Bir Kadeh Şarabın Ertesi Gün Vücudumuzdaki Etkileri

Bu yazının orijinali Bustle.com’da okumaya başladığımda, “Eee, bende de aynı şeyler oluyor”, diye diye bitirdim. Sonra da buraya ekleyip, ortak kesişim kümesinde buluştuğum kişilerle paylaşmak istedim.

Not 1: Dr. Neha Pathak’ın yorumlarından derlenen bu yazı, şahsi tıbbi notlarım gibi algılanmasın lütfen:)

Not 2: Bu yazıyı “alkolün vücudumuza düşmanca etkileri” bakış açısında yazmadım / çevirmedim. Dengesini ayarladıktan ve başkalarını “rahatsız” etmedikten sonra herkesin alkolü kendine.

Akşam yemeğinde tercih edilen bir bardak Pinot Noir (kırmızı şarap üzüm çeşidi) çok büyük bir şey gibi görünmeyebilir, ancak bazen insanı akşamdan kalma hissiliğiyle baş başa bırakabilir. Sadece bir bardak şarap, içtikten sonraki 24 saat içinde, uykumuzdan kalp atış hızımıza kadar vücudumuzu çeşitli şekillerde etkileyebiliyor.

Dr. Neha Pathak; “Bir bardak şarap içtiğinizde, alkol hızla kana emilir ve vücudunuz boyunca hareket eder” diyor. “Küçük bir miktarı ağzınızdaki küçük kan damarların tarafından emilir, ancak çoğu mide ve ince bağırsaktan kan dolaşımınca emilir.”

Üzüm bağlarında geçen en iyi şarap filmleri

Yapılan araştırmalara göre midenin payına düşen oran % 20 olurken, geri kalanı ince bağırsak tarafından sindirilir. Tabii, herkes alkolü aynı şekilde veya aynı hızda işlemez. Dr. Pathak, alkolün etkilerinin 24 saatlik bir sürenin ardından; vücudunuzun alkolü ne kadar çabuk parçalayabileceğine, aç karnına içip içmediğinize, ne kadar çabuk içtiğinize ve toleransınıza bağlı olduğunu söylüyor.

Ve midenizdeki yiyeceğin cinsi de oldukça önemli! Özellikle yağlı yiyecekler olması, içkinin çabuk parçalanma hızını geciktiriyormuş.

Seçtiğiniz şarap türü, tepkilerinizi belirlemede de etkili. Kırmızı şaraptaki histaminlere karşı çok hassassanız – kırmızı şarap, beyaz şaraba göre % 200 daha fazla histamin içerebilir – o zaman bir kadehten sonra bile yaklaşık 15 dakika içinde baş ağrınız olabilir. Tek bir bardak Merlot içtikten sonra Parol’a (Ağrı kesici) başvurabilirsiniz.

Yine de kırmızı şarapların avantajlarının olduğunun altığını çiziyor Dr. Natasha Bhuyan. “Kırmızı şaraptaki polifenoller, midenizi rahatlatıp sindirime yardımcı olabilecek nitrik oksit salınımını tetikliyor” diyor.

Kalp atış hızınızda artış ve kan basıncında değişiklikler hissedebilirsiniz, ancak bilim, bunların oldukça hızlı bir şekilde de kaybolacağını söylüyor. Dr. Pathak, “Küçük miktarda alınan alkol, muhtemelen ertesi gün herhangi bir ciddi değişikliğe neden olmaz, ancak yapılan araştırmalar ertesi sabah yine de kan basıncında hafif bir artışın görüldüğünü söylüyor” diyor.

Dr. Bhuyan, “Şarabı içmeden önce yeterince su almazsanız, tek bir kadeh şarap da dehidre olabilir” diyor. “Biraz bulanık hissedebilir, kıkır kıkır gülme ve önemsiz “konuları” unutmanız daha olası olabilir, ancak bu da uzun sürmez.”

Uyku Sorunu

Bir kadeh şarabın ertesi gün bozabileceği tek alan uykumuz. Dr. Pathak, “Alkol uyku bozukluğuna neden olabilir, bu nedenle ertesi gün daha fazla yorgun hissedebilirsiniz” diyor.

Özetle; uzmanlar uyku konusunun altını çizyor! “Alkolün yaptığı ilk ve en büyük şey, uykunuzun genel kalitesini düşürmesidir.” İçtikten sonra uykulu hissettirebilir ve uykuya dalmak daha kolay görünebilir ama uyku kalitesini etkilediğini unutmamak gerek.

Bir kadeh şarap içtiğiniz o gece, uykunuzdan sık sık uyandığınızı fark edebilirsiniz. Alkol, uykunun başlamasına yardımcı olan “uykuyu tetikleyen beyin kimyasalı’nı artırsa da, gerçekten dinlenmiş hissetmeden sabah uyanmanız da muhtemel.

Uzmanlar, REM (Hızlı göz hareketli uyku) uykuyu etkilediğini belirtiyor. “Bir kadeh şarap içtikten sonra gece sık sık uyanırsanız ve tamamen dinlenmiş hissetmezseniz, muhtemelen REM dinlenmeniz tehlikeye girmiştir.”

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir