Yumurtaya bayılıyorum. Yeni tarifler denemeyi çok seviyorum. Yapıp mutlu olmayı da destekliyorum.
Bu yazının ana konusu da, sevdiğim pratik yumurta tariflerini bir araya getirmek. Hangi şefin tarifinden bakıp yaptığımı da ekliyorum.
Kahvaltı dosyasında, yumurta ile ilgili yapılan pek çok tarif kolay göründüğü kadar bazen zorlayıcı veya daha deneyim isteyebiliyor.
İşte aşağıda da sadece yumurtanın başrolde olduğu ve farklı pişirme şekilleriyle sofrayı şenlendiren tarifler var.
Şimdilik bu tarifler başlangıç olsun!
Poşe Yumurta Nasıl Yapılır?
Sana bayılıyorum. Suyun içindeki o güçlü ve sağlam durma çaban çok hoşuma gidiyor.
Kaynamış suyun içine gönderilen kırılan yumurta, 2-3 dakika sonra hoop tabağa. Poşe yumurta yapımı konusunda detaylı tarif için tane tane anlatımı sebebiyle Refika’nın Mutfağı’na göz atabilirsiniz.
Videodaki anlatımda olduğu gibi yumurtayı tencereye kırabileceğiniz gibi önceden bir kasenin içine kırıp, onu da yavaşça bırakabilirsiniz. Ben böyle yapmayı tercih ediyorum.
Sahanda Yumurta / Çırpılmış Yumurta
Çeşitli videolardan Scrambled eggs konusunda tüyo kapmaya çalışıyorum hala ama bir şeyi gözden kaçırıyorum bence. O yüzden Elvan Uysal Bottoni’nin yazdığı Emma Teyze’nin Kitabı’ndan (Yeni Başlayanlar İçin İtalyan Mutfağı) Sahanda Yumurta diye geçen bu tarifi yapmaya başlayınca, o hafif sulu kıvamı yakaladım ve “tamam, yola böyle edeyim” dedim.
Benmari usulü pişirilen bu yumurta, gerekten lezzetli oluyor. Benmari usulünde, kaynayan tencerenin üstüne koyduğunuz kapta alttaki su, kabınıza değmemeli, ilk olarak bu notu ekleyeyim.
Yapılışına gelince; kitaptaki tarifte, yumurtaları bir parça tereyağı ile ocağın üstündeki kaba ekliyor. Güzelce karıştırmaya başlayın diyor.
Ben, kaba eklemeden çırpmayı öyle ilave etmeyi tercih ediyorum. Yoksa o beyazı bir türlü ahenge kavuşamıyor. Bir tatlı kaşığı kadar da süt ekliyorum. Sürekli karıştırmaya devam, Scrambled gibi küçük küçük kavuşmuş yumurta parçaları elde edeceksiniz.
Bu arada yukarıdaki kitabın da yer aldığı “Yemek kültürü üzerine yazılan kitaplar” listesini de buraya ekliyorum.
Kavanozda Yumurta
Bu kesinlikle yeni gözdem. Şemsa Denizsel’in Youtube kanalından görüp denediğim bu kavanozda yumurta tarifi, yorum katmaya da oldukça müsait.
Tarifin linkini ekliyorum. Bütün hadise kalın camlı bir cam kavanoz seçmek, sonrası gönlünüze göre. Avokado yanına da çok yakışıyor.
Kavanozu ek kalıbı yağlar gibi tereyağı ile yağlayıp, dibine de bir lokma zeytinyağ ekledikten sonra süt, krema ya da baharatlardan çeşitler ekleyip, üzerine yumurta kırıp, kapağını da üzerine koyup, hooop kaynayan suya.
Bunu fırında (Eggs en cocotte) da yapabilirsiniz. Aynı işlemleri sufle kabı gibi bir şeyde yapıp, 180 derecede önceden ısıttığınız fırına atıp afiyetle denenebilir. Orta bir kıvam için 15-18 dakika arası bekletilebilir.
Yumurta Haşlamanın Püf Noktası
Her zaman belli bir standartta yumurta haşlamam mümkün olsun diye, karantina sürecinin ilk günlerinde konuyla (Yumurta haşlama süreleri) ilgili notlara bakmaya başladım.
Derlediğim, topladığım o bilgileri de şurada yazıya aktardım. Kayısıysa kayısı, neyse ne… İşin matematiğiyle istediğim yumurtaya kavuşuyorum. Belki sizin de işinize yarar, atla deve değil ama şans faktörünü devreden çıkarıyor.