kendi başlarına parlayabilirler.

Bazı mantar toplayıcıları, topladıkları hazinelerini, yemeği tamamlamak için sadece biraz ekmek, makarna veya yumurta gerektiren doyurucu ve tuzlu bir mantar yemeği için tereyağı ve soğanla hazırlamayı tercih ediyor. Porçini mantarın nasıl hazırlanacağına dair olasılıklar sonsuzdur, bu da gerçekten yaratıcılığı konuşturma zamanı anlamına gelir.

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir