Kış Tatilindeymiş Gibi Hissettirecek Soğuklukta Filmler

İyi bir kış filmi eşliğinde biraz kış moduna bürünelim. Peki, kış filmi nedir? Kışın çetin şartlarında geçen bir film seti? Kışla ilgili bir film mi? Kışla ilgili olmasa bile sizi gerçekten üşüten bir film? Kalın kazakların giyildiği herhangi bir film mi?

Cevap, tabii ki de hepsi ve hatta daha fazlası. İşte kış tatilindeymişiz gibi hissettirecek filmler.

Not: Listenin “En İyi Yılbaşı Filmleri”ne dönmemesi için kış teması olan ama yılbaşı zamanında geçen filmleri dahil etmedim.

Romantizm dozu yüksek, kış ve yılbaşı teması olan filmler için “Klasikleşmiş Olan Keyifli Yılbaşı Filmleri | 2020” yazısına göz atabilirsiniz.

I, Tonya (2017)

Filmin başrolünde Margot Robbie yer alıyor.

Artistik Buz Patencisi Tonya Harding hikayesi hakkında bildiğinizi düşündüğünüz her ne olursa olsun, “I, Tonya” kesinlikle izlemeye değer filmlerden. Tonya Harding için üzülmeseniz bile, en azından sağlam bir empati kuracağınız kesin. Ve filmin önemli bir kısmı buz pateni pistlerinde geçtiğinden, mükemmel bir kış seyri sunuyor.

Serendipity (2001)

Romantik komedi türüyle doldurulacak bir liste değil de ne?? Kar küresinin ortasında durup, aşık olmak gibi her şey. İlk tanıştıkları geceden yıllar sonra birbirlerini arayan, aşık olan ve ayrılan bir çift, bir gün birlikte olacaklarına ikna olur! John Cusack ve Kate Beckinsale ikilisinin tatlı uyumunu severim.

Fargo (1996) | Amazon Prime’da

Fargo’yu sadece genel sıcaklık ve atmosferi açısından şimdiye kadarki en soğuk filmlerden biri olarak düşünmemek ne mümkün. Ekranda “soğuk” görüntüler görmeyi seviyorsanız ve hala izlemediyseniz, kesinlikle tam zamanı. En İyi Kadın Oyuncu (Frances McDormand) ve En İyi Özgün Senaryo dallarında Oscar kazan film, beceriksizce işlenen bir suçun izlemesi rahatsız etmeyen gerilim dolu hikayesi.

Blow the Man Down (2019) | Amazon Prime

Tam da Fargo’dan sonra, onun tadında sayılabilecek ve dondurucu kış soğuğuna sahip Blow the Man Down ile devam ediyorum. Bu filmin enerjisini çok seviyorum.

İki kız kardeş, işledikleri suçu bastırmaya çalışırken, yaşadıkları kasabanın yıllara dayanan sırrını ortaya çıkarırlar bir yandan.

Kış Uykusu (2014) 

Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği film, tam bu havaların filmi. 2014 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazandı.

Anna Karenina (2012)

Tolstoy’un 1877 yılında yayınlanan aynı adlı romanından uyarlanan filmin başrollerinde Keira Knightley ve Aaron Taylor-Johnson yer alıyor. 19. yüzyılın sonlarında Rus yüksek sosyetesinde, aristokrat Anna Karenina, gösterişli Kont Alexei Vronsky ile hayatını değiştiren bir ilişkiye girer.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

“Eğer bunu yapabilseydin, nasıl olurdu?” tarzında, kalplerde yeri ayrı olan film. Size acı veren birinin anılarını silebildiğinizi hayal edin. Eternal Sunshine of the Spotless Mind, bu kavramı sudan havaya uçuruyor. İlişkileri keyif verici gitmemeye başladığında, bir çift birbirlerini anılarından silmek için tıbbi bir işlem yaptırmaya karar verir.

March of the Penguins (2005)

Of, çok severim. Antarktika yazının sonu hakkında bir belgesel! Hiç bu kadar soğuk bir şey oldu mu? Bu Fransız doğa belgeseli, imparator penguenlerin çiftleşme ritüelleri sırasında geleneksel üreme alanlarına yaptıkları yolculukta takip ediyor.

Happy Feet (2006)

O zaman, bu belgeselden sonra Happy Feet gelsin. Soğuğu gerçekten kolayca sevmek için izlenmesi gereken animasyonlardan. Film aynı zamanda, step dansı yapan bir penguen eşliğinde ısınma garantisi de sunuyor.

Frozen ve Ice Age, siz de bu havaların filmleriniz, kalbimdesiniz.

Winter’s Bone (2010)

Jennifer Lawrence isminin ezberlendiği film.

Jennifer Lawrence’ın kariyerini güçlü bir şekilde başlatan film Winter’s Bone, duygusal haller açısından biraz yoruyor + tüketiyor ama güzel film. Lawrence, Missouri’de bir kırsalda, ailesini korumak için kayıp suçlu babasını bulmaya çalışan bir genç kız rolünde.

Wind River (2017) | BluTV

Bu filmi henüz izlemedim, aldım listeme. Bir izci (Jeremy Renner) ve bir çaylak F.B.I. ajanı (Elizabeth Olson), Wind River’da donarak ölen genç bir kızın başına ne geldiğini bulmak için beraber çalışır. Her sahnede arkada planda kar var gibi görünüyor.

Beautiful Girls (1996)

Soğuk bir atmosfer, kazaklar, izlemeyi sevdiğimiz oyuncular (Natalie Portman, Uma Thurman)… İdeal bir kış filmi için şartlar uygun.

The Hateful Eight (2015)

Kar kış macera filmi dedikleri işte… Quentin Tarantino’nun yönettiği karakter odaklı film “The Hateful Eight” gerçekten bir kış deneyimi sunuyor.

Tipik Tarantino tarzında, izleyiciyi tüm karakterlerin özüne ve niyetlerine çeken keyifli diyalogların yer aldığı bir film. Kar, sessizlik ve rüzgarın uğultusu ise bu filmi (üç saatten fazla süren) gergin bir psikolojik dram haline getiriyor. Klasik bir western filmi değil; daha çok tiyatro sahnesi izler gibi… Karakterler arasındaki karmaşık ilişkilerin de özüne kadar giriyoruz. Kahramanı olmayan bir film olduğu kesin.

Snowpiercer (2013)

Karlı gerilim filmleri konusunda hoop arkadan çıkıp geliyor. Parazit’in yönetmeni Bong Joon-ho tarafından çekilen film, “insan hayatının kabusu olan kışa merhaba deyin” tarzında adeta.

Bu, oldukça özgün bir yaklaşıma sahip distopik bir film. Başarısız bir iklim değişikliği deneyi, dünyanın tamamını dondurur ve sürekli bir hareket motoru kullanarak dünyayı dolaşan bir tren olan Snowpiercer’a binen şanslı birkaç kişi dışında gezegendeki tüm yaşamı ortadan kaldırır. Doğal olarak adaletsiz bir sınıf sistemi ortaya çıkar. Fakirlerin zenginlere karşı devrimi ise çok geçmeden başlar.

Ida (2013)

Bu siyah-beyaz çekilen filmde, kar dışında her şey gri aslında. 1960’larda Polonya’da geçen film, Katolik bir rahibe olarak yemin etmenin eşiğindeki genç bir kadın hakkında.

Ürkütücü bir ambiyansa sahip olan bu yol filmi, Polonya’daki çok kasvetli bir dönemin karanlığını ve çaresizliğini içeriyor. Ida, izleyiciyi sessiz anlarda insan ruhunun sınırına götürüyor. Güzelliği ve karmaşıklığı ile büyülüyor, sağduyulu ve çok güçlü bir film bence.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Anderson tarafından yaratılan kurgusal Zubrowka Cumhuriyeti topraklarına gidelim ve Gustave H ve Zero Moustafa’nın maceralarını takip edelim. Bu film, evinizden çıkmak zorunda kalmadan mükemmel bir kış tatili yapmak gibi kesinlikle. Esprili, ilginç ve eğlenceli; karanlık ama renkli bir atmosfere sahip; otantik ve benzersiz karakterler ve karikatürize anlarla dolu.
“The Grand Budapest Hotel”, her bir detayıyla özüne kadar kesinlikle Wes Anderson filmi. Tarzını biliyorsanız, ne bekleyeceğinizi mutlaka biliyorsunuzdur.

The Revenant (2015) | Netflix

Yalnızca, Leonardo DiCaprio’nun bir ayı ile dövüşmesi değil, aynı zamanda insanın intikam almak için gideceği uzunlukların dondurucu soğuk bir masalı. Leonardo DiCaprio bu performansıyla Oscar kazandı, ancak oyuncu kadrosundaki herkesin temelde hipotermi olması daha da dikkat çekici.

Force Majeure (2014) / Mubi

Üzerlerine gelen çığ sırasında ailesini terk etmeye çalışarak, kendini kurtarmaya odaklanan bir baba ve bu olan biten ardından yaşanan ailevi gerilimin hikayesi.

The Shining (1980)

Kış havası, dünya ısınana kadar bir dağ evine çekilmenizi hissettirebilir ama… Kendinize bir iyilik yapın ve aynı adı taşıyan Stephen King romanının sinema uyarlaması The Shining’i bu planı hayata geçirmeden önce tekrar izleyin.

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe (2005)

Bazen kış havası hiç bitmeyecekmiş gibi gelebilir! Bu filmde dört çocuk, kelimenin tam anlamıyla kış olan büyülü bir ülkeye seyahat eder (ama trajik bir şekilde, asla Noel olmaz). Kış filmi gecesi için ideal bir seçim.

Knives Out (2019) | Netflix

Bir kış filmi çünkü herkes palto giyiyor ve o büyük malikane donuyor. Komedi, dram, gizem ve kış ruhu…

Little Women (2019)

Daha fazla kalın giyinilemezdi herhalde. Sürekli kış atmosferinde geçmiyor ama kış geldi mi de sert vuruyor.

The Lake House (2006) | Netflix

Hava çok soğuk! Romantizm dolu dakikalar ve kış atmosferi için izlenecek filmlerden.

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir