*Bu yazı Ekim 2021 tarihinde güncellendi.
Hakkında konuşulduğunu duyduğumda sohbete atlamayı en çok sevdiğim yerlerden. Övmeyi de severim. Cümlenin öznesi Kaş.
Hatta Kaş ve denizi. Çünkü, gitmek için bahanem çok ama, deniz listenin birincisi büyük ihtimal. Benim için böyle. Türkiye’nin en güzel denizi övücülüğünde değilim. Herkesin güzeli kendine.
Şimdiki konu ise “Kaş’ta nerede denize girelim?” başlığının açılımı. Elbette ki, her yerde mis gibi yüzüp, keyif almak mümkün. O yüzden soru kendi içinde bir alt başlık daha açıyor ister istemez. Hangi “beach”? ya da hangi tesissiz plaj? halinde gelişiyor.
Kaş deniz rehberi oluşturmak niyetinde olmadan, girmekten keyif aldığım denizleri+tesisli yerleri yazıyorum. Güncel ücret fiyatlarını da kenara ekliyorum.
Bu arada Kaş’a eylül ortasından itibaren ekim sonuna gitmek en güzeli.
Limanağzı
Limanağzı, denizin çarşaf gibi olduğu yerlerden olduğu için hep favorim. Özellikle de Kaş merkez rüzgarlıysa en çok tercih edilen noktalardan, çünkü burası yine çarşaf.
Kaş merkezden kalkan teknelerle (Tekne gidiş dönüş ücreti, tek kişi 2018’de 20 TL iken, 2019 yazında bu ücret 25 TL olmuştu, 2021’de ise gidiş dönüş 50 TL) 15 dakika civarında ulaşabileceğiniz Liman ağzı, içinde birkaç farklı plaj barındırmakta. Fazla bir yerleşim olmadığı için hem enfes deniz hem de kısmen sakinlik bulabilirsiniz.
Bir dönem (dört yıl kadar) üst üste Liman ağzı’nda yer alan Delos’a gidiyorum. En iyisi o olduğu ya da diğer plajlar çok kötü olduğu için değil. Biraz alışkanlık biraz da her gittiğim de sakinliğe denk geldiğim için. Plaj işletme açısından biraz silkelenmesi gerekiyor bence tabii. Suyu baya iyi çünkü.
2021-2020 yaz sezonunda hiç gitmedim, tesis açısından ne durumda hiç bilmiyorum. O yüzden mutlulukla Bilal’in Yeri’ni önereceğim. Hakkaten çok seviyorum burayı. Detaylara geçiyorum.
Bilal’in Yeri
Seviyorum çünkü deniz acayip burada. Sakin ve kendi halinde takılan bir deniz. Aynı şeyi tesis için de söylüyorum. Çalışanlar ilgili (kaos bir yoğunluk olduğunda iş değişebilir tabii belki), yemekler lezzetli, müzik yok, doğru konum, ideal sakinlik.
Limanağzı’nda yer alan Bilal’in Yeri, ulaşım açısından tıpkı yukarıda Delos için yazdığım notlarla aynı. En yoğun sezonda, sabah 10:30’dan sonra yer bulmak neredeyse imkansız.
Tesiste bir özen var, bunu vakit geçirdikçe hissetmek mümkün. Önemli bir artı.
Tesis için 100 TL harcama bedeli şartı var. Ekstra şezlonga ve şemsiyeye ücret alınmıyor. Günümüz şartlarında zaten 100 TL malesef hızlıca harcanıyor zaten :/ Kredi kartı geçerli.
Ev yapımı patates kızartması mevcut 🙂
Bilal’in Yeri’nden Kaş merkeze sezonun en yoğun olduğu zamanlarda sık sık tekne kalkıyor ama kalabalık azaldığında en son tekne 18:00’da kalkıyor diye biliyorum. Bu arada hava çok rüzgarlıysa, deniz çok dalgalıysa da tekneler kalkmayabiliyor ve zaten bu şartlar mevcutsa tekneye binip Liman ağzı’na gitmenizi önermem 🙂 Yüksek doz mide bulantısı azıcık allak bullak ediyor insanı.
Leymona Beach Club
Kaş’ta nerede denize girilir listesine devam. Müzik yok (artık var ve sadece reggae çalıyor :/), yoğun kalabalık yok (artık var). Kayalıklardan atlayarak ya da merdivenden usul usul serin sulara inmek var, deniz var, güneş var.
Şehir merkezinde, Hastane caddesinde yer alan Leymona; Kaş’ta denize girilecek yerler içinden benim için yıldızı parlayanlardan.
2018 yazında burası gerçekten favorim olmuştu ama 2019 yazı için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Belki sabah erken saatlerde takılmak yine keyifli olabilir…
Geçen seneden en büyük farkı işletme değiştirmiş olmasıydı. Benim gözlemim o kalabalığı yönetmekte zorlandıkları yönünde. Kaş birbirinden farklı beach’lere sahip olmasıyla insana çok rahat bir şekilde makul ölçülerde karşılaştırma yapma imkanı sunuyor. Yani o kalabağı yöneten birileri varsa bir yerlerde, bence standartı düşürmemek adına eli yüzü düzgün tüm beach’ler yönetmeli.
Servis gayet güler yüzlü ve samimiydi ama menü bence kesinlikle baya elden geçmeli. Birkaç farklı şey sipariş ettik (kahve, karpuz – peynir…) ve ortalama yakalanan “standart” lezzeti bulamadım açıkçası.
2018 yazında kişi başı 25 TL harcama sınırı varken, 2019 yazında bu miktar 35 TL’ye çıkmış.
Kredi kartı geçerli.
Büyük Çakıl Plajı
Mis gibi ve tam keyif yapılacak yerlerden biri. Plajın içinde birçok işletme mevcut. Hepsinin şezlongu ayrı elbette. Hangi şezlonga oturursanız, oradan yeme-içme şartını da onaylıyorsunuz otomatik olarak.
Merkezden Büyük Çakıl’a, temponuza göre 20-25 dakikada yürümeniz mümkün. Tabii minibüsler de kalkmakta.
Benim önerim giderken fotoğraf çeke çeke yürümenizden yana, zira tepeden nefis bir deniz manzarası sizi takip ediyor, kaçırmayın.
Dönüşte de saat başı kalkan minibüslere binebilirsiniz.
Burada da deniz ayakkabısı isabetli olacaktır.
Bu yaz Yakamoz’da boş şezlong bulduk, onun da minimum tutarı 30 TL’ydi. Menüsünün baya başarılı olduğunu düşünüyorum. Mesela şu aşağıdaki börek gayet iyiyken ve Frappe’m ise Kaş’ta içtiğim nadir gerçek Frappe’lerden biriydi.
Aslında Kaş’ta koşa koşa gerçek Frappe aramadım ama menüye Frappe yazdıkları için doğal onu beklemeye başlıyorum siparişi verince.
İşte burası menüde yazılanı, pratikte de karşıladı.
Kredi kartı geçerli.
Hidayet Koyu Plajı | Blanca Beach Hotel
Burası da sakin akan bir deniz için biçilmiş kaftan. İşletme ve mutfak anlamında da önde olan plajlardan.
Yer kapmak için sabah erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederim. 08:00-09:00 ideal olabilir.
Ya da akşam üstü gibi gidilebilir. Ah, bu yer kapma işi fena can sıkıcı.
Sezonun en en ortasında çok kalabalık olacağı için belki tat vermez ama sabahın ilk saatlerinde bir gidip, deniz siftahı yapmanızı öneririm. Merkezden yürüyerek gidebilirsiniz. Yaklaşık 45-50 dakika sürmekte, sakin bir tempoyla.
Dönüşte de 20 ve 50 geçe kalkan minibüslerle merkeze dönebilirsiniz.
Kredi kartı geçerli. Burası şemsiye (15 TL) ve şezlong (20 TL) için ücret talep etmekte sadece, yeme-içme kısmına karışmıyor.
Kaputaş Plajı
Tabii ki Kaputaş Plajı ile ilgili tek önerim sabah erken saatlerde gitmenizden yana oalcak. Yani bu hesaba göre bence sabah 10:00’da Kaputaş Plajı’ndan ayrılıyor olabilirsiniz. Mis gibi oteldeki kahvaltıya yetişirsiniz. Sonrasındaki kalabalığı ve zaten yoğun insan seli şehirlerden geldiğimizi düşününce, pişman olacağınıza inanmak istemiyorum 🙂
Gardan kalkan dolmuşlarla Kaputaş Plajı’na ulaşmak mümkün.
2019 yazında gitmedim, gidemedim. Ama iki kere önünden geçtim, var olan kalabalığın akıl alır bir yanı yoktu. Yayılan dedikodulara göre önümüzdeki seneler için plaja doğrudan inen asansör yapılacakmış!
Derya Beach
Kayalıklara kurulu mis gibi bir yaşam. Deniz dalgalıysa girmek aşırı keyifli değil ama burada takılmak oldukça keyifli.
Yeme-içme anlamında da tatilin tadına rahatça varabilirsiniz.
Şehir merkezinden yürüyerek ulaşmak mümkün.
Küçük Çakıl Plajı
İşte burası da yol üstü lezzet noktası gibi. Geçerken bir denize gireyim, iki güneşe bakayım, bol bol fotoğraf çekeyim tadında, şahane noktalardan.
Şehir merkezinden yürüyerek hemen ulaşabilirsiniz. Suyundaki o hafif serinlik, kimine göre soğunluk, benim aradığım keyiflerden. Ortada kurulu olan bir plaj düzeni olmadığı, yer bulursanız atın havluyu takılın mis gibi. Bu yaz, Küçük Çakıl’ı daha da sevdim.
İnceboğaz Plajı
Yine, sakin sular arayanlara önerebileceğim bir denize sahip burası da ama işletme açısından değerlendirince öyle aşırı, “mutlaka gidin” tadında bir önermede bulunamam.
Cennet gibi bir yer, huzur deposu illa bir görün derim ama önerim şöyle olur;
Mesela sabah yürüyüş yapmayı sevenler, merkezden ufak ufak yola çıksın, hastane caddesi üzerinden, yaklaşık 20-25 dakikada nefis bir yoldan da ilerleyerek İnceboğaz’a ulaşabilir. Şöyle bir yüz yıkama niyetine İnceboğaz’dan denize girip, ferahlayabilir.
O sabahki sakinlik gerçekten çok keyifli.
Şezlong ve şemsiye ücreti toplam 20 TL.
Not: Burası galiba daha çok çocuklu aileler için de gözde bir plaj.
Bilal’in Yeri
“Kaş – deniz” önerileri konusunda burası kesinlikle favorilerimden. Müzik yok, suyu nefis, doğru konumlanma sonucu ideal sakinlik de bulunuyor.
Limanağzı’nda yer alan Bilal’in Yeri, ulaşım açısından tıpkı yukarıda Delos için yazdığım notlarla aynı. En yoğun sezonda, sabah 10:30’dan sonra yer bulmak neredeyse imkansız ona göre. (Kaş’a kesinlikle eylül ayının ortalarında gidilmeli)
Ana yemek konusunda da başarılılar bence.
Yani burada şartlar elverişli, tavsiye ederim.
Minimum tutulan ücret 40 TL. Kredi kartı geçerli.
Çınarlar Beach
Burayı, önerilerine güvendiğim kişiler önerdi, ben şezlonglarına yayılamadım ama Küçük Çakıl’ın hemen yanında yer alan Çınarlar Beach’e siz gidebilirsiniz. Tek bir günü aynı yerde geçirecek zamanımın olmadığı ana denk gelmişti, o yüzden istenilen minimum ücret tutarının 50 TL olması benim için eksiydi.
Kaş Camping
Burası da bir diğer favorilerimden. İşletme başarılı, yemeler-içmeler başarılı, deniz güzel…
Ayrıca, kamp yapanlar için tiril tiril duş alma yerleri mevcut.
Müzk çok hafif vardı ya da yoktu, tam hatırlamıyorum. Kredi kartı geçerli.
Daha fazlası için ise…
Merkezden kalkan tekne turlarına dahil olup, Kaş’ta denize girilecek enfes yerler listenizi epey bir genişletebilirsiniz. Uğranılan koylar gerçekten cezbedici.
Tekne turlarında ortlama fiyat (2018 yılı için) 100-150 arası.
Kalabalık olan teknelerden uzak durmanızı tavsiye ederim.
Dahasını da diyorsanız;
Feribota atlayıp, vizeniz de varsa hoop Meis’e geçin. Oranın da denizi çok güzel.