Üzüm Bağlarında Geçen En İyi Şarap Filmleri

Bir kadeh doğru şarap yemeğinizi tamamlar; lezzet ve zevki artırır. En sevdiğiniz kırmızı, beyaz veya rose kadeh, iyi bir şarap filmi ile de eşleşince…

İzlerken keyif alacağınız şarap filmleri önerisi benden, bu filmlere yakışan şarap tavsiyeleri için ise Selin Osmanoğlu’ndan. Şarapla ilgili doğru bilgi/içerik ve not almalık şarap önerileri paylaşan Selin’in instagram hesabını da takibe almanızı öneririm.

Bu film önerileriyle; ister şarap tercih edin isterseniz de kahve. Paşa gönlünüze göre takılın ve filmdeki o keyifli atmosferin içine dahil olmaya çalışın.

Bu filmler de, şarap gibi yıllandıkça güzelleşiyor.

Not: “Şarapla ilgili çekilen belgeseller” ise ikinci bölüm olarak gelecek.

Not 2: Başlıklarında şarap kadehi gördüklerinizde, şarap önerileri mevcuttur.

A Walk in the Clouds / Bulutların Ötesi | 1995

Matrix öncesi Keanu Reeves’in oynadığı bu 1995 yapımı romantik drama, bir kesim tarafından şimdiye kadar yapılmış en iyi şarap filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. A Walk in the Clouds, II. Dünya Savaşı’nın bitiminden kısa bir süre sonra Kaliforniya’nın Napa Vadisi’nde geçiyor.

Asker Paul Sutton (Reeves), savaşın dehşetini unutmaya çalışırken karısı Betty ile de ilişkilerini düzene sokmaya çalışır. Ama Betty ile olan evliliği gün geçtikçe daha da gerilmeye başlar. Peki, şarap nerede devreye giriyor? Paul, evliliği çöktüğünde Sacramento’ya iş aramak için yola çıkar ve ailesi Napa’da bir bağ sahibi olan lisansüstü öğrencisi Victoria ile tanışır. Victoria’nın üniversitedeki hocası tarafından hamile olduğunu öğrenen Paul, otoriter olan babasının öfkesini ortadan kaldırmak için kocası olarak rol yapmaya karar veriyor. Tamam, geri kalanını çok fazla anlatmayayım. Aşk hikayelerini, Keanu Reeves’i, aile dramasını, şarabı ve güzel Napa Vadisi’ni seviyorsanız, bir şişe şarabın tadını çıkarmanız için her şey hazır o zaman.

A Good Year / İyi Bir Yıl | 2006

Ah! Sakin, muhteşem manzaralar sunan ve Fransa’nın güzelliğini vurgulayan keyifli bir film. Russell Crowe, tatilin anlamını bilmeyen iş tutkunu bir İngiliz Yatırım bankacısı Max Skinner karakterini canlandırıyor. Amcasının ölümünden sonra, Max’e çocukluk günlerini geçirdiği Fransız üzüm bağları miras kalır. Finansal açıdan bilgili bir yetişkin bunu para kazanmak için bir fırsat olarak görür. Ve Fransa’nın Provence bölgesine doğru yola çıkar. Yemyeşil bir ortam ve parlak güneş ışığı eşliğinde hayatı daha az manik bir hızda yaşama şansı elde etmesini sağlar ve şehirdeki yaşam tarzı gözüne artık o kadar da cazip gelmez.

Peki, Skinner hızlı bir satış yapacak mı yoksa uzun vadede hayatını mı değiştirecek. İşin içine aşk dahil olacak mı?

Sideways | 2004 🍷

Alexander Payne’in 2004 yapımı filmi Sideways, muhtemelen en iyi bilinen şarap filmi. Bu komedi-dram filminde, Jack’in yaklaşan düğününden önce Jack (az tanınan bir aktör) ve Miles (kitabıın basılması için mücadele eden bir yazar) Kaliforniya’da (Santa Barbara’nın üzüm bağlarında gezi) keyifli bir yolculuğa çıkarlar. Eğlencenin büyük bir kısmı Jack ve Miles’ın garip ilişkisinde saklı. Hayat, dostluk, orta yaş krizleri, aşk, mükemmel şişenin açığa çıkarılması ve biraz fazla içmenin tehlikelerine karşı bir övgü adeta. Bu film size, dünyanın en iyi şarap bölgelerinden birini gezmek için yüksek doz ilham verebilir, dikkat! Şarap konusunda da paylaşılan bilgiler çok yerinde, hiç sıkmıyor.

Şarap Önerisi

“Paul Giamatti’nin Merlot’a olan tutumu filmin minik bir fragmanı gibi : “If anyone orders Merlot, I’m leaving. I am not drinking any fucking Merlot.” Paul’a inat Merlot öneriyorum! Üzüme de hiç laf getirmeyecek bir şarap Selendi Sarnıç Merlot.”

Bottle Shock / Paris Yargısı | 2008 🍷

Bottle Shock’a eğer bir şans vermediyseniz, bence tam sırası. 1970’lerde Kaliforniya’da geçen bu şarap yapımı hikayesi, lezzetli birkaç saat sunuyor. Bottle Shock, 1976’da, Fransız şarapları Kaliforniyalılar tarafından büyük ölçüde dövüldüğü için şarap endüstrisinde kırılmalar gösteren, meşhur bir şarap tadımı etkinliği olan ‘Paris’in Yargısı’na dayanıyor.

Etkinlik tartışmalı olarak bugünün küresel şarap pazarının önünü açtı ve daha önce sadece Fransız şaraplarını düşünen içicilere “yeni dünya” şaraplarını açtı. Alan Rickman’ın başarılı oyunculuğu ve atmosfer için kesinlikle izlenir.

Şarap Önerisi

“Alan Rickman ile Kaliforniya şaraplarının kaderini değiştirirken bir Chardonnay açın derim. Filmdeki başrol Chateau Montelena Chardonnay. Burada onu bulmak zor 😊 Ama benim çok sevdiğim lokal, hatta organik bağlardan bir Chardonnay önereceğim : Vinolus Chardonnay 2018”

The Secret of Santa Vittoria / Kasabanın Sırrı | 1969 🍷

Bu 1969 yapımı film, iki Oscar’a aday gösterildi. Anthony Quinn’in oynadığı film, II.Dünya Savaşı sırasında Nazilerden bir milyon şişe şarap saklayan bir İtalyan köyü Santa Vittoria sakinleri hakkında. Peki, o kadar şişeyi saklamayı nasıl becerecekler?

Şarap Önerisi

“İtalyan üzümü olan Sangioevese’den yapılan burada bulabileceğimiz bir şarap öneriyorum: Nif Bağları Sangiovese 2018. Filmdeki küçük İtalyan kasabasında Antony Quinn’i izlerken kadehinizde bu üzüm olmalı. “Viva Bombolini!””

Wine Country / Tatsız Tatil | 2019

Yıllardır arkadaş olan altı kadının, hafta sonu doğum günü kutlaması için Napa Valley’de zaman geçirmeye karar verir ve… Sonuç: Aksilik, kargaşa ve çok şarap. Netflix yapımı Wine Country filmi, çıtır, kafa dağıtmalık filmlerden. Yine de, bu konu ve oyuncu kadrosuyla (Amy Poehler, Maya Rudolph…) daha eğlenceli olabilirdi diye düşünüyorum.

Back to Burgundy | 2017

Babasının rahatsızlanması üzerine, yıllar sonra doğduğu topraklara geri dönen Jean, diğer iki kardeşiyle birlikte aile bağlarını yeniden güçlendirmek için de Burgonya’dadır (Fransa) artık. Kardeşler, babalarına ait olan şarap bağlarına bakmak için baş başa kalırlar ve ilişkilerini, aynı zamanda birbirlerine olan güvenlerini yeniden keşfetmeyi öğrenmek zorunda kalırlar.

Frenc Kiss / Fransız Öpücüğü | 1995 🍷

Sonuçta her şey o şarap bağlarına sahip olmak için! Filmde, bu listedeki diğer yapımlara oranla çok daha az şarap kelimesi geçiyor olabilir ama şarapla yan yana da anılmayı da çok hak ediyor. Yollarının çeşitli sebeplerden ötürü kesişmesiyle, Kate (Meg Ryan) ve Luc (Kevin Kline), bir Amerikalı ve bir Fransız olarak nefis bir yolculuğa çıkıyor. İnsana kendini iyi hissettiren filmlerden.

Şarap Önerisi

“Provence rozeleri Güney Fransa’nın zarif şaraplarından, bence aşk kokuyor 🙂 Bu filme Provence rozeleri gibi bir roze öneriyorum : Chamlija Rose de Strandja 2019. Burunda rengarenk meyveler: Çilek, portakal şeftali. Arkadan gelen hafif gül kokusu, alıp Provence’a götürüyor. Bu filmdeki aşk kadar zarif bir roze.”

Uncorked / Babamın Mutfağı | 2020

Netflix’in yeni filmi Uncorked, aile ilişkileri ve finansal zorluklar ışığında, sommelier (şarap garsonu) olma hayallerinin peşinden giden genç bir adamın hikayesini anlatıyor. Uncorked, şarap kültüründeki fırsatlar ve zorluklar hakkında da değerli bilgiler sunuyor.

Mamoudou Athie’nin oynadığı filmin kahramanı Elijah, ailesine ait barbekü restoranını devralmakla, sommelier olma arasındaki kalın çizgide kalıyor!

Yukarıdaki filmlerde en az 30 bin kere şarap kelimesi geçiyorsa, tamamen yolun kenarından yürürken o sahneye konuk oyuncu olarak katılan şişeler de var. Yani o filmlerde de 20 kere şarap kelimesi geçiyordur herhalde. Onların da bende bıraktığı etki yüksek ama… Belki onları da azar azar aşağıya eklerim.

Şarap sahneleriyle hafızalara yerleşen filmleri/sahneleri de yavaş yavaş aşağı eklemeye çalışacağım.

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir