MOKA POT İLE KAHVE NASIL YAPILIR?

MOKA POT İLE KAHVE NASIL YAPILIR? 

Bol yemeğin, bol dondurmanın, şahane binaların yer aldığı İtalya postu gelene kadar, işte “kahvenin demlenmesini” bekleyene kadar da denebilir, Moka Pot ile bir girizgah yapıyorum mevzuya. 

İtalya’ya Moka Pot diye diye gitmemiştim ama kullanımının bu kadar tatlı olduğunu görünce ve tadını da yakalayınca Bologna sokaklarında “küçük” bir arayışa çıktım. Bialetti almak yerine görünümüne vurulup Kasanova isimli mağazadan aşağıdaki videoda yer alan minnoşu aldım. Gerçi Kasanova’daki her şeyi almak istedim ama neyse artık.

moka pot ile kahve nasıl yapılır

 

Moka Pot nedir?

Moka adını, kahvesiyle meşhur olan Yemen’in Mocha şehrinden alıyor Moka Pot. Mucidi  Luigi De Ponti’nin ilham kaynağı ise çamaşır makinelerinin çalışma prensibiymiş. Evde kahve hazırlamak için icat edilen Moka Pot, halen aslına uygun bir şekilde üretilmeye devam edilmekte.

 

Moka Pot’la kahve nasıl yapılır?

Çok kolay. Öncelikle yer kaplamıyor oluşu ve dekoratif duruşuyla gönülleri çalan Moka Pot, tam bir keyif işi. Espresso seviyorsanız denemenizi öneririm. Çıkan sonuç size sert gelirse, bardağınıza ekstra sıcak su da ilave edebilir ya da sıcak sütle karıştırabilirsiniz. Espresso makinesinin yerini tutuyor mu bi’ deneyin, tadın.

moka pot ile kahve nasıl yapılır 2

 

Stop Motion videoda da detayları görebilirsiniz ama durum kısaca şöyle;

 

Üç kısımdan oluşan Moka Pot’un en alt kısımda bulunan su haznesine sarı vidaya kadar olan kısmı baz alarak oda sıcaklığındaki suyunuzu koyunuz.

Su haznesinin üzerinde yer alan süzgeç görünümlü kısma ise alabildiğince kahve ekleyiniz. Kahvenizi koyduktan  sonra üzerine bir kaşık yardımıyla sıkıştırma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm parçaları birleştirip ocağın üstüne alabilirsiniz. Cezvede Türk Kahvesi yaparken nasıl kısık ateş tercih ediliyorsa Moka Pot için de aynı şey geçerli. Tabii kısık ateş başlangıç için geçerli. Sonrasında ısıyı artırabilirsiniz.

Su kaynamaya başladıkça en üst bölüme de kahvenin gelmeye başladığını göreceksiniz. Bence işin en zevkli kısmı. Ortaya çıkan mis gibi kahve kokusu da heyecan yaptıran bir şey.

İşte hazır. Espresso bardağı ile buluşma aşamasına geçebilirsiniz.

Peki, kahve seçiminde neye dikkat etmeli?

Ben French Press için aldığım kahveyle yapmaktayım. Eminönü’nden taze hafif içimli Colombia çektirmiştim, gayet de güzel oldu. Moka Pot için özel çekilmiş kahveler de mevcut.

Moka Pot için satılan kahvelerden bulamazsanız da çekirdekleri Espresso için olduğunu söyleyerek de çektirebilirsiniz.

Bir de tercihinize göre değişecek tabii ama kahve tipini belirlerken yumuşak içimli olanları seçmekte fayda var. Ortaya çıkan yoğun lezzet yeterince tatmin edecektir diye düşünüyorum.

Makinenin temizliği konusunda da deterjan kullanmak yerine bol suyla temizlemeyi öneririm.

 

 

 

MOKA POT İLE KAHVE NASIL YAPILIR?

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir