Yunanistan’a Arabayla Gitmek İçin Gerekli Evraklar 2018

Ülkemiz topraklarından arabayla yola çıkıp Yunanistan sınırlarına girmek için çeşitli çalışmalar üzerindeyseniz, Ağustos 2018’de deneyimlediğim seyahatten kısa notlarımı paylaşıyorum ki, işinize yarayacak olanları cebe atabilirsiniz.

Dedeağaç, Selanik hatta Atina… Çeşitli alternatiflikte mis gibi rotalar yapabilirsiniz sınırı geçtikten sonra, bu konuya da sonra değineceğim ama öncesinde sınırı geçmek lazım tabii.

Yunanistan’a arabayla gitmek için gerekli evraklar başlığı altında istenilen belgeleri listeliyorum aşağıya.

→ İstikamet Edirne sınırları içerisinde bulunan İpsala sınır kapısı öncelikle. Türkiye’den Yunanistan’a kara yolu ile giriş yapmak için bu kapıya müracaat edebilirsiniz.

→ Evet, İpsala sınır kapısından giriş için Schengen vizesi ve pasaport gerekli.

→ Yapılacak olan ilk işlerden biri eski ehliyetiniz varsa onu çipli ehliyete çevirmek olmalı.

→ Araç kimin üzerine? Bu konu önemli. Kendi üzerinize kayıtlı araçla yola çıkıyorsanız zaten bir sorun yok ortada ama araç kiraladıysanız ya da bir yakınınızın aracını alacaksanız işte bu durumda vekaletname çıkarmanız gerekiyor. Bu vekaletname için de noterin yolunu tutmanız ve cebinizden de 100 TL çıkması gerekiyor.

→Aracı kiraladığınıza dair imza sirküleri de sınır kapısından geçerken çıkardığınız vekaletname ile mutlaka yanınızda olmalı.

→ Evrak konusunda sona yaklaşıyoruz. Geriye Yeşil Kart kaldı. Uluslararası geçerliliği olan bir trafik sigortası. Yeşil kart poliçesi ile ise yurt dışında aracınızla kazaya neden olmanız durumunda üçüncü şahıslara verilen maddi ve bedeni zararlar teminat altına alınmaktadır.

 

Yeşil Kart 2018 fiyatları yukarıdaki gibi. Araç sizin değilse 15 günlük olan en makulu elbette. Bu sigortayı Turing ofislerine gidip yaptırabilirsiniz. Poliçenin hazırlanabilmesi için Taşıt Ruhsatı ve geçerli Türk Trafik Sigortası fotokopilerinin ibrazı isteniyor.

Banka şubelerinden ve seyahat acentalarında da yapılıyor diye biliyorum.

Arabayla Yurt Dışına / Yunanistan’a Çıkmanın Artıları-Eksileri Nelerdir?

Artılarından başlıyorum.

+Eğer tek kişi değil de 3-4 kişi halinde bu yolculuğu yapıyorsanız, o yüksek gelmeye müsait benzin fiyatları güzel dengeleneceği için uçak parasından daha ucuza pek çok yer gezme şansınız olacak.

Ama tabii ki arabayla geze geze gitmek ayrı bir keyif işi, mevzuya yolculuk ulaşım aracı olarak hiç bakmayanlarla burada buluşuyoruz.

+Paşa gönül kriterlerinin sesini dinlemek için en güzel tatil bu tatil işte. Yaşasın serbest dolaşım molası.

+ Artık nereye gidiyorsanız, otel seçerken illa merkez ya da merkeze yakın noktalarda kalmanıza gerek kalmıyor, bence en iyi yanı bu. Ulaşım aracının neredeyse geçmediği bir köyde takılıp, arabayla da o çok merak edilen merkeze hoop gidilebilir.

Eksi olabilecek kısımlar ise bence İpsala’daki kuyruklar olabilir. Ben, hem gidişte hem de dönüşte en az sürede bekledim diye bilirim ama Türkiye’ye gireceğimiz gün, hafta içi sıradan bir gün olduğunu düşündüğüm herhangi bir salı gününde, saat 18:00 gibi Yunanistan’a giriş kısmında öyle bir kuyruk vardı ki, vah ki ne vah.

Bunu kestirememek bence eksi bir yan.

 

İlave notlar;

Yunanistan’a geçtikten sonra karşınıza sık sık gişeler çıkacak. Önce 1,4 euro ile başlayan ödemeler 3,00 euro’ya kadar çıkabiliyor. En az 5-6 gişede ödeme yapmışızdır, Selanik’e ulaşana kadar.

İpsala sınır kapısına gelmeden benziciler var, benzin dolumu yapabilirsiniz.

Gümrükten geçince de Duty Free var.

 

 

This Article Has 2 Comments
  1. Rıdvan Derya Rizvanoğlu dedi ki:

    Yararlı bilgiler için teşekkürler. Ayrıca blogunuzun genel tavrını çok beğendim. İyi günler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir