Yumurtaları mahvetmeden nasıl haşlayacağımız konusu kolay gibi görünen zor sorulardan biri. Bu yumurta haşlama konusu, yetersiz veya bilgisiz girişimlerin nasıl da potansiyel felaketlere dönüşeceğinin kısa bir özeti.
Siz, iç güdüsel olarak (artık bu nasıl güzel bir şeyse) o yumurtayı her seferinde istediğiniz kıvamda haşlıyor olabilirsiniz ama ben değil. Günü gününe tutmuyor o yumurtalarımın!
O yüzden, yine kişisel merakımdan yola çıkıp, doğru teknikleri derleyip-toplayıp, aklıma ve buraya not almaya karar verdim. Elimden geldiğince bu yazının, yumurtalarınızı nasıl haşlayacağınızla ilgili temel talimatları içeren keyifli bir kılavuz olmasına çalışacağım.
Doğru Yumurta Haşlama
İlk ipucu: “Her şey zaman, sıcaklık ve aletlerle ilgili. Daha iyi bir kahvaltı için bunların ne işe yaradığını anlayın!” diyorlar.
Yumurta Nasıl Haşlanır?
Öncelikle yumurtaları buzdolabından çıkarır çıkarmaz kaynamış suyun içine atmayınız, oda sıcaklığında biraz kendilerine gelmelerine izin veriniz, dilerseniz su dolu bir kasede de bekletebilirsiniz!
Tencerenizi suyla doldurun (suyu yumurtalarınızın üstünü biraz geçecek şekilde ayarlayın) ve kaynatın. Bazıları, yumurtaları sudan önce tencereye koymayı tercih ediyor, ancak araştırma yaptığımı sitelerden en güvendiklerime göre bu soyma işlemini daha zor hale getiriyormuş. Bu bilgiyi anneme söylediğimde “Aaa olur mu öyle şey” dedi. Ben de kanıtlarla gittim yanına. Aşağıdaki gibi minnoşlar çıktı ortaya. Çabuk ve kolay soyuldular.
Su kaynadıktan sonra ocağı kısık ateşe çevirin. Artık yumurtalarınızı tencereye koyabilirsiniz. Suya, kaşık yardımıyla, nazikçe bırakınız. Kaynar suya girer girmez de zamanlayıcınızı ayarlayın. Ayrıca yumurta sayınıza göre değişir elbette ama çok büyük pişirme aletleri kullanmamaya özen gösterebilirsiniz.
Yumurta Haşlamada Zamanlamanın İpuçları
Yumurtalarınızı gerçekten akıcı ve kabuğundan düz bir şekilde yemek isterseniz, zamanlayıcıyı dört dakikaya ayarlayın.
Kayısı kıvamında yumurta haşlama için gerekli süre ise altı dakika. Daha sarımsı bir renge ve sıkı bir dış tabakaya sahip haşlanmış yumurta istiyorsanız zamanlayıcınızı altı dakikaya ayarlayın.
Altın sarısı bir renk ve daha sağlam beyaz bir dış katman için ise ayarlamayı sekiz dakika olarak yapın.
Tamamen sert bir yumurta için de 10 ila 12 dakika en iyisi. Artık kuru ve ufalanan bir yumurta sarısı elde edilebilir. Eğer yumurtanızın etrafında yeşil bir halka varsa, bu süreyi fazlasıyla aştığınızı biliyorsunuz değil mi?
Dakika işi önemli ya, o yüzden yumurta haşlama sürelerini özet geçiyorum!
4 dakika: Yumuşak bir kıvam, kabuktan kaşıkla yiyebilirsiniz.
5 dakika: Sertleşmeye başlayan beyaz, akan yumurta sarısı
6 dakika: Kayısı kıvamında yumurta ruhu.
8 dakika: Tamamen sarı olmaya yüz tutan ama yine de bir çeşit huysuz ve altın renginde akıcılığı olan
10 dakika: Daha solgun yumurta sarısı, adım adım katılaşmaya doğru
12 dakika: Hala ortada altın rengi bir dokunuş var ama neredeyse tamamen haşlanmış yumurta sarısı size bakıyor
14 dakika: Tamamen kaynatılmış ufalanmaya hazır, kuru soluk yumurta sarısı
Yumurtayı Haşladıktan Sonra
Evet, yumurtanızı istediğiniz kıvam için gerekli dakika haşladınız ve tencereden çıkardınız. İlk iş buz dolu bir kaseye koyup yumurtaları kısa bir süreliğine şoka uğratmak olmalı. Bu, yumurtaların pişmeye devam etmesini durdurmak ve kolay soyulmasını sağlamak için.
Yumurta Nasıl Soyulur?
Yumurtalarınız elinizle tutacak kadar soğuduğunda, musluktan akan suyun altında soymaya başlayabilirsiniz. Su, kabuğun altına inecek, bu da kabuğu temiz bir şekilde yumurtadan uzaklaştırmanıza yardımcı olacak.
Ya da bir tencerenin içine soğuk su koyup, yumurtaları da içine ekleyip hafifçe karıştırmaya başlayabilirsiniz. Kısa süre içerisinde kabuklar çatlamaya başlayacak.