One Day Dizisini Seven Bu Yapımları da İzler

Geldi, gelecek derken, izledim ve bitti bile.

David Nicholls’un çok sevilen ve yürek burkan romanı One Day, dizi uyarlaması olarak çekildi ve şimdi de Netflix’ten izlenebilir. Keşke bazı şeyler bir önceki cümlenin duygusuzluğu gibi devam etseydi diyorum.

Dex ve Em’in 14 dokunaklı ve komik bölümüne duygusal olarak hazır değilmişim çünkü. Evet hikayeyi biliyorum, kitabını okumadım ama film uyarlamasını izlediğim için karakterleri neler beklediğinin farkındaydım. Anladım ki, bu olan biten her seferinde beni etkileyecek.

Önce dizi hakkındaki notlarımı paylaşacağım sonra da “One Day’i seven bu yapımları da izler” yaklaşımıyla önerilerimi.

One Day Dizisi Hakkında Kısa Notlar

Öncelikle Ambika Mod ve Leo Woodall (Özellikle de Ambika) ne kadar şahanelerdi. İkisine de ayrı ayrı bayıldım.

Dizi gücünü romanın komik ve gösterişsiz, içten ve gerçek oluşundan alıyor olabilir diyeceğim ama bir yandan da film uyarlamasında bu kadar sıcak bir duygu hissetmemiştim, o yüzden dizi uyarlamasını daha yerinde yapmışlar gibi görünüyor.

Bu mini dizi, 20 yıla yayılan aynı zamanda gündelik bir aşk hikayesi olan ve tüm gösterilenlerin tek bir tarihte (15 Temmuz’da) gerçekleştiği izlemesi keyifli bir formata sahip. Yürek burkan finali hariç her yarım saatlik bölüm, 1988’de Dexter Mayhew (Leo Woodall) ve Emma Morley’nin (Ambika Mod) Edinburgh Üniversitesi’nden mezun oldukları gece buluşmalarıyla başlayan bir günü kapsıyor. Bu, hikayeyi gayet düzgün bir şekilde 14 özlem dilimine bölüyor.

Emma ve Dexter çok fazla farklılığı var. Ancak toplumun birine diğerinden daha fazla değer vermesine rağmen onlar birbirleriyle eşit düzeyde tanışmanın bir yolunu bulurlar.

Emma ve Dex

Emma ve Dex bir araya gelmeden önce büyümek için çok zaman harcıyor ve birbirlerine “daha iyi” olma konusunda ilham veren yakın iki arkadaş oluyor, aralarındaki karşılıklı çekim de giderek artıyor tabii.

Her bölüm farklı bir macera. Kimi zaman farklı şehirler hatta!

Yardımcı oyuncu kadrosu da çok iyi, yıllara göre değişen ince dönem detayları da başarılı Sahneye göre seçilen müzikler de ayrı bir konu!

Fazla mı övdüm?

Aslında niyetim öve öve bitirememek değil. Efsaneler ve ağlamaklı aşkları çok tarzım değil aslında.

Son sahneleri gözümün önüne getiriyorum! Emma’nın tüm varlığı Dexter için bir tevazu dersine dönüştürüyor. Ve bu, özellikle yıllar boyunca bu ikiliyi tanımak için bu kadar çok zaman harcadıktan sonra, basit + klişe bir fikir gibi geliyor.

One Day Dizisi Seven Bu Yapımları da İzler

1: Normal People (Blu TV)

Bu Netflix mini dizisini izlerken, gözümün önüne gelen ilk yapım Normal People oluyor.

One Day’in sinir bozucu noktaya doğru giden ‘yapamayacaklar mı bu işi’ bu işi ruhu, elbette ki Normal People’da da mevcut olduğu için bu duyguyu hissetmem normal. Dizide Connell ve Marianne rollerinde Paul Mescal ve Daisy Edgar-Jones yer alıyor ve ikilinin liseden üniversite günlerinin sonuna kadar gelişen ilişkileri aktarılıyor.

2: Conversations With Friends (Blu TV)

Devam! Sally Rooney’nin aynı adlı romanından uyarlanan Conversations With Friends, ilişkiler üzerine kapsamlı girizgahlar yapıyor.

3: Lovesick (Netflix)

Her bölüm Dylan ile eski sevgililerinden biri arasındaki ilişkiye odaklanıyor. İzlemesi keyifli yapımlardan.

4: Daisy Jones and the Six (Amazon Prime)

One Day’de sevdiğiniz şeylerden biri 2000 öncesi Emma ve Dex’i izlemekse, sizi zamanda geriye götürecek olan Daisy Jones and the Six de listenize eklenmeli. Dizi, 70’li yıllara uzanıyor, muhteşem kostümlere ve keyifle dinlenen müziklere sahip.

Bir kitap uyarlaması olan dizi, Daisy Jones’un (Riley Keough) müzik sahnesine adım atması ve Billy Dunne (Sam Claflin) ve grup arkadaşlarıyla birlikte dünyanın en büyük grubu olma yolunda ilerlemesini anlatıyor. İlişki ağı da başroldekilerden.

5: High Fidelity

Kalp kırıklığı bu diziden sorulur. Nick Hornby romanının film uyarlaması daha iyi bence ama bu dizi versiyonu da gayet tatlı bir tondan izleniyor. Dizide Rob (Zoe Kravitz), bir numaralı kalp kırıklığı olan Mac ile başa çıkmaya çalışıyor. Çalan müzikler de çok iyi.

6: Fleabag (Amazon Prime)

Karakterlerin kendi aşk hayatlarında hata yapmasını izlemenin rahatlatıcı bir yanı var, değil mi? Benim yolum her türlü bu diziye çıkıyor galiba. İlk sezonda Fleabag (Phoebe Waller-Bridge), en yakın arkadaşını kaybetmenin acısı ve aldığı zorlu aşam kararlarının etkisiyle de yaşamaya çalışıyor. İkinci sezonda da kendisine yeni bir şekilde meydan okuyan bir rahiple (Andrew Scott) tanışır. Uff ne sezondu!

7: Modern Love (Amazon Prime)

Modern Love, The New York Times’ın aynı isimli haftalık köşesine dayanıyor ve her bölüm, New York City’de geçen farklı bir aşk hikayesine odaklanıyor.

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir