Terapistlerin Ruh Halimize İyi Geldiğini Düşündüğü Dizi ve Filmler

Bustle.com’da yer alan bu aynı başlıklı yazıyı okurken bile rahatladığımı hissettiğim için alıp çevirmek üzere bilgisayar başına oturdum.

Netflix, BluTV, Amazon Prime ya da diğerlerinde keyif veren bir program izlemek; pandemi süresince hala en işe yarar oyalanma şekillerinden. Dönem dönem bu da keyif vermese bile, genele vurunca son durum bu hala.

Peki bu ritüeli vazgeçilmez yapan şey ve dönüp dolaşıp kendimizi bir yapım izlerken bulmanın sebebi nedir? Terapistler; bazı şovların aslında ruh halimizi yükselttiğini ve bazı durumlarda Mevsimsel Duygusal Bozukluğun semptomlarını bile azaltabileceğini söylüyor.

“Mevsimsel Duygu Bozukluğu, her yıl tekrarlayan ve oldukça karmaşık olan kışla ilgili bir hastalıktır ve büyük olasılıkla kışın güneş ışığı eksikliğinden tetiklenir ve bu durum; ruh halini, uykuyu ve iştahı kontrol eden beynin melatonin ve serotonin hormonlarının seviyelerini etkiler.” diyor yazının orijinalinde notlarını paylaşan Terapist Elaine Slater.

Slater, doğal güneş ışığı almanın, bol miktarda egzersiz yapmanın ve besleyici bir beslenme düzeninin semptomları hafifletmeye yardımcı olabileceğini söylese de, Netflix ve Amazon Prime gibi platformlarda doğru şovları ve filmleri + dizileri izlemek de buna yardımcı olabilir. Terapist, Mevsimsel Duygu Bozukluğu’na hangisinin en iyi geleceğini bulmak için belirli kriterleri karşılayanları listeliyor.

Umut uyandıran, zorlukların üstesinden gelen karakterler ve aidiyet hakkında mesajlar içeren, tabii aynı zamanda da izlemesi eğlenceli olan yapımlar listeye girenlerden. Slater, karakterlerin bu özellikleri sergilemesini takip ederek; enerjimizin yükselmiş, ilham almış ve bir şeye bağlı hissedebileceğimizi söylüyor. Aşağıdaki listede de insanların ruh hallerini iyileştirdiği tespit edilen şovlar ve filmler mevcut.

Listenin bitiminde ise instagram üzerinden sorduğum “sizi iyi hissettiren filmler + diziler?” sorusuna gelen cevaplar mevcut.

Grace and Frankie | Netflix

Grace and Frankie, karakterlerin gerçek benlikleri olduğunu ve aynı zamanda zorlukların üstesinden geldiklerini gösterdiği için Slater’ın kriterlerini bire bir karşılıyor. “Bu, derin bir arkadaşlığı oluşturan zıtların hikayesi,” diyor.

“Buradaki önemli mesaj; asla bir kitabı kapağına göre yargılamamalı. Dizideki hikaye, en karanlık anlarımızda bile umut ve olasılıklara ilham veriyor.”

The Marvelous Mrs. Maisel | Amazon Prime

Gerçekten de ikide iki. Yukarıdaki dizi ve The Marvelous Mrs. Maisel, kesinlikle insanın ruh haline iyi geliyor bence de.

Bu dizi; umut veriyor, zorlukların üstesinden gelen bir karakteri gösteriyor ve tabii ki izlemesi de çok eğlenceli.

Slater, “Ana karakterin mükemmel ve [idealleştirilmiş] hayatı dağılırken, gerçek benliğini ortaya çıkarmaya çabalıyor,” diyor. “Gerçeğinizi, gerçek benliğiniz olarak yaşamak için ilham verici bir mesaj. Kesinlikle, olduğunuz gibi siz de yeterlisiniz.” diyor.

Friends | Netflix

Friends’in bir şeye iyi gelmeyen hiç bir yanı yok zaten.

Friends, çeşitli nedenlerden dolayı Mevsimsel Duygu Bozukluğu semptomlarıyla mücadele ediyorsanız izlemek için harika bir program. “Bu birbirinden farklı bireyler, kentsel bir aile oluşturmak için bir araya gelerek ilişkilerin değerini gösteriyor,” diyor Slater. “Hayatın zorlukları karşısında birbirini desteklemek ve rahatlatmak.”

Legally Blonde

Legally Blonde; keyifsizken izleyebileceğiniz eğlenceli bir filmden daha fazlası. Aynı zamanda şaşırtıcı derecede ilham verici bir yapım. Slater, “Bir kitabı asla kapağına göre yargılamayın” diyor. “Bir ayrıcalıklı hayata rağmen, Elle Woods karakteri bir anlam eksikliği yaşıyor çünkü gerçekte kim olduğu görülmüyor ve bunun üstesinden geliyor tabii ki.”

Love And Other Drugs | Amazon Prime

Bu film; özgün, gerçek ve savunmasız olmanın önemini gösteriyor. “Kusurlarımızı veya hastalığımızı gizlememize gerek yok – yeterince iyiyiz ve tıpkı olduğumuz halimizle o sevgiyi hak ediyoruz,” diyor Slater.

Catastrophe

Slater, Catastrophe dizisinin “samimiyet, güven ve sadakatin bir ilişkide ne anlama geldiğinin keskin bir gözlemi” olduğunu söylüyor. “Mükemmel değiliz ve her zaman her şeyi doğru anlamayız.”

Tamam, sorun değil. Bunu izlemek, ihtiyacımız olan desteği sağlayabilir belki.

Queer Eye | Netflix

Queer Eye çok eğlenceli. Slater, bu şov programı özünde “kendini kaybolmuş ve güvensiz hissedenlere karşı yürekli bir yaklaşım” diyor. “Bu temel bir gerçeği gösteriyor – hepimiz görüldüğümüzde, değerli olduğumuzda ve kendimize zaman ayırdığımızda daha üretken yaşıyoruz.”

Modern Family | Netflix

Slater’in dediği gibi, Modern Family; basmakalıp düşüncelere meydan okur ve hepimize kendi deneyimlerimizi normalleştirme şansı sunar ki bu oldukça keyifli olabilir.

The Big Bang Theory | Netflix

Ruh halinizi yükseltmek için bir program arıyorsanız, Slater’ın önerdiği gibi The Big Bang Theory iyi bir seçim olabilir. İzole ya da ait değilmişsiniz gibi hissediyorsanız kesinlikle ilham verici olacaktır.

Sex Education | Netflix

Komik, ilham verici ve canlandırıcı bir etkisi olan Sex Education, hayatın karmaşasının bir tasviri adeta. Slater, “Bu yapım, dayanılmaz kırılganlık anlarında empati kapasitemizi gösteriyor,” diyor.

About A Boy

Slater’ın dediği gibi, “sorunlarla başa çıkmak için mücadele eden ve güvenli bir sığınak arayan bir çocuğa karşı iyilikle davranarak, kendi hayatını dönüştüren bir bireyin hikayesi. Başkalarıyla ilişkilerimiz kendimizle olan ilişkimizi etkiler.” Ve bu film bunun harika bir hatırlatıcısı olabilir.

Sizden Gelen Tavsiyeler

Diziler

Gilmore Girls

Sweet Magnolias

Sex and the City

Undone

The Bold Type

How I Met Your Mother

Black Books

Anne with an E

Chesapeake Shore

Mozart in the Jungle

The Office

Modern Family

Friends

Parks and Recreation

Sense 8

Jane the Virgin

Brooklyn Nine Nine

After Life

Zoey’s Extraordinary Playlist

The Kidding

Filmler

The Holiday

Midnight in Paris

Nadide Hayat

Lord of the Rings

Chocolat 

Before Sunrise-Sunset-Midnight

Little White Lies

Pixar Animasyonları

3 Idiots

Hangover 1-2

Little Women

Moonrise Kingdom

Intern

Bridget Jones’s Diary

Two Weeks Notice

While You Were Sleeping

Tim Burton filmleri

Eat Pray Love

Vicky Cristina Barcelona

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir