French Press ile Kahve Yaparken Bilmeniz Gerekenler

Kullanması oldukça kolay olan bir mutfak aleti varsa, o da, bence, French Press’dir. Espresso makinesine daha kolay bir alternatif olarak kabul edilir, peki ama ne kadar zor olabilir onu kullanmak? Eğer sadece, öğütülmüş kahve çekirdeği üzerine kaynar su döküyorsanız, büyük olasılıkla tam potansiyeline vararak kullanmıyor olabilirsiniz.

French Press ile ideal filtre kahveyi hazırlamak için sayısız püf noktası önerisi var. Konu, her ev için mühim yani. Sıcak suyun sıcaklığından, kahvenizi saklama şekline kadar her şey tadı etkiler. Ve evet, kendinizi bir kahve meraklısı olarak görüyorsanız, hepsi bir fark yaratır, bunu hatırlayın.

Çeşitli kaynaklardan araştırdığım bilgilere göre French Press ile kahve hazırlamanın püf noktaları ile ilgili önemli notları paylaşıyorum.

Çekilmiş çekirdek kahve siparişi verebileceğiniz kahveciler

Birinci adım: Kahvenizi Orta Seviyede Öğütün

Bir öğütücünüz varsa, kahvenizi demlemeden hemen önce çekirdekleri taze öğütmek her zaman en iyisidir. Bu, aromanın güçlü ve taze olmasını sağlar ve çekirdekleri bozan depolama sıcaklığı gibi diğer değişkenlerin riskini azaltır.

French Press kullanırken çoğumuzun yaptığı ilk hata, çok kaba veya ince öğütülmüş kahve kullanmak. Bir profesyonel kullanıcının önerisi şöyle; “55 gram kahveyi kaba / orta kalınlıkta bir kıvama getirin, bu 32 oz kahve yapacaktır (yani 2 orta boy karton bardağı gözünüzün önüne getirebilirsiniz). French Press kullanımında ihtiyacınız olan ise 30 gram (yaklaşık 3-4 yemek kaşığı) kahve ise 16 oz elde etmenizi sağlayacak (orta boy bir karton bardak kadar).”

Şimdi çektiğiniz kahveyi French Press’inizin içine dökebilirsiniz.

Çektiğiniz kahve çekirdeklerinden geriye kalanları doğru saklamak, bir sonraki kahve için oldukça önemli. Bunun için “Kahve çekirdeklerini saklamanın püf noktaları” yazıma göz atabilirsiniz.

İkinci Adım: Bir Tutam Tuz Ekleyin

Ünlü şef Alton Brown’un önerdiği en etkili ipuçlarından biri, French Press’e döktüğünüz öğütülmüş kahvenizin üstüne sıcak su boşaltmadan önce kahvenizin üzerine ufak bir tutam tuz eklemek. Neden? “Bu acı kenarı kırmak için bir tutam koşer tuzu oldukça önemli” diyor. Tuz bir lezzet artırıcıdır – taze çekilmiş kahvenin acılığını dengelediği söylenir. Koşer tuz yerine deniz tuzu ya da sofra tuzu olur mu emin olmamakla birlikte, neden olmasın!

Yield markasının bu cam French Press’inde de gözüm var.

Üçüncü adım: Suyu 95 Derecede Kaynatın

Jamabake isimli Reddit kullanıcısı iki yılını French Press becerilerini mükemmelleştirmek için harcadığını söylüyor ve su sıcaklığının mükemmel bir kahve için çok önemli olduğunu ekliyor. Çok sıcak olan kaynar su ortaya çıkıyor ve aslında çekilmiş kahve çekirdeklerinizi bozuyor.

“Burası çoğu kişinin French Press yönteminde yanlış yaptığı yer. Sıcaklık çok yüksekse, kahve acı olacaktır. Amaç, sadece bazı uçucu yağları çıkarmak ve 95 derece bunun için en uygun sıcaklıktır” diyor. Çekirdekleri kavurmaktan kaçınmanın en iyi yolu, suyu kaynamaya başlayana kadar ısıtmak, sonra ocaktan almak ve yaklaşık 10 ila 15 saniye beklemektir. Basit gibi, ne dersiniz?

30 gr kahve için de ihtiyacınız olan su miktarı yaklaşık yarım litre olabilir. Su ve kahve oranının bire on beş olmasına dikkat edebilirsiniz. 20 gr kahve kullanıyorsanız, 300 gr su tercih edilebilir gibi.

Dördüncü adım: Kahveyi 3 Dakika Demleyin

Sıcak suyu kahvenizin üzerine dökün ve hafifçe köpüklenene kadar yavaş bir şekilde karıştırın. Jamabake; “pistonu yüzeyin üstünde bırakarak kapağı takın ve üç ila üç buçuk dakika demlenmesine izin verin” diyor.

“Ne kadar beklerseniz, o kadar fazla yağ çıkarabilirsiniz. Dört dakikadan fazlasına hiç gerek yok”.

Son olarak, öğütülmüş çekirdekleri sudan ayırmak ve kahveyi demlemek için pistonu yavaşça aşağı doğru bastırın. “Burada kahveden gelen su ve yağlarla bir emülsiyon yapıyorsunuz. Çok hızlı yaparsanız, kahvenizin üstünde yağ tabakası olacaktır ve lezzet eşit olarak dağılmayacaktır.”

Hemen servis yapın ve her yudumun tadını çıkarın.

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir