The Idea Of You Filminin Kitaptaki Akışından Farklı Olan 6 Kısım

Robinne Lee’nin aynı adlı romanından uyarlanan The Idea of You filminin kökleri kitaba dayanıyor ama yapılan birçok değişiklik hikayeyi benzersiz kılmışa benziyor. Kitabı okumadım, o yüzden yorumlara katılıyorum / katılmıyorum demem mümkün değil. Sadece merak odaklı yola çıktım!

Filmde Anne Hathaway, 40 yaşındaki bekar bir anne olan Solène ve Nicholas Galitzine ise 24 yaşındaki pop şarkıcısı (kendisi biraz fenomen) Hayes Campbell rolünde yer alıyor. Şans eseri bir karşılaşmanın ardından bu ikili, fırtınalı bir aşk macerasına kapılıyor ancak çok geçmeden şöhretin aralarına girebileceği gerçeği su üstüne çıkıyor. The Idea of You, ünlü olsun ya da olmasın modern çiftlerin karşılaştığı sorunlara değinen, romantizm türüne dair eğlenceli bir film. Filme bayılmadım ama Anne Hathaway’i izlemek keyifliydi.

Her ne kadar bazı hayranlar The Idea of You’nun Harry Styles hayran kurgusuna dayandığını iddia etse de bu doğru değil. Styles gibi genç şarkıcılar, Hayes Campbell’in karakterinin ilham kaynağının bir parçası sadece; kendisi erkek grubunun yıldız ismi. Aralarındaki benzerlik sadece bu gibi görünüyor.

Not: Kitaptan farklı olarak yapılan değişimlere bakınca, neden kitap uyarlamasını tercih etmişler anlamak mümkün değil!

Not 2: Yazı filme ve kitaba dair spoiler içeriyor.

Yaş Farkı

Hayes karakteri kitapta 20 yaşındayken, filmde 24 yaşında olarak karşımıza çıkıyor.

Hathaway ve Galitzine’in gerçek yaş farkı filmdeki kadar büyük değil ve kitaptakine de yakın değil. Solène hem kitapta hem de filmde 39 yaşında. Filmde ise onun 40. doğum günü partisi, kendi yaşındaki erkeklerin onu kazanmaya çalıştığı ama başarısız olduğu bir girişim olarak tasvir ediliyor. Özellikle kamuoyunun gözü önünde yaşayan ünlüler için yaş farkı ilişkileri linç edilmeye daha müsait oluyor ne yazık ki. Hayes’in filmde 24 yaşında olması olay örgüsünde zaten büyük bir çekişme kaynağıydı ancak kitapta yer alan yaşı 20 ve bu da yaş farkının daha belirgin bir şekilde ele alındığını ispatlıyor.

Hayes, hikayenin her iki versiyonunda da Solène’in peşine düşer ve ona istediğinin bu olduğunu göstermek için derin bir çabaya girer. Solène’in bu ilişkiye karşı romanda daha da tereddütlü olması mantıklı elbette. Hayes’i film için birkaç yıl yaşlandırmak izleyici açısından doğru bir karar olabilir, ikilinin arasındaki ilişki daha hızlı kabul edilmiş gibi görünüyor.

Izzy

Izzy ve Solene

İkinci Yaş Değişimi Olayı

Solene karakterinin kızı Izzy kitapta 12 yaşındayken, filmde 16 yaşında karşımıza çıkıyor.

Filmde Izzy’nin 12 yerine 16 olması, Solène ile kızı arasında daha derin ve olgun bir ilişkinin kapısını açıyor. Bu aynı zamanda Izzy’nin üniversiteye gitme ihtimalinin Solène ve Hayes’in ilişkilerine bir şans tanıma ihtimalini de artırıyor. 12 yaşında olan Izzy’nin bu ergenlik takıntısı, Solène’in çocuğunun hala etkisinde olduğu biriyle bir araya gelmesini daha da garip hale geliyor. Ek olarak, Izzy’nin August Moon’u sevmesini engelleyen The Idea of You, yaş almaya başlayan bir erkek grup yıldızı olmanın ne anlama geldiğiyle de boğuşuyor.

Bu durum, The Idea of You’nun One Direction bağlantısını daha da güçlendiriyor ve Izzy’nin annesinin eylemlerini anlamasına yardımcı oluyor. Izzy ve Solène’in romantik ilişkileri ve yetişkinlerle olan ilişkileri hakkında yaptıkları konuşmalar çok daha olgun.

Solène’in Kişiliği Hakkında

Solène karakteri kitapta daha içine kapalı bir imaja sahipken, filmde daha sıcakkanlı bir akışla karşımızda.

Solène’in ailesi, özellikle de annesi kitapta daha büyük bir rol oynuyor ve çocukluğuna + bunun romantik ilişkilerini nasıl etkilediğine dair daha derin açıklamalar var. Solène, kitabın aksine filmde birçok arkadaşı ve geniş bir sosyal ağı olan iletişime açık bir kişi. 40. doğum günü partisi davetlilerle dolu Bu, şefkat göstermekte sorun yaşamadığı Hayes ile olan ilişkisinde de geçerli.

Filmde de Solène duygularının derinliğini itiraf etmekte zorlanır, ancak kitapta bu bir mücadeleden çok daha fazlası ve Hayes onun sevecen yanını nadiren görebiliyor. Aralarındaki yaş farkı ve Fransız geçmişinden dolayı Solène, romanda çok daha çekingen bir karakter. Film, karakterin tepkilerle karşılaşmaması için Solène’i mümkün olduğu kadar sevimli kılmak istemiş anlaşılan. Ancak onun daha derin karaktere sahip duruşu, yakın arkadaşlık ilişkilerinde çok sevilen bir figür haline getirilmesiyle kayboluyor.

Kitapta Daniel Solène’i Aldatmıyor

Solène’in Daniel’in aldatması nedeniyle yaşadığı güven sorunları filmde baş köşede duruyor. Kitapta, Solène’in Hayes’le olan ilişkisine bağlanma konusundaki suskunluğunun sebebi onun daha yaşlı olmasından ve bunun Izzy üzerindeki etkisine ilişkin endişelerinden kaynaklanıyor. The Idea of You filmi, Solène’in Daniel’in ihaneti nedeniyle aşk yolculuğuna çıkmakta tereddüt etmesine bağlıyor olanı biteni ve aynı zamanda Daniel’i film boyunca bariz bir kötü adam olarak gösteriyor.

İlişki kontrolden çıktığında da Daniel başlangıçta kötü bir adamken şefkatli bir babaya dönüştürmeye çalışılıyor.

Hayes August Moon Seçmelerine Hiç Katılmadı

Filmin, hikayenin ana kolonlarını istediği gibi değiştirmesini anlamakta zorlanıyorum. Madem bu şekilde anlatınca, izleyicinin daha kabul edeceğini düşünüyordunuz neden kitabın arkasına sığındınız.

Kitapta, müzik grubu organik olarak dostluk yoluyla kuruluyorken, filmde Hayes açısından bir trajedi yatıyormuş gibi hissettiriliyor.

August Moon gerçek bir grup olmasa da, Harry Styles’ın da dahil olduğu erkek grubu One Direction ile birçok karşılaştırmaya konu oldu elbette. Filmde, Hayes’in, Solène ile ayrılmasının ardından kariyerinin ilerleyen dönemlerinde solo performansa gitme gidişatı, tıpkı filmin grubun nasıl kurulduğuna dair açıklaması gibi Styles’ın izini yansıtıyor. Filmdeki bir konuşmasında Hayes, August Moon seçmelerine katıldığında 13-14 yaşlarında olduğundan ve şöhretin sonuçlarını yaşamakta zorlandığından bahsediyor. Bu, Styles’ın The X Factor’a gitmek üzere One Direction oluşumunu anımsatıyor.

Ancak kitapta August Moon, Hayes’in arkadaşlarıyla başlattığı tutkulu bir proje ve grup arkadaşlarının kitapta oynadığı rollerde daha geniş. Hayes’in arkadaşı ve August Moon’un üyesi Oliver, filmde daha çok arka plan karakteridir ve Solène’e Hayes’in diğer kadınlarla olan geçmiş ilişkilerini anlatarak sorun yaratan bir tip. Romanın hikâyesinde, Oliver ve Hayes çok daha yakınlar, çocukluklarından beri arkadaşlar, bu da kitap versiyonunda Oliver’ın Solène’i baştan çıkarmaya çalışmasını daha da büyük bir ihanet haline getirir.

Solène, Hayes’le İlişkilerini Kalıcı Olarak Bitiriyor

Yıllar sonra tekrar bir araya gelmek yerine!

Her ne kadar film Solène için “mükemmel” bir son oluştursa da, aynı zamanda gelişimini ve bağımsızlığını sürdürüp yoluna devam edebilirdi, mükemmel peri masalı sonunu yaratma isteğine gerek var mıydı!? Kitapta Solène ve Hayes’in ayrılığı kalıcı oluyor ve ikili bir daha asla bir araya gelmiyor, muhtemelen birbirlerini bir daha asla göremezler. “Sonsuza dek mutlu oldular” kavramı aşk romanı okuyucuları için sık kullanılan bir yaklaşımken, hikayenin tam tersi ile son bulması Solène’in karakterine daha çok uyuyor ve onun iyi bir anne olmaya olan bağlılığını pekiştiriyor.

Filmde beş yıl sonrasına hızlı bir geçiş yapılıyor ve Hayes ile Solène, Izzy’nin üniversiteye gitmesi ve Hayes’in biraz daha büyümesi nedeniyle kaldıkları yerden devam ediyor. Her ne kadar romantik bir hikayenin sonunda ana çiftin tekrar bir araya geldiğini görmek inkar edilemez derecede tatmin edici olsa da, kitabın okuyucuları için bu sonuç biraz hayal kırıklığı olarak görülebilir. Çifti rahatsız eden daha derin duygusal sorunların çözüldüğüne dair bir gösterge yok ve Solène, yüksek profilli bir ünlüyle birlikte olduğu için muhtemelen hala tepkiyle karşı karşıya kalacak.


Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir