Mıhlama Tarifi

Kolay ve lezzetli yemeklerin başımın üstünde her zaman yeri var. Özellikle yaklaşık beş dakikada yapılan lezzetlere de dayanılmaz hislerim mevcut. İşte bu lezzetlerden birisi olan ve başta Artvin, Samsun, Trabzon, Rize, Iğdır olmak üzere pek çok il ve yörede yapılan Mıhlamanın tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

 

Kuymak olarak da bilinen bu yemek farklı yerlerde kendine özgü halleriyle yapılmakta. Benim yaptığım tarif Trabzon ve Artvin yöresinin karışımı gibi bir şey. Damak zevkine göre ana malzemelere küçük eklemeler yapılabilir.

image

Malzemeler

– Dolu bir yemek kaşığı tereyağı

– 3 kaşık mısır unu

– 2 su bardağı soğuk su

– 200 gr kadar kolot peyniri

 

Tarif

Tencereye tereyağını atarak erimesini bekliyoruz. Eridikten sonra mısır ununu ilave edip, tahta kaşıkla iki malzeme birbiriyle iyice kaynaşıncaya kadar karıştırıyoruz. Karışımın üzerine iki su bardağı suyu ilave edip, kaynayana kadar beklemeye başlıyoruz. Fokur fokur olan baloncukları görünce de kolot peynirini aşama aşama ekliyoruz. Peynirin birazını ekleyip karıştırıp, sonra tekrar aynı işlemleri peynir bitinceye kadar yapmaya devam edip, ortaya tüm tatların karışımı şahane şey çıkana kadar ocakta döndürüyoruz. İşte süper lezzet bizimle.

 

Kolot peyniri tek başına yenince de çok iyi bir tat ama eriyince bambaşka oluyor. Mıhlama içindeki peynirin uzaması dillere destan. Bu arada Mıhlamayı tavadan aldıktan sonra hızlıca tüketmekte fayda var, yoksa tereyağının donucu etkisi devreye giriyor ve Mıhlamamızı omlet görünümlü bir şeye dönüştürüyor.

 

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir