Yeni Başlayanlar İçin SEO Stratejisi Oluşturmanın 7 Adımı

Web sitenizdeki içerikler için neden SEO’yu (Search Engine Optimization ) kullanmanız gerektiğinin farkındaysanız, bu işe nasıl devam edeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Planlama yapmadan etkili bir şekilde yapılabilecek bir şey değil elbette.

SEO benim için; “bakarsan bağ, bakmazsan dağ” olur sözünün özeti gibi adeta. SEO; Web sitenizle ilgilenmeyi hiç bırakmadan, belirlediğiniz stratejiden hiç sapmadan ve yeni güncellemelere de kullakları tıkamadan ilerlemeyi talep ediyor sizden. Peki, Web sitenizin erişimini en üst düzeye çıkarmak için uğraşmaya nereden başlamalı?

SEO Stratejisi

SEO stratejisi hakkında fikir yürütmek ve ne olduğunu anlamaya çalışmak bile insanın başını döndürmeye yetiyor. SEO stratejisinin pek çok ince noktalarını tartışan sayısız makaleyle boğuşmak bir yana dursun, web siteniz için kısa kısa uygulayabileceğiniz kısımları özetlemek için yola çıkıyorum.

Strateji kelimesi; “belirsizlik koşulları altında bir veya daha fazla hedefe ulaşmak için yapılan üst düzey bir plan” olarak açıklanmakta. Bu tanımla ilerlerken, bir SEO stratejisi belirsiz koşullar altında (artan sıralama veya benzersiz ziyaretçiler gibi) istenen hedeflere ulaşmak için yapılan bir plandır.

SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur

SEO stratejinizi oluşturmak biraz korkutucu olabilir ancak ilk adımı endişeleri yok ederek atmanızı öneririm. Unutmayın ki, internette size yardımcı olmak için hazır olan sayısız kaynak var.

#1 Sitenizi Değerlendirin

İlk önce elinizde ne olduğuna bakmaya ne dersiniz? Bir siteyi optimize etmek söz konusu olduğunda kullanıcı deneyimi önceliklidir, bu yüzden optimize etmeye değer bir sitede çalıştığınızdan emin olun. Kötü kullanıcı deneyimi; kullanıcıları sitenizden daha başka siteler için terk etmelerine neden olur ve bu da sıralamalarınıza zarar verebilir.

Dikkate alınması gereken bazı şeyler:

#1 Siteniz, özenle düzenlenmiş ve mobil/ masaüstü tarayıcılarda gezinmesi kolay bir yapıya mı sahip?


#2 Sitenizdeki içeriğin ziyaretçilere gösterilmesi kolay, uyumlu, hatasız ve bilgilendirici mi?


#3 Web sitenizin görünümü temiz, düzenli ve markalaşmanızı açıkça gösteriyor mu?

#4 Yazılı içerik, resim ve videodan oluşan dengeli bir karışım söz konusu mu?

#5 Sitenizde kopuk bağlantılar, güncel olmayan bilgiler, artık yüklenmeyen görüntüler veya diğer belirgin hatalar var mı?

Tüm bu soruları dürüst bir şekilde cevapladıktan sonra, SEO stratejinizi de planlamaya başlayabilirsiniz. Değilse, bu sorunları çözmek için biraz zaman ayırın ve sonra tekrar geri dönün.

#2 Optimizasyon Hedefleri

Hedefler olmadan, ilerlemeyi takip etmek oldukça zor bir durum. Başarıyı izlemenin en keyifli yolu konulan gerçekçi hedeflerden geçmekte ne de olsa. Tam bu nokta da, yazdığı yazılarla SEO konusunda bana fazlasıyla fikir veren editör Allison Goodwin’in önerilerini paylaşmaya çalışacağım.

S.M.A.R.T. metodunu baş tacı yapmamak için hiç bir sebep yok ortada.

S.M.A.R.T Metodu

Özel (Specific)
Ölçülebilir (Measurable)
Ulaşılabilir (Achievable)
Gerçekçi (Realistic)
Zamana Bağlı (Time-Bound)

S.M.A.R.T. ‘ın amaçları, istediğiniz kadar büyük veya küçük olabilir. Aslında, büyük hedeflerinize ulaşmak için eylem planınızın her birinin kendi içinde küçük bir S.M.A.R.T.’ı olabilir.

SEO söz konusu olduğunda hedefleriniz için göz önünde bulundurabileceğiniz bir dizi faktör var. Bu faktörlerin her biri için belirli hedefler koymayı seçebilir veya en anlamlı olanları hedefinize dahil etmeyi tercih edebilirsiniz. Bu faktörlerden bazıları ise;

Organik trafik (sitenizi arama yoluyla bulan kişiler)
Dönüşümler (sitenizden düzenli olarak gönderdiğiniz bülten üyeliği, kayıtlı kişi sayısının artışı)
Gösterimler (sitenizin aramalarda ne sıklıkta göründüğü)
Hemen çıkma oranı (sitenize kaç ziyaretçinin geldiğini ve ilk sayfadan daha fazlasını keşfetmeden ayrıldığını)
Backlink (içeriğinize kaç kaynağın bağlantı verdiği)
Sosyal medya etkinliği
Tıklama oranı (sitenizi kaç kişi buldu ve tıkladı)

Optimizasyon hedeflerinizi belirlemek için bu faktörleri kullanmanın en iyi yanı, analitik programlarını kullanarak veri toplamanın ve ilerlemeyi izlemenin oldukça basit olmasıdır. Bunun anlamı da şu; bir veri uzmanı olmasanız bile (henüz!), sitenizin trafiğini görüntüleyebilir, raporlayabilir ve ilerlemenizi takip edebilirsiniz.

#3 Rekabetinizi Araştırın

SEO ne de olsa rekabetçi bir süreç. Çünkü arama sayfasının ilk sayfasında yalnızca 10 bağlantı var ve bu noktalar için de rekabet oldukça katı olabiliyor. Neyse ki, yalnızca bir anahtar kelimeyle sıralama yapmak için yarışmıyorsunuz ve yarışmanızın başarısı, kendi başarınız için harika bir rehber olabilir.

Peki, bu bilgileri kendi SEO planınıza nasıl dahil edeceksiniz?

Anahtar kelimelerinizi araştırmak ve rekabet alanınızı net bir şekilde belli etmek için biraz çaba sarf etmeyi göze almaya hazır mısınız? Öncelikle, hangi anahtar kelimeleri kullanmak istediğinize dair bir fikir sahibi olmanız gerekir, böylece rekabet edeceğiniz yayınların hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını da keşfetmiş olabilirsiniz.

Anahtar kelimelerinizi bulmak için bu konuda pek çok çeşitli araç mevcur.

Mesela; SEMrush.

Rakiplerinizi analiz etmek, anahtar kelime kullanımlarını anlamak ve kendi sıralamanızı oluşturmak gibi pek çok adımı kapsar. İncelemenizi tavsiye ederim.

#4 Kendi Site Denetiminizi Yapın

Bir site denetimi, sitenizin doğru göründüğünden emin olmak için hızlı bir kontrolden çok daha derinlere iner. Düzeltilmesi gereken şeyleri not almak için temiz bir sayfa açın ve bir fincan kahve alın çünkü sitenizi taramak birkaç saat sürebilir.

Düzeltmeniz için karşınıza çıkabilecek başlıklar

URL’lerinizin, sayfa başlıklarınızın ve açıklamalarınızın tutarlılığı. Anahtar kelime kullanımına, tutarlı bir URL biçimine ve sıralamanıza zarar verebilecek hatalara dikkat edebilirsiniz.

Site yükleme hızı. Sitenizi ziyaretçilerin önüne çıkarmak için 3 saniyeniz var. Uzun yükleme süreleri, yüksek sıçrama oranlarına neden olur; Site yükleme sürenizi kontrol etmek ve hangi düzeltmelerin önerildiğini görmek için Google Page Speed ​​Insights gibi bir site hızı aracı kullanabilirsiniz.

İçeriğin kalitesi. Web site içeriklerinize göz atma zamanı.

Hatasız mı ve okuyucuları önemsiyor mu?

Değilse, bazı değişiklikler yapmanızın zamanı geldi.

Site yapısı ve gezinme kolaylığı. Sitenize nereden girdiklerinden bağımsız olarak birisinin ana sayfanızı bulması ne kadar kolaydır? Yönlendirme linkleri ve kırık linkler dahil sitenizin yapısını inceleyin ve küçük sorunları çözmek için biraz zaman ayırın.

Görseller altındaki alt metinler, okuyucunun dikkatini çekmek için harika bir yoldur. Sıkıştırılmamış görüntüler site yükleme hızını yavaşlatabilir, buna dikkat. Ek olarak, alt metin içermeyen görüntülerin, arama motorundaki botlara erişmesi mümkün değildir. Alt metin eklemek, arama motorlarının, görsel içeriğinizi dizine ekleyebilmesi anlamına gelir.

#5 Kırık Linkleri Onarın

Kırık linkler listeniz hazır mı? Harika! Onları tamir etmeye başlama zamanı. Bir yönlendirmeyi düzeltmek veya uygulamak, bir URL’yi düzeltmek veya bazı yazım hataları temizlemek kadar basit olabilir. Bu düzeltmeler ne kadar basit görünürse görünsün, bunlar en çok ertelenen işlerden oluyor genellikle. Ama unutmayın ki site performansını düşürmeye devam ederler, düzeltilmedikçe.

En önemlisi? Düzenli olarak denetlemeye ve düzenlemeye devam edin.

#6 İçerik Oyununda Kendinizi Yükseltin

Tekrar tekrar söylenecek şeylerden biri; anahtar kelimeler! İçeriğiniz, sitenizin sıralamasındaki en ağır etkenlerden biridir. Düzenli olarak “sıra dışı” içerik yayınlamak, sitenizin arama motorları tarafından fark edilmesine yardımcı olmanın harika bir yoludur.

Editör takvimi oluşturmak ve site içeriği planlamak için Trello‘yu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu ay içerik yazacak vaktiniz yok mu? O zaman sizin için yazı yazabilecek konuk yazarlar bulmak için yola çıkabilirsiniz.

#7 Backlink Olanaklarına Bakın

Backlink, SEO görevlerinde arka koltukta oturmaktadır, ancak sitenizin sıralamasını yükseltmede çok yardımcı olmayı başarır. Geri bağlantı; sizin olmayan bir alanın sitenize bağlanmasıdır. Bu, genellikle başka bir sitenin içeriğinize bağlanması nedeniyle oluşur. Mesela; yukarıda Trello’ya verdiğim link gibi.

Geri bağlantı oluşturma işlemi zaman alır ve biraz destek gerekir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere geri bağlantılar oluşturabileceğiniz çeşitli yollar mevcut;

Listeler; insanlar listeleri sever ve sizin hazırladığınız içeriği de paylaşmak isteyebilirler.

Ölü linkleri araştırmak ve içeriğinizi alternatif olarak sunmak için araştırmalar yapmak.
Daha fazla fikre ihtiyacınız varsa eğer Backlinko göz atıp, backlink inşa etme önerilerini değerlendirebilirsiniz.

SEO herkesin başarılı bir şekilde yapmayı öğrenebileceği bir şeydir, ancak başlamak için zaman ve çaba harcama gerektirir. SEO stratejinizi bir günde veya haftada ya da ayda oluşturmayı başarsanız da, çevrimiçi varlığınızı sürdürmek için daha akıllı adımlar atmak gerekmekte.

Aşağıdaki SEO araçları da işinize yarar diye düşünüyorum.

Google Page Speed ​​Insights: Yukarıda belirtildiği gibi, bu araç sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini ve yükleme sürenizi iyileştirmek için ne yapabileceğinizi anlamanıza yardımcı olmakta. Aynı zamanda mobil kullanılabilirlik hakkında da size büyük bir fikir verir!

Moz: Sitenizin bağlantılarına ve en çok bağlantılı içeriğinize, sitenize yapılan geri bağlantılara ilişkin genel bir bakış sunmakta.

Google Keyword Planner: Anahtar kelime fikirleri bulmanıza, anahtar kelimeler için arama hacmini ve hatta önerilen terimleri görmenize yardımcı olabilecek kullanışlı bir araç.

Google Trends:

Favorilerimden. Keşfet kısmından yapacağınız kelime aramaları, Google’da o kelimeyle ilgili o çıkış ya da inişleri göstermekte. Çıkışta olan kelime üzerine içerik üretmek isabetli seçimlerden biri olabilir.

SEO Web Page Analyzer: SEO planınızın denetim aşaması için faydalı olan bu araç, SEO sorunları için sayfaları tarar ve düzeltmeniz gerekenleri içeren bir rapor oluşturur.

LinkMiner: Kırık linkleri kırmızıyla işaretler, böylece onları kendi sitenizde rahatça bulmanızı sağlar.


Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir