İstanbul’da En Kaliteli ve Katkısız Dondurma Nerede Yenir?

Bu yazı InStyle Türkiye dergisinin Haziran 2019 sayısında yayınlandı.

Kışlıklar kaldırıldı, sandaletler ön sıralara doğru geldi, Güzel havalar artık kalıcı. Bu müjdeli haberin doğurduğu en leziz sonuçlardan biri de dondurma. Şehrin sunduğu enfes dondurmacıların peşinden gidip damak tatlarına güvendiğimiz isimlere en lezzetli dondurmayı nerede yediklerini sorduk. İşte iştah kabartan, en kaliteli dondurmalar ve Influencer’lardan kaydetmelik öneriler.

Billur Saatçi (@billursaatci) – Meşhur Dondurmacı Ali Usta

Moda’nın en efsane dondurmacılarından olan Ali Usta, ‘En Kaliteli Dondurmacılar’ listesinin olmazsa olmazlarından. Hangi çeşidi ile damaklarınızı taçlandıracağınıza karar veremiyorsanız Billur Saatçi’nin önerilerini dikkate alın:

“Çocukluğumdan beri en sevdiğim dondurmacı. İlk beş dondurmacı listemde, Ali Usta her zaman yer alır. 35 yıldır aynı beyefendinin elinden dondurma yiyorum ve hep aynı çeşidi tercih ediyorum. Çikolata, fıstık, badem ve üstüne tabii ki çikolata ile fındık ilavesi. Başka hiçbir yerde kesinlikle bu tadı alamıyorum.”

Özge Akpınar Uz (@goodcityguides) – Bena Dondurmaları

Listemizin en lokal önerilerinden biri. Kapalıçarşı’da bulunan Bena Dondurmaları’nın seveni çok ama aynı zamanda sanki herkes burayı sır gibi saklıyor. Küçücük bir dükkanda hizmet veren Bena, kapısının önündeki kuyruğu geçtiğinizde size büyük bir lezzet vadediyor. Dondurmalarına ek olarak Bena’nın sütlü tatlıları da öneriliyor. Bu sırrı bizimle paylaşan Özge’nin burayı sevme sebebi ise çok net:

“Burayı neden seviyorum? Çünkü o lezzetli ve doğal dondurmalarını kadayıf ile servis ediyorlar ve damaktaki hazzı doğrudan iki katına çıkarıyor.”

Başak Meriç Yazar (@basakmericyazar) – Yasemin & Tuncel

Dondurma ve kahve maceraları üç yıl önce İtalya’da başlayan Yasemin &Tuncel, iyi malzemeyle ilerleme prensibinde olan sevdiğimiz en iyi dondurmacılardan. Başak Meriç Yazar’ın sözleri Yasemin & Tuncel’in 20’ye yakın çeşitle dondurma sevenler tarafından neden sevildiklerini çok güzel özetliyor:

“Yasemin & Tuncel’e yolumu ilk kez İskandinav stiline ve iyi kahveye merakım düşürmüş olsa da enfes dondurmalarını denedikten sonra müdavimleri oldum. Kahve kavurmaya ve dondurma yapımına meraklı Yasemin ve Tuncel Toprak çifti, bu alanlarda yurt dışında aldıkları eğitimlerden sonra Monocle’ın yaratıcısı Tyler Brûlé danışmanlığında tasarladıkları mekanda günlük olarak yirmiye yakın çeşit dondurma yapıyorlar. Dondurmalarını mevsiminde taze meyveler, doğal malzemeler ve kaliteli ithal ürünler kullanarak hazırlıyorlar. Örneğin fındıklar Giresun’dan, vanilya çubukları Madagaskar’dan getirtiliyor. Çarkıfelek meyvesinden fırınlanmış muza kadar farklı ve cezbedici tatlar arasında benim favori ikilim ise, yanık süt ve tahin pekmez.”

Gülçin & Berat Tunç (Midyeüstü Wasabi) – Serez Gurme Dondurma

Fotoğraf: Midyeüstü Wasabi

Doğru hammadde temininin önemine inanan ve Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgesinden gelen meyvelerle ve özel sipariş sütleriyle kendine has reçeteler geliştiren Serez Gurme Dondurma, listenin parlayan yıldızlarından. Bu lezzetle tanışmamızı sağlayan Gülçin ve Berat Tunç çiftinin favori çeşitleri ise duble kaymak ve çikolata:

Gülçin & Berat Tunç

“Serez’in dondurmalarının kıvamı ve tadı harika. Taze, yerli ve doğal olma fikri ile yola çıkmış bir marka. Ayrıca gerçek meyvelerle hazırlanan gurme
sorbeleri de kesinlikle denenmeli.”

Tuğçe Tarhan (@ttugce) – Dondurmacci

Markaları için, “Platonik bir sevdanın, bugün artık ilan-ı aşkıdır,” diyen Dondurmacci, doğal lezzetlerinin sırrını; Anadolu’nun, yüzyılların süzgecinden geçerek gelen aromalarının, günümüzün teknoloji ve bilgisiyle yoğurulması olarak açıklıyor. Dondurmacci’nin kaliteli dondurmalarının tadına bakıp, müdavim olmamak çok zor.

Müdavim Tuğçe Tarhan anlatıyor: “Hayatta üç şeyden asla vazgeçemem: Özgürlüğümden, arkadaşlarımdan ve dondurmadan. Beş yıl önce Caddebostan şubesinde tanıştım Dondurmacci’yla. Mis gibi Bodrum mandalinalarını taze taze sıkıp, vanilya çubuklarını kullanarak hijyenik koşullarda dondurma yaptıklarını gördüm. O gün bugündür en sevdiğim dondurmacı. Şekersiz bitter çikolata, tahin ceviz ve manda sütlü dondurma en sevdiğim üçlü.”

Lian Penso (@bukizhepac) – Mini Dondurma

Yıllardan beri Bebek’te ufak bir dükkanda hizmet veren Mini Dondurma’ya pek çoğunuzun yolu bir şekilde düşmüştür. Vazgeçilmezlerden olmasının
nedenini Lian Penso anlatıyor:

“Mini Dondurma belki bir klasik ama her zaman butik. Yıllardır Bebek’te bulunan dört metrekarelik o minik dükkan açıldı mı, yaz benim için gelmiş demektir. Geri sayımla geçen kış aylarından sonra özellikle güllü lokumlu
dondurma olmazsa olmazım. İkinci seçeneğim ise her zaman kestane oluyor. Yapay tatlandırıcı kullanmayan Mini’de; meyvelerin tadını almak, güllü lokumu damakta hissetmek, kestaneyi adeta çiğnemek ve lezzetli uyumunu deneyimlemek benim için her zaman heyecan verici.”

Serra Tükel (@gurulogy) – Girandola Gelato

2008 yılında Arnavutköy’de açıldığı günden beri İstanbul’un en iyi dondurmacıları listesinden düşmeyen Girandola Gelato’nun dondurmalarında katkı maddesi, boya, aroma ve hazır baz kullanılmıyor. 100’ün üzerinde çeşide sahip olan Girandola, sorbeleriyle de vegan beslenenlere ve sütsüz dondurma severlere hitap ediyor. Listemize Girandola Gelato’nun girmesini sağlayan Serra Tükel’den dinliyoruz:

“Katkısız, doğal yöntemlerle ve mevsiminde meyvelerle üretilen İtalyan dondurması için İstanbul’daki adresim Girandola Gelato. Favori çeşitlerim ise; portakallı çikolata, yoğurt, tiramisu ve naneli. Ayrıca mevsimsel aromalardan mandalina, vişne-yeşil elmayı da tavsiye ediyorum.”

Nurdan Gündoğdu (@fooduristik) – Vero Gelato ve Muà Gelatieri

Dondurmacılar listesi, ilavesi hiç bitmeyecek bir konu. Dolayısıyla ben de
iki öneriyle dahil olacağım. Birincisi; Caddebostan’ın en keyifli ve leziz dondurmacılarından Vero Gelato. Adını hem İtalyan sahibi Veronica’dan hem de İtalyanca’da ‘gerçek’ anlamına gelen ‘vero’ kelimesinden alıyor. Klasik lezzetlerin yanı sıra yeni tatlar arayanlar için de burası tam bir vaha. Naneli ve zencefilli frambuaz, lime ve fesleğen, tuzlu karamel gibi lezzetlere her hafta yeni çeşitler ekleniyor. Hurma özü, çam balı veya keçiboynuzu özü gibi doğal ürünlerle tatlandırılan şekersiz çeşitler ise mutlaka denemeli.

İkinci önerim ise; Muà Gelatieri d’Italia. Yeniköy ve Reşitpaşa’dan sonra Caddebostan’da yeni şubesini açan Muà Gelatieri d’Italia, her zaman için
favorilerimden. İtalyan geleneklerine göre her gün taze hazırlanan, renklendirici, yapay tatlandırıcı ve diğer katkı maddelerini barındırmayan dondurmalar hazırlayan Muà’nın tüm çeşitlerini denemek için listenizi oldukça geniş tutmanızı öneririm.

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir