2019 Balık Sezonu Ne Zaman Açılıyor?

15 Nisan’da başlayan av yasağı 1 Eylül’de son buldu ve balık sezonu da başlamış oldu.

Su altı yaşamının sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi açısından büyük önem arz eden avlanma yasağı, bittiği gibi tezgahların dopdolu görünmesine sebep oldu.

2019-2020 balık sezonunda hangi balık çeşitleri görülecek?

Bu sene lüferde bolluk bekleniyor ama 24 metre yasağı devam ederse bolluk fiyatlara yansımaz, balık geçer gider.

Sardalyada ise görülen bolluk fiyatlara yansımış durumda. 40 TL’den 15 TL’ye kadar düşen fiyatlar tüketicinin yüzünü güldürmeye yetti.

2019 balık sezonu sardalya bolluğu ile açıldı
Photo by Nguyen Linh on Unsplash

Av yasağının önemi…

Son yıllarda azalan balık çeşidi, 2019 balık sezonunun nasıl geçeceğine dair kafalarda soru işareti bırakıyor.

Kocaman Balıkçılık A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman konuyla ilgili şu sözleri dile getirdi; “Sürdürülebilir avcılık ve balık popülasyonunun korunması için av yasağı döneminde sadece gırgır ile avlanmanın yasak olması tek başına yeterli olmayacaktır. Denizlerin Korunması” konseptine geçilmeli.”

Bunun için de Kocaman; iklim değişikliği, deniz kirliliği, deniz trafiği, av gereçleri, avlanma metodları, hamsi kotası, tekne boyları, yapay resifle koruma alanları ve balıkçıların eğitimi/sertifikalandırılmaları masaya yatırılması gerektiğini ifade etti.

Av döneminde İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinin uzatma ağlarına kapatılması gerektiğinden bahseden Kocaman, ilgili bölgenin balıkların göç yolu olduğunu ve bu durumun özellikle palamut gibi balıkların göçünü engellediğini söyledi.

Sürdürülebilir balıkçılık için en önemli balığımız olan hamsiye yıllık avlanma kotası getirilerek avcılığın kontrol altına alınması gerektiğini savunduklarını belirten Kocaman, su altı eko sisteminin korunması ve bu değerli protein kaynağından gelecek nesillerin de faydalanması için bu sürecin kriterlerine titizlikle uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Bilhassa iç deniz olan Marmara’da birkaç yıla yayılacak bir planlama ile avlanacak teknelere boy sınırlaması getirilmesini bir diğer çözüm önerisi olarak sunan Kocaman, denizde en mağdur kesimin ise kıyı gırgırları olduğunu dile getirdi.

Kocaman, “Bu grup zaten 5-6 ay çalışamıyor, en azından bu tekneler için 24 metre derinlik olan avlanma yasağı sonbahar aylarında 18 metre deniz derinliğine indirilmeli. Yeni teknolojilerle bunu kontrol etmek hiç de zor değil.

Kapak görseli; Photo by Gregor Moser on Unsplash