Dünyanın Farklı Yerlerinden Evde Yapılabilecek Kahve Çeşitleri

Kahve üzerine yeni tarifler denemeye bayılıyorum. Benim için yeni olan, o kahve çeşidinin yapıldığı ülkede yüzyıllardır hayatını devam ettiriyor.

Ülkeleri tek başına temsil etmeye aday kahve çeşitlerinden, yerinde gidip içemediklerimi, evde yapmak için daha da heyecanlanıyorum. Damağımda, onunla ilgili bir referans lezzet de yok ya hani, ne yapsam iyi gelir diye galiba :/

Conde Nast Traveller başta olmak üzere takip ettiğim çeşitli yayınlarından, bu derleme yazı için bilgiler aldım. Dünyanın farklı ülkelerinden, evde yapılabilecek kahve çeşitlerini derlemeye çalıştım, buyrun.

Bir kahve çekirdeğinden de bu kadar farklı lezzetler çıksın işte…

Türk Kahvesi | Türkiye

Başlangıcımız, bu yazıyı yazdığım topraklardan olsun. Yoğun bir kıvamı var! İnce öğütülmüş kahve çekirdeklerinin, su, arzuya göre şekerle cezve aracılığıyla ocakta kaynatılması.

“Türk Kahvesi nasıl yapılır?” başlığı için püf noktaları havada uçar elbette ama büyük halamdan aldığım, klasik ölçüleri ve yapılışı ekleyeyim. Öyle sırlarım yok 🙂

Standart kahve fincanı başına tepeleme bir tatlı kaşığı kadar Türk Kahvesi ekleyin. Kahvenin bu ölçü civarında bir tık fazla olması da uygun olabilir. Köpük için gerekli diyor halam. Sonra damak tadınıza göre şeker (ben eklemiyorum). Ocağa almadan önce hafif bir karıştırın, kısık ateşin üzerine bırakın. Kaynamaya başladığı zaman önce tatlı kaşığı yardımıyla cezvenin üzerinden köpükleri alarak, fincanlara pay edin. Köpük alma işlemi bitince, bardakların üçte biri dolacak şekilde kahveyi de dökmeye başlayabilirsiniz. Şimdi tekrar ocak, kaynadığı an tekrar fincanlara pay edin ve üçüncü kez yeniden ocağa alıp, sıcaklığını korur halde servis edebilirsiniz.

Frappe | Yunanistan

Dünyadan kahve çeşitleri // Frappe

Evde denemeyi çok seviyorum ama Nescafe kullanımına teslim olmamak için “en iyisi yerinde içeyim” diye uzaklara dalıp, hayal kurduğum bir kahve çeşidi.

Dalgona kahve ile de aynı mantık işte. Yunanistan’da uzun bir bardakta ikram edilen ve çok tercih edilen bu içecek, en önemli ferahlama seçeneğinden. “Evde Frappe nasıl yapılır?” başlıklı yazımda, Frappe’nin ortaya çıkış hikayesini de yazmıştım, göz atmak isteyenlere duyurulur.

Orijinal tarifi; suda çözünen kahve (Nescafe Gold), su ve şekerin çalkalanması, çırpılması, kaynaşması işte.

Kaiser mélange | Avusturya

Viyana, kökeni oldukça ilginç olan uzun bir kahve geçmişine sahip. 1680’lerde Viyana Kuşatması sırasında Türkler, topraklardan ayrılmadan önce arkalarında bol miktarda kahve çekirdeği bıraktılar ve çok geçmeden de şehirden kahve kokuları yükseldi. Avusturya’nın kendine özgü bu kahvesine gelecek olursam… Kaiser mélange, üzerine bal-yumurta sarısı karışımı ve çırpılmış krema eklenmiş bir shot espresso içeren bir kahve.

Cafe Sua Da (Vietnam buzlu kahvesi) | Vietnam

Vietnam kahvesi nasıl yapılır?

Bu soğuk kahve, iri öğütülmüş koyu kavrulmuş kahve ile cà phê phin olarak bilinen geleneksel bir Vietnam kahve presi ile yavaşça süzülür ve ardından yoğun aromalı, ferahlatıcı bir yudum için şekerli yoğunlaştırılmış süt ve bol buzla karıştırılır.

Café Bombón | İspanya

Café Bombón yapılışı

Bu lezzeti zengin, yoğunlaştırılmış sütlü içecek Valensiya’dan geliyormuş ancak Güneydoğu Asya’nın da bazı içeceklerine benziyor. Yoğunlaştırılmış sütün üzerine double espresso ekleniyor ve içmeden önce de karıştırılıyor.

Café Cubano (Küba espressosu) |Küba

İtalyanların aksine Kübalılar kahvelerini tatlı, çok tatlı seviyor. Bir Café Cubano’da, şekerin kendisi, demlenmeye henüz başlamadan önce birkaç damla espresso ile birleştiriliyor.

Köpüklü bir görünüm için yapım kurallarına bire bir uyulması gerekiyor. Dört kere denedim, oradan biliyorum.

Indian Filter Coffee (Hint filtre kahvesi) | Hindistan

Hint filtre kahvesi yapımı

Kaapi olarak da bilinen Hint filtre kahvesi yapmak için, çekirdekleri ince bir şekilde öğütün, geleneksel bir metal filtre kullanarak demleyin ve köpüklü kaynamış sütle karıştırın. İçecek tipik olarak paslanmaz çelik bir bardakta ve kahveyi soğutan dabarah (fincan) içinde servis edilir.

Flat White | Avustralya

Flat White nasıl yapılır?

Starbucks, 2015 yılında ABD’de Flat White’ı popüler hale getirdiğinden beri, içecek yaygın olarak her menüde yer alıyor; ama işler her zaman böyle değildi. 1980’lerde Sidney’de ortaya çıkan Flat White, içeceğin ince bir mikro köpüklü süt tabakasına sahip olduğu ancak üstte köpüklü kabarcıkların bulunmadığı yeni bir espresso içeceğiydi.

Cappuccino | İtalya

Cappuccino nasıl yapılır?

İtalyanlar, genellikle, günün ilerleyen saatlerinde daha ağır geldiği için, 11.00’dan önce cappuccino sipariş ederler ve kahvelerini güzelce yudumlarlar. Cappuccino geleneksel olarak; espresso, süt ve buharda köpürtülen sıcak sütün ile birleşmesi sonucu ortaya çıkar.

Irish Coffee (İrlanda kahvesi) | Irlanda

Irish Coffee Nasıl Yapılır?

“Kafeinden daha iyi olan tek şey alkollü kafeindir” demişler. İrlanda Kahvesi; sıcak kahve, soğuk krema, sert viski ve şekeri bir araya getiren, içen kişiyi aynı anda uyandırıp rahatlatmayı başaran bir kahve.

Cafe au Lait | Fransa

Fransız olan pek çok şey gibi, cafe au lait aynı zamanda şık ve zamansızdır. Buharda pişirilmiş sütle birleştirilmiş espresso ile elde edilir. Latte ve cappuccino’dan farklı olarak, sütün üstte katmanlanmamasıdır; süt kahveye gelişigüzel bir şekilde dökülür. Fransa’da süt genellikle kahvenin yanında servis ediliyor. Bir kruvasan için mükemmel bir eşlik.

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir