Peynirli Kabaklı Tart Tarifi

Peynirli kabaklı tart tarifini şef Burak Zafer’in instagram’ında okuduğumda, “Hımm az malzemeyle, kolay ve pratik bir tart tarifi” diyerek kolları sıvadım ve işe giriştim.

Fakat, süreç çok da kolay ilerlemedi ama yaptım, günün sonunda önemli olan bu değil mi? 🙂 Tarif çok çetrefilli değil ama hem ben ilk kez tart yapmayı deniyordum hem de hamuru dinlendirme aşamasının uzunluğu sürecimi biraz uzattı.

Neyse, başlıyorum! Tarifin orijinalini de şuraya ekliyorum!

Peynirli Kabaklı Tart Malzemeleri

Tart hamuru için;

Yaklaşık 2 su bardağı kadar un,

150 gr küp küp kesilmiş soğuk tereyağı (tereyağı paketlerinin üzerinde ölçü rakamları var ya hani, oradan faydalanabilirsiniz)

Çırpılmış 1 adet yumurta

Hamurun kıvamına göre 1-2 çorba kaşığı kadar su

Bir tutam tuz

Tartın iç harcı için malzemeler

2 adet kabak, arzuya göre üç adet de kullanabilirsiniz

Toplamda 150 gr kadar olacak şekilde peynir rendesi. İstediğiniz peynir karışımını yapabilirsiniz.

2 adet yumurta

1 küçük kutu krema (200 ml)

Tatlandıracak kadar tuz + karabiber

Peynirli Kabaklı Tartın Yapılışı

Un ve tuzu bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağının tamamını ekleyin. Parmak uçlarıyla dokuna dokuna karıştırmaya başlayın. Islak kum gibi bir kıvam elde edince çırpılmış yumurtayı da ekleyin ve yine aynı şekilde parmak uçlarıyla karıştırmaya devam.

Hamurunuzun kıvamına göre 1-2 yemek kaşığı kadar su ekleyebilirsiniz. Sonradan su eklemek ve onu düzeltmek daha zor olduğu için mecbur değilseniz eklemeyin bence. Hamur zaten yağlı bir hamur olduğu için -çok hassas- öyle çok yoğurmaya gerek kalmadan güzel bir kıvam elde edince, streçe sarın ve yarım kadar buzdolabında dinlendirin.

Dolaptan çıkarınca, hamuru açmaya başlayın. Oklava hamura zarar verebileceği için, hamurun üzerine önce buzdolabı poşeti ya da streç koyun o şekilde oklava kullanarak açmaya devam edebilirsiniz. Kullanacağınız tart kalıbının ölçüsü için yaklaşık bir açma düzeyi yakalayınca, tart kalıbınıza alın ve hamurunuzu orada el yordamıyla açmaya devam edin.

Peynirli Kabaklı Tart

Açma işlemi bitince, hamurun üzerini çatalla delin ve yaklaşık 10 dakika kadar buzdolabına atın. Buzdolabından çıkarmadan 3-4 dakika önce fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın. Buzdolabından çıkan tart hamurunu, üzerine yağlı kağıt ve fasulye-nohut koyup (hamurun kabarmaması için) fırına yollayın. 15-20 dakika kadar pişirin.

Sonra kağıdı ve fasulyeleri üzerinden alıp yeniden fırına atın. Bu sefer 10 dakika fırında kalması yeterli. Fırından çıkardıktan sonra ise soğumaya bırakın. Soğumaya yakınken hamurunuz, iç harcı ve kabakları hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Peynirleri rendeleyin, kabakları çok ama çok ince bir şekilde kesin (yaklaşık 20-25 dakika kadar tuz serpip, suda bekletebilirsiniz, sonra kabakları iyice süzmeyi unutmayın. )

Artık hamurunuz iyice soğuduysa; krema, peynir, yumurta, tuz ve karabiberi ekleyip iç harcınızı da hazır hale getirin ve hamurunuzun üstüne dökün. Sonra da kabakları dizip, üst yüzeyi kapatın. Hop fırına.

Ben fırına koyarken, üst raflara koymayı tercih ettim çünkü alt kısım yani hamur zaten piştiği için daha hızlı yol almak istedim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında tartınızı 15-20 dakika kadar (kabakların rengi dönene kadar) pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir