Bergamo Gezi ve Yeme İçme Önerileri

(Bu yazı flypgs.com | Pegasus dergisinin Eylül sayısında yayınlanmıştr.)

İtalya’nın Lombardiya bölgesinde, Alplerin eteklerinde bulunan Bergamo, özellikle günü birlik geziler için vazgeçilmez şehirlerden.

Tabii, Milano’ya 1 saatlik mesafede olması onu daha da cezbedici hale getirmekte. Şehri gezmek için tek bir günden daha fazlasını ayırmanızı tavsiye eder, sizi geçtiğimiz aylarda tanışma fırsatı bulduğum bu tatlı ve tarihi şehrin kısa turuna davet etmek isterim. Hazır mıyız?

Bergamo sokakları

4 Saatte Bergamo

Keyifli bir uçak yolculuğu sonrası Bergamo’ya inince ilk yapacağınız iş, şehrin merkezine giden otobüs duraklarına doğru yol almak olacak.  Gerisi zaten su gibi akıp gidecek nasıl olsa.

Merkeze ayak bastığınız ilk dakikalar, bu modern görünümlü şehrin cezbedici yanını arayarak geçecek olabilir. Haklısınız, çünkü aradığınız şey yani Bergamo’nun görkemli kısmı şehrin bu bölümünde değil.

Bunun için de Citta Alto olarak adlandırılan eski şehre ulaşmanız gerektiğini unutmayın. Şehir merkezinden kalkan füniküler sayesinde Citta Alto’ya geçmeniz mümkün.

50 kişilik kapasitesi olan fünikülerin önünde karşınıza çıkan kuyruk hızlıca akarken, tepeye vardığınızda sizi etkileyici bir manzaranın karşılayacağının ön bilgisi vermek isterim.

Şehrin bu eski dokusunu içinize çekerken, keşfetmenin ve seyahat etmenin de nasıl paha biçilemez bir şey olduğu gerçeğiyle yüzleşiyor insan.

Piazza Vecchia meydanından eski şehri tanımaya başlayabilirsiniz. Yeme içme kısmı sizi baştan çıkarmaya hazır olsa da, tarihi değeri yüksek olan birkaç yere de hızlı bir gezi düzenlemenizi tavsiye ederim. Yeme-içme önerilerini de yazının ilerleyen kısımlarında göreceksiniz.

O daracık sokaklardan başınızı kaldırdığınızda da göz göze gelebileceğiniz yapılardan birkaçı şöyle; Basilica di Santa Maria Maggiore (Çarpıcı ve muhteşem bir mimari güzellik), Campanone o Torre Civica (Şehrin merkezine dair etkileyici bir görünüm için kulenin tepesine çıkmaya ne dersiniz?), Cappella Colleoni ( Detaylarıyla sizi etkilemek için orada bekliyor, yolunuzu değiştirmeyin), Lavatoio di Città Alta (Ara sokaklara saklanmış olan bu yerde soluklanmak için mola vermenizi tavsiye ederim)….

 

Lavatoio di Città Alta

Elbette şehirde görülecek yerler bu kadarla sınırlı değil ama şimdi bir şeyler yemek için sokakları turlamaya hazır olduğunuzu düşünüyorum.

Buradaki en önemli konu ise; siesta! Yaklaşık olarak üç saat süren siesta, günün en hareketli saatlerinde hayata geçtiği için işler umduğunuz gibi gitmeyebilir. 12:00’da başladıysa 15:00’e kadar devam edeceği anlamına geliyor. 13:00 ya da 13:30 gibi siestaya başlayan yerler olduğu da göz önünde bulundurulunca öğle yemeğini ağız tadıyla yapmak biraz zor olabilir.

 

Tabii bu aç kalacağınız anlamına da gelmiyor. Listenizdeki restoranları tek tek yoklayıp, şehirde bulunduğunuz saatte açık olanları yakalayabilir ya da dilim pizza peşine düşebilirsiniz.

Öncesinde şehri alt üst ettiyseniz, ikinci şık kulağa daha iyi gelecektir diye düşünüyorum. Çünkü restoranlarda da sipariş verdikten sonra olan bekleme süresi biraz uzayabiliyor.

Dilim pizza için gözünüze nereyi kestirirseniz, sonuçtan çok pişman olmayacağınızı düşünüyorum. Ama tavsiye olarak da Il Fornaio’nun ismini geçirmeden edemeyeceğim. Sırtınız pek, karnınız da tok ise şehri turlamaya devam edebiliriz.

Castle of S. Vigilio manzara

Sıradaki durağımız, yine fünikilerden destek alarak ulaşabileceğiniz ve şahane bir manzaraya sahip olan, Castle of S. Vigilio. Kaleye ulaştığınız an sizi karşılayacak olan huzur kolay kolay vazgeçmek istemeyeceğiniz lezzette. Manzara ve yeşilin bin bir tonu da cebinize ve fotoğraflarınıza kâr kalacak olan diğer şeylerden.

 

Bergamo’da Gastronomi Turuna Hazır Mısınız?

Burada yeme-içme konusunda en önemli şey; siesta! Yaklaşık üç saat süren siesta, ziyaretçiler için günün en hareketli saatlerinde gerçekleştiğinden, işler umduğunuz gibi gitmeyebilir. Keyif düşkünü Akdenizlilerin siestası, burada genellikle saat 12.00’de başlıyor ve 15.00’e kadar devam ediyor. Diyeceğim o ki, zamanlamanızı doğru yapmazsanız, öğle yemeğinizi ağız tadıyla yemek, biraz zor olabiliyor. Tabii, bu aç kalacağınız anlamına gelmiyor. Tek yapmanız gereken, şehri turlarken mekânların açık olduğu saatlere bir göz atmak.

 

Il Fornaio

Il Fornaio 
Dilim pizza için gözünüze nereyi kestirirseniz kestirin, bu şehirde sonuçtan pişman olmayacağınızı düşünüyorum. Ama yine de ilk tavsiyem Il Fornaio. Sokağa yayılan pizza kokusu, adımlarınızın ister istemez oraya yönlendiriyor zaten.

Il Fornaio

Çok fazla çeşit olmasından ötürü ilk başta kısa bir kararsızlık yaşasanız da, azar azar alıp deneyerek istediklerinizin tadına bakabilirsiniz. Düşük bütçeli bu lezzetli öğle yemeğinin “self-servis” olduğunun da notunu düşeyim.

Adres: Via Bartolomeo Colleoni, 3

 

Da Mimmo Da Mimmo
İtalyan restoranlarını bir kez daha sevmek için en isabetli yerlerden biri. 1956’dan beri hizmet veren Da Mimmo’nun menüsün baş tacı, kaçırılmaz pizzası. Ancak, balık spesiyalleri, geleneksel salatalar, ev yapımı kek ve makarnalar da, mekâna tekrar uğramak için çok davetkâr bahaneler!

Adres: Via Bartolomeo Colleoni, 17

Baretto di San Vigilio

Baretto di San Vigilio

Sıra, listeye adını yıldızlarla yazdırmayı hak eden mekânlarından birinde. Şehirdeki Michelin yıldızlı restoranlardan Baretto di San Vigilio, hem manzara hem de lezzet açısından seyahatinizi doyumsuz kılmaya aday. Burada, öğle ya da akşam yemeği için önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Adres: Via al Castello, 1

 

La Vendemmia 
Bergamo’da hamur işine doymak ne mümkün! Damağınızda müthiş izler bırakan bu şehrin meşhur lezzetlerinden “casoncelli” yemek için, La Vendemmia’yı tercih etmeniz isabetli bir seçim olacak. Bu mantıyı kesinlikle es geçmeyin!

Adres: Via Della Fara, 17

Vineria Cozzi

Vineria Cozzi 
Keyifli bir akşam yemeği için mekân arayışındaysanız, Vineria Cozzi imdadınıza yetişiyor. Bu mekânda saat 15.00’te başlayan siesta, 18.00’de son buluyor, aklınızda olsun. Keyifli bir atmosferde, güler yüzlü bir servis eşliğinde yiyeceğiniz o makarna, şimdiye kadar yediğiniz en lezzetli şeylerden biri olabilir. Vineria Cozzi küçük bir mekânda hizmet verdiği için önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var.
Adres: Via Bartolomeo Colleoni, 22

Nessi

Nessi 
Şehirle özdeşleşmiş bir tatlı için midenizde hâlâ yer var değil mi? O zaman kek, çikolata, fındık kreması ve tereyağı ile yapılan “polenta e osèi” yemeden Bergamo’dan ayrılmayı düşünmeyin hiç. Zaten eski şehre (Città Alta) ayak basıp vitriniyle sizi cezbeden Nessi’yle karşılaşınca bu çok da mümkün olmayacak. Gözlerinizi vitrinden ayırıp içeriği girdiğinizde ise ağzınızdan şu sözler dökülecek: “Bütün tatlıları yemek istiyorum”.
Adres: Largo Porta Nuova, 5p

 

La Marianna 
Dondurma hakkınızı bu mekâna saklarsanız, sizi sonuna kadar desteklerim! Çeşitlerden de “stracciatella”yı mutlaka deneyin. Kendileri, İtalya’nın nadide ve özel dondurma çeşitlerinden biri çünkü.
Adres: Largo Colle Aperto, 4

Bergamo

 English

We’re going on a tasty tour of Bergamo, the northern Italian town in the foothills of the Alps that’s right next door to Milan.

The natural beauty and history of Bergamo make it a rather attractive city in its own right, and it’s made even more attractive by the fact that it’s just an hour away from Milan. I recommend that you set aside more than just one day to see the city. Whtat’s more, I invite you to come with me for a gastronomic tour of this beautiful city, which I had the opportunity to visit during the past few months.

Bergamo

When it comes to eating and drinking, the most important thing here is: Siesta! For the easygoing denizens of the Mediterranean, siesta usually begins at 12.00 and continues through 15.00. What this means is that if you don’t use your time wisely, you could find it difficult to get hold of an enjoyable midday meal. Of course, it doesn’t mean that you’re going to go hungry. You just need to keep an eye out for the hours when places are open as you take your tour of the city.

 

Bergamo

Il Fornaio
For pizza by the slice, go ahead and follow where your eyes take you. Wherever it is, in this city, I don’t think you’ll regret it. Then again, I recommend İl Fornaio. The scent of pizza spreads through the street directing you towards the place whether you intended to go there or not. While the wide assortment available will create a little indecisiveness at first, by tasting a little bit of everything you’ll end up finding what you want. And for those on a limited budget, I should note that this is a delicious “self-service” lunch…
 Address: Via Bartolomeo Colleoni, 3

 

Da Mimmo Da Mimmo
If you want to fall in love with Italian restaurants again, then this is one of the places to do it. Da Mimmo has been in business since 1956, and the crown jewel in its menu is the not-to-be-missed pizza. However, the fish specials, traditional salads, homemade cake and pasta are good excuses for stopping by this place again!
 Address: Via Bartolomeo Colleoni, 17

 

Baretto di San Vigilio
Next on the list is one of those places that deserves to have stars written next to is name. Baretto di San Vigilio is one of the city’s Michelin-starred restaurants, and both the view and the food are enough to make your trip unforgettable. But don’t forget to make reservations before you arrive here for lunch or dinner.
Address: Via al Castello, 1

 

La Vendemmia La Vendemmia
In Bergamo it’s easy to fill yourself up on baked goods! “Casoncelli” is one of this city’s famous dishes that will linger on your palate, and the right place to try it is Laa Vendemmia. These ravioli are something not to be missed!
Address: Via Della Fara, 17

 

Vineria Cozzi Vineria Cozzi
If you’re looking for a place for an enjoyable dinner, then Vineria Cozzi will come to your rescue. Keep in mind that the place shuts for a siesta between 15.00-18.00. The pasta you will eat in its pleasant atmosphere with its smiling wait staff may be one of the most delicious things you’ve ever tasted. Vineria Cozzi occupies a small space, so it’s good to call ahead and make reservations before you go.
Address: Via Bartolomeo Colleoni, 22

 

Nessi Nessi
Have you still got room for a dessert that has become synonymous with the city? Then don’t even think of leaving Bergamo without trying the “polenta e osèi”, made from cake, chocolate, hazelnut cream and butter. You won’t be able to resist anyway, with Nessi casting its spell on you from inside the bakery storefronts as soon as you set foot in the Città Alta, the old part of the city. And once you take your eyes off the display and walk inside, you’ll say: “I want to eat all the desserts”.
Address: 9Largo Porta Nuova, 5p

 

La Marianna La Marianna
If you reserve your right to ice cream until you get her, I’m behind you all the way! Among the different flavours, as one of the most delicious and most Italian of them all, the “stracciatella” is a must.
Address: Largo Colle Aperto, 4

Bergamo Gezi ve Yeme İçme Önerileri

Instagram: @fooduristik

Youtube: Fooduristik

Facebook: Fooduristik 

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir