Sağlık Açısından Kim Hangi Ekşi Maya Ekmeği Yemeli?

Sağlık Açısından Kim Hangi Ekşi Maya Ekmeği Yemeli?

Ekşi maya ekmek çeşitlerini sık kullanan biri olarak, 240 Derece’nin hazırladığı “Kim hangi ekmeği tercih etmeli?” temalı içeriği paylaşmak için can atmaktayım.

İşte  glisemik indeks, insülin direnci, glüten intoleransı gibi başlıklarda kafası karışanlara mis gibi detaylar ve faydalı bilgiler.

Glisemik İndeksi

Glisemik indeksi sürekli duyarsınız, hatta diyet yapanlar besinlerdeki kalori miktarı kadar, glisemik indeksinin de önemli olduğunu bilir. Bilmeyenler ve öğrenmek isteyenler için “Glisemik indeks nedir?” sorusunun cevabını verelim. Glisemik indeks bir besinin vücuda alındıktan sonraki kan şekerini yükseltme kapasitesine denir. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini hızlı yükseltir, glisemik indeksi düşük besinler yavaş yükseltir ya da dengede tutar.

Neden şekerli gıdalar yediğinizde daha çabuk acıktığınızı ve midenizde kazınma hissettiğinizi hiç düşündünüz mü? İşte bunun sebebi glisemik indeks…Glisemik indeksi yüksek besinler hızlı sindirilip, daha çabuk acıkmanızı sağlar ve yedikçe yersiniz. Glisemik indeksi düşük besinler sizi daha uzun süre tok tutar. Glisemik indeksi düşük besinler, kan şekerinizi dengede tutar, kilo kontrolü sağlar ve hatta yağ depolanmasını engeller.

 

Artizan Ekmek Alabileceğiniz 11 Yer

İhtiyacımız olan enerjiyi sağlayacak antioksidan özellikli, Yaban Mersinli –Fındıklı ve Üzümlü-Cevizli ile Omega-3 kaynağı kalp damar dostu, diyabet ve kanserin baş düşmanı Cevizli Buğday ve Cevizli Çavdarı listelerinize eklemeyi unutmayın!

İnsülin Direnci

Az yiyor ama kilo veremiyor musunuz? Yeterli yeseniz de çabuk mu acıkıyorsunuz ya da doygunluk hissetmiyor musunuz? Sık sık tatlı yeme isteği de duyabilirsiniz. Tüm bunların sebebi insülin direnci olabilir. İnsülin direnci son yıllarda sık görülen bir rahatsızlık. İnsülin direnci, Tip 2 diyabetin gelişmesine zemin hazırlayan önemli bir sorundur. Şeker yani glikozu enerji olarak kullanabilmemiz için insülin hormonuna ihtiyaç vardır. Pankreastan salgılanan ve karaciğer, kas, yağ dokusu gibi dokularda insülin hormonuna karşı duyarsızlık gelişmesi sonucu insülin direnci oluşur.

İnsülin direnci belirtileri

İnsülin direncinin habercisi olan durumlar şunlardır: Kontrolsüz kilo artışı, kilo vermede zorluk, sık tatlı yeme isteği, yemek sonrası sık acıkma, yorgunluk hissi, bel çevresinin giderek genişlemesi, karaciğerde yağlanma, kadınlarda adet düzensizlikleri.

 

İnsülin direncine karşı özellikle önerilen ekşi maya ekmek: Çavdar, Tam Buğday ve Karabuğday ve Siyez dir.

 

Ekmek Yapımına Dair Özel Bir Etkinlik: Şehrin Fırıncıları

 

 Glüten nedir?

Glüten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan bir protein grubudur.

Peki, gluten ne işe yarar? Zararlı mıdır?

Glüten, ekmek yapımı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan yani hamurun güçlü yapısından sorumlu olan protein zinciridir.

Unlu mamullerin yapısını sağlayan madde olan glüten; çavdar, arpa ve yulaf gibi diğer tahıllarda da bulunur ancak bunların hiçbiri, buğdaydaki kadar etkili değildir.

 

Glütensiz gıda nedir?

Glutensiz gıdalar, çölyak hastalığı olan kişilerin beslenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan gluten içeriği 20 mg/kg ile sınırlandırılan gıdalardır.

Glüten alerjisi ve Çölyak hastalığı olmayan kişiler de Glütensiz beslenmeyi tercih edebilirler. Bunun en önemli faydası, besinlerin bağırsaklardaki sindiriminin daha kolay gerçekleşmesi sonucu, şişkinlik veya bağırsak hassasiyetinin oluşmaması ve kilo vermeyi kolaylaştırmasıdır.

240 Derece’nin tüm ekmekleri Ekşi mayalıdır. Ekşi Maya doğaldır, saftır, sadece un ve sudur.  İçerdiği dost bakteri ve mantarlar ekmekteki tahılı (glüteni) uzun mayalanma sürecinde sindirir böylece size, sindirimi kolay ve sağlıklı ekmeği bırakır, sindirim sistemini ve bağırsakları düzenler. Önceden sindirilme sayesinde ekmekteki glüten oranı oldukça düşük seviyelere inmektedir. Tahılın cinsine göre neredeyse 0’a yakın olmaktadır. (Özellikle Karabuğday ve Siyezde)

Çölyak, buğday alerjisi ve gluten intoleransı birbirine çok karıştırılan terimlerdir.

Buğday alerjisi bir çeşit besin alerjisidir ve bağışıklık sisteminin bir besine tepki vermesi ile ortaya çıkar. Buğday içindeki protein sindirildiğinde immün sistem tetiklenir ve kaşıntı, kızarıklık, kabarma gibi hafif tepkilere veya nefes alamama, hırıltı, bayılma gibi ciddi tepkilere neden olabilir. Buğday alerjisi olan kişilerin bir çoğu diğer tahılları tüketebilir.

 

Kamuoyu Yoklaması; Yeni Nesil Ekmekçiler ve En Sevilen Fırınlar

Buğday Alerjisi tanısı konmuş olanlara tavsiye: %100 Çavdar, Karabuğday ve Siyez’dir.

Çölyak ise immun sistemin buğday, arpa, çavdar ve bazen yulafta da bulunan gluten proteinine anormal bir tepki vererek ince bağırsaklarda hasara neden olan bir otoimmün hastalıktır. Çölyak hastalığı sadece HLA-DQ2 ve DQ8 diye adlandırılan genlere sahip kişilerde ortaya çıkabilir. Bu genleri taşımayan bir kişi kesinlikle çölyak hastalığına yakalanamaz.

Çölyak hastaları ancak doktorları müsaade ettiği takdirde, Karabuğday ekmeğimizi tüketebilirler.

 

Gluten intoleransı ise hastanın çölyak belirtileri göstermesine karşın kan testlerinin negatif ve endoskopi sonuçlarının normal çıktığı durumdur. Bu duruma çölyak olmayan gluten hassasiyeti denir. Belirtiler çölyakta olduğu gibi karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal, uyuşukluk, sersemlik, yorgunluk olarak gözlenebilir. Hastanın beslenmesinden gluten çıkarılınca şikayetlerde düzelme görülür.  Çölyak gibi otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmez ve çölyaktaki komplikasyonlarla ilişkilendirilmez.

Gluten intoleransı teşhisi konmuş kişilerin, Karabuğday ve Siyez ekmeklerimizi tüketmelerinde sakına yoktur.

 

 

 Sağlık Açısından Kim Hangi Ekşi Maya Ekmeği Yemeli?

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir