Bu yazı Şubat 2020’de güncellendi.
Ocak 2020’de İtalya’nın Bologna şehriyle üçüncü buluşma için evden çıktım, 2 saat 20 dakikalık bir uçak yolculuğu sonucu kavuştuk, sarıldık, kucaklaştık. Şimdi ise 2017 yılında ilk yazdığım Bologna yazımı güncellemek için bilgisayar başına geçtim. Öneriler taze ve leziz.
Neden Bologna?
Bologna’nın en leziz İtalya şehirlerinden biri olması da tek başına yeterli sebep aslında ama dahası var. İtalya’nın bu tatlı Kuzey yıldızının öğrenci şehri olması ve bu enerjinin şehrin her tarafında hissediliyor olması mesela. Şehrin ruhunu şekillendirenlerden kesinlikle.
Bir de; Bologna’dan İtalya’nın diğer şehirlerine trenle yolculuk yapmak kolay ve ucuz. Bu tren rotası işini başka bir yazıda azıcık daha detaylı yazmıştım. Göz atmak isterseniz aklınızda olsun.
“La Dotta, La Grassa, La Rossa” diye kısaca özetlenen şehir Bologna, hakkında her şeyi bu üç kelimeye sığdırmış durumda. Gizli bir parola veya dua gibi…
La Dotta çünkü dünyanın en eski üniversitesi olarak kabul görülen Bologna Üniversitesi burada. La Grassa; o leziz şahane yemeklere saygılar. La Rossa; kırmızı çatılı binalara öpücükler.
Bologna Yeme İçme Önerileri
Gelelim asıl konumuza. Bologna yeme – içme önerilerim huzurunuzda. Bu şehre gitmeyi düşünüyorsanız ya da çoktan plan yapmış olup uçağa bineceğiniz o günü bekliyorsanız, aklınızda mekan önerileri toplamaya başlamışsınızdır diye düşünüyorum. İşte tam bu noktada; Osteria, Trattoria gibi alternatifler karşınıza çıkarken, bir de bunun yanında sağ köşeden göz kırpan pizzacılar var değil mi?
Önce bu başlıkları netleştirelim, rezervasyon yapılması gerekenleri not alalım, Osteria-Trattoria-Ristorante arasındaki farkları hatırlayalım, siesta saatlerini ezberleyelim derim 🙂 Evet, hep birlikte yapalım bu işi!
Osteria-Trattoria-Ristorante Arasındaki Farklar
Üçü de benim bebeğim, nefis bir ritüel. Sofra başında zaman geçirmenin bünyeme ne kadar iyi geldiğini hatırlatan anlar… Doymuş olsam bile o sofradan kalkamıyorum!
Osteria
Osteria’nın var oluş amacının içinde yiyecek servisi bile yokmuş zamanında. Bir şarap deposu gibi hizmet verip, müşterilerin kendi yiyeceklerini getirmesini sağlayan bir sistemmiş (ki buna devam eden sistemler hala söz konusu). Yıllar içerisinde de doyurucu ve uygun fiyatlı yemeğin adresi oluyor. Sezon ürünlerine göre değişkenlik gösteren, çok alengirli olmayan yemekler çıkartıyorlar. Gayri resmi Trattoria olarak da geçiyor.
Trattoria
Trattoria, restoran ile karşılaştırıldığında biraz daha düşük bir sınıf yemek deneyimi olarak sınıflandırılmış. Kaliteli yemek deneyimini daha az gösterişli bir atmosfer eşliğinde sunuyor. Trattoria, mevsim ürünlerine göre değişkenlik gösteren, geleneksel yiyeceklerin nefis bir seçkisine sahip. Fiyatlar da restorana göre daha düşük. Genel olarak da aile işletmesi oluyorlar ve tarifleri nesilden nesile gelen lezzetlerden oluşuyor. Yerelin peşinden gitmenin tadını çıkarın.
Fransızca bir sözcük olan traiteur kelimesinden geliyormuş.
Ristorante
Sofistike, ayrıntılı bir menü, lezzetli yiyecekler… Tamamen seçkinler ve zenginler için! Çıkış noktası böyle. Profesyonel garsonlar yani menüyü ve yemekleri size anlatabilecek olanlar, şarap uzmanı olan resmi yerler.
Osteria ve Trattoria’ların izinden gitmek serbest.
Bottega
Et, peynir, zeytin, jambon gibi çeşitli ürünler satarlar.
Panificio
Fırın, her çeşit ekmek ve hamur işi satılıyor.
Pasticceria
Fırından daha farklı ve renkli hamur işleri satıyor. Kekler ve türevleri.
Bar
Bir İtalyan barı daha çok her türlü alkol servis eden bir kafe gibidir. İnsanlar sabahın erken saatlerinden itibaren bir kahve içmeye ya da hamur işi (kruvasan burada da popüler) ve sandviçler (panini veya tramezzini gibi) yemek için geliyorlar.
Cafe
Öncelik sıcak kahve ve içinde kahve olan içecekler sunmaktan yana. Hamur işleri ve sandviçler de servis edilmektedir. İtalyan barlarından farklı olarak cafe’ler biraz daha büyüktür. Barda tezgahta içmenin aksine masalar vardır.
Siesta meselesi!
Siesta gerçeği, karnınız çok aç bir şekilde mekan ararken azıcık söylendiğiniz bir şeye dönüşebiliyor ama neyseki dilim pizzacılar var. Değişkenlik göstermekle birlikte siesta saatleri 12:00-14:30 ve 19:30-00:00 arası. Pazar günü herkes dışarda yemek yemeği tercih ettiği için biraz daha planlı olmanızı tavsiye ederim. Her şart ve koşulda garantili ilerlemek isterseniz, gündüzden akşam gideceğiniz mekana rezervasyon yapabilirsiniz. Öğle vakitlerinde gitmek istiyorsanız ise mesela tam 12:00’de kapıda olun. Millet gelmeye başlamadan… Ya da bitişe doğru gidin. 14:00 gibi mesela. Bazı mekanlar kapanışa doğru almak istemiyor tabii ama genel olarak yardımcı da oluyorlar.
Bologna Yeme – İçme Önerileri: Yerelin Peşinde
Yazının bu kısmında Osteria, Trattoria, Ristorante gibi artık Allah ne verdiyse içinde bol makarna olan öneriler sizi bekliyor. Liste önem sırasına göre değil, ilk günden son güne doğru ilerliyor.
Ca’ Pelletti
Burası, Bologna’da ilk akşam yemeği için çok ideal bir mekan. Yeme-içme kısmına İtalyan jargonuyla devam etmeden önce araf gibi. Gelenekselin modernle buluşması adeta… Sonradan öğrendim ki, zincir bir restoranmış ama İstanbul’da alışkın olduğumuz zincir mekan algısı pek yoktu bilginize.
Lazanya ve mantarlı Tagliatelle’lerine kalpler yolluyorum. Kahvaltısı da mevcut. Dolce Mattone isimli tatlıyı da affetmeyin. Mascarpone tadına varmak için ideal bir seçim. Basit, hafif… O kadar yemek üstüne anca hafif bir şey gitti benim için.
Ristorantino Il Tinello, Bologna’ya ilk gidişimde kapısını çalıdığım mekanlardan. Atmosferi iyi, yemekleri lezizdi. Az ve öz menüden Ravioli seçmiştim. Porsiyon genel olarak az tabii. Masaya önden gelen tuzsuz ekmeğinizi Ravioli’nin domates suyunda da gezdirebilirsiniz. Tek başına çok çılgın bir lezzeti olmayan ekmek birden bambaşka bir şeye dönüşüyor.
Adres: Via de’ Giudei, 1/c, 40126 Bologna
Burası da ilk gidişimin eseri. Son gittiğimde de öğle saatlerinde kapısını çalayım dedim ama… Uzunca bir kuyruk ve isim listesi vardı önümde. Hesaplı ve lezzetli mekan arayışı için Osteria dell’Orsa mutlaka. Zaten baya popüler! Fiyatlar hesaplı olduğu için öğrenciler tarafından da çok tercih ediliyor. Keyifli bir ortamı var yani. Güzelce doymak mümkün. Akşam yemeği için mekana saat 19:00 öncesinde gitmekte fayda var. Aperitivo sonrasında yemek yemek için mekanlara hücum eden İtalyan’ları göz önünde bulundurunca… Önden bir Bruschetta, peşinden de Bolonez soslu Tagliatelle. Ooo akşam uzun. Keyif yapa yapa takılın!
E cucina Leopardi
Burası benim göz bebeğim, canım ciğerim oldu. Şef Cesare Marretti tarafından hayata geçirilen mekan, hesaplı olmasından ötürü öğrencilerin, keyifli atmosferi ve leziz menüsüyle de aile toplanmalarının yıldızı.
Buradaki sistem fiks menü. 10 euro’ya karnınızı güzelce doyurun. Biraz kalabalık olabilir, beklemeyi göz alın. Hammadenin tazeliğine inanıp yola çıkan mekan, onu dönüştürmeyi de öncelik ediniyor. Hiç bir zaman kağıt peçete kullanmamak gibi de net bir tercihleri var.
Öğle yemeği menüsünde; et, balık veya vejetaryen seçim yapıp, tercihlerinizi ona göre belirleyebilirsiniz. Küçük tatlı bir başlangıç + bir tabak yemek + tatlı +şarap + kahve + su. Bu 10 euro’luk menü. Bir tabak daha yemek isterseniz fiyat ona göre değişiyor işte. Google’dan siesta saatlerini kontrol edip, mutlaka bir uğramanızı öneririm.
Osteria Broccaindosso
Bologna’da bir mekan için kötü yorumlarda bulunmak oldukça zor. Geleneksele övgü var burada. Eminim daha iyi Osteria’lar vardır ama buranın o aile işletmesi hali benim baya hoşuma gitti. Bütün günü tıka basa tok geçirdiğim için Osteria Broccaindosso‘ya kapanışa yakın saatlerde gidebildim. İçerisi keyifli arkadaş gruplarıyla doluydu, mis gibi ortam.
Klasik seçimler ve standart geleneksel tatlarla akşama devam. Yemeğin üzerine de, hiç dayanamadığım için bir çikolatalı mousse sipariş ettim. O kadar büyük bir porsiyon geldi ki, eyvah. Söylerseniz aklınızda olsun.
Drogheria Della Rossa
Ah! Burası kesinlikle listeye eklenmeli. Nasıl güzel bir akşamdı, tadı hala damağımda. Fiyatlar nispeten küçük bir oranda yukarıdaki mekanlardan yüksek, aklınızda olsun. Bir de, dünyanın daha iyi bir yer olması için var olduğunu hissettiren sahibi de burayı sevme de çok etkili.
İçeri girince duvarda da Atatürk’ü görmek, o sofraya güzel duygularla oturmamı sağladı. Burada, İtalya ruhuna dair merak ettiğiniz lezzetleri de deneyebilirsiniz. Hepsinin farklı dokunuşları var, bence seversiniz.
Osteria, Trattoria ve Ristorante konusunda deneyimlediklerim bu kadar ama gitmeyi çok isteyip, gidemediğim birkaç yeri de aşağı ekliyorum.
Trattoria Danio, Ristorante Biagi, Ristorante Diana, Trattoria Meloncello, Trattoria di Via Serra.
Bologna Yeme – İçme Önerileri: Pizza
Gelelim, ayak üstü hem ruhumu hem de midemi doyuran konu başlığına. Yaşasın pizza yemek. Pizza, Bologna’da bir zorunluluk! Hesaplı bir seçenek olduğu için de, pizza kalp ben kesinlikle.
Pizzeria Due Torri
Bologna‘ya ilk gelişimde, ilk uğradığım mekan burası olmuştu. Açlık işte. Lezzetli ve doyurucu bir tercih ne de olsa. Küçücük dükkanda yapılan bu çeşit çeşit pizzalarla kafayı yemek mümkün. Şöyle ayak üstü bir – iki dilim pizza götüreyim derseniz bir uğrayın, bütün pizzayı paket yaptırıp gözünüze kestirdiğiniz bir yere de alıp götürüp, takılabilirsiniz.
PizzArtist
Biraz daha dilim pizzaya ne dersiniz? Evet dediniz, değil mi? PizzArtist, kapısının önünde takılmayı sevdiğim, kare dilim pizzam bittikçe içeriden yenisini aldığım keyifli yerlerden. Öğrencilerin çoğu buralarda takılıyor. Mekan, 10 euro’nun altındaki alışverişe kredi kartı ödemesine çok sıcak bakmıyor, zaten komisyon da ekliyor. Nakit bulundurmayı unutmayın. Bir de, İtalya’da bira şaraba göre daha fiyatlı olduğu için mesela buradaki bira fiyatları da diğer pek çok yere göre daha uygun. Aklınızda olsun.
Berberè
Burası da, daha çok oturup, yayıla yayıla pizza yemek için. Pizzası gerçekten çok iyi. Margarita mesela <3 Yedi farklı un kullanarak, mevsimsel ürünlerle yapılan pizzaların tadına bakın emi.
Ristorante Pizzeria Nicola’s ise listemde olan ama kapısını çalamadığım mekanlardan.
Gitmeye çok hevesli olduğum ama yolumu düşüremediğim Da Michele de burada dursun.
Bologna Yeme – İçme Önerileri: Şarap & Peynir ve diğerleri
Bu konu çok derin tabi ama işte ucundan kıyısından bir giriş yapıyorum.
Tercih ederseniz, Emilia-Romagna bölgesinin çok sayıda domuz ürünü ile ünlü olduğunu unutmayın. Lezzetli peynir üretiminde de güçlü bir geleneğe sahip elbette. Ev yapımı şarap başta olmak üzere bu konuda da çok iyiler. Durum oldukça iç açıcı yani.
Dünyaca ünlü Parmigiano (Parmesan peyniri) mesela. Parma, Modena, Bologna… Bu peynir için başlıca yıldız olan şehirler. Parmesan, tüm Emilia-Romagna bölgesi için peynirlerin tartışmasız kralı elbette ama aynı zamanda en çok sahtesi üretilen peynirlerden biri. Provolone ise denemeniz gereken diğer peynirlerden. Mortadella ise buraların bir diğer ünlü lezzeti. İnce dilimlenen ve ısıyla sertleştirilen salam işte. Onsuz peynir tabağı gelmiyor, haberiniz olsun. Sade peynir tabağı seçeneğiniz de var tabii. İtalyan peynir çeşitleri konusunda zamanında bir yazı yazmıştım, daha fazla bilgi için ona göz atabilirsiniz.
051 Cibo e Passione
Burası hiç aklımda yokken, kalabağın enerjisine kendimi bıraktığım noktalardan oldu. Konumu gereği çok keyif verici, her daim canlı ve kalabalık. Ana yemek öncesi peynir-ekmek ikilisiyle takılabilirsiniz. Mekanın kendi adına ait bir şarabı var. Denemek isterseniz aklınızda olsun.
Mercato Delle Erbe
Burası tam benlik bir yer. Yediğim önümde yemediğim arkamda tadında. Manav olma arzusunun doruklara çıktığı bir atmosfer adeta. Hem yemek yerlerinin bulunduğu hem de sebze – meyvenin satıldığı şahane bir ortam. Yerel Bologna / İtalya tatlarını deneyimleyebileceğiniz standlar çok leziz. Peynir ve et ürünleriyle ya da hamur işleriyle yola devam edebilirsiniz. Marketin içindeki Baladin isimli yerden çeşit çeşit bira da deneyebilirsiniz. Atıştırmalıkları da güzel.
Ya da Rossopomodoro isimli (yanlış hatılamıyorsam) yerde montanara, panino napoletano, pizza fritta gibi alternatifli hamur işleri denenebilir. Keyifli!
Enoteca al Risanamento
O kadar çok şarap seçeneğinden bakalım seçiminizi nasıl yapacaksınız. Peynir tabağı da söyleyip, geç saatlerdeki akşam yemeğinize kadar takılabilirsiniz. Borgonovo isimli şarpla başlangıç yapabilirsiniz mesela. İçindeki üzümler; Cabernet S., Ciliegiolo ve Sangiovese. Olgunlaşmış meyve ve bharat etkisi hakim.
Yine burada deneme şansı bulduğum Quattroà isimli şarap ise benim için pek iç açıcı gelmedi. Üzümleri; Angiovese, Ciliegiolo, Canaiolo ve Aleatico.
Smöll
Burası ise küçücük kokteyl ve bira bar. Bira konusunda seçenek çok fazla ve nispeten diğer mekanlara göre de daha ucuz.
Camera A Sud
İçine girip girip çıktığım, bir türlü yer bulamadığım mekan Gündüz de açık. Ortamı çok keyifli, hava soğuk olmasa kapı önü merdivenlerinde de oturulur.
Tamburini
Şehrin hem popüler hem de efsane yerlerinden biri olan Tamburini, yeme-içme alışverişi için biçilmiş kaftan. Tabii fiyatları market algısına göre biraz yüksek ama denenmesi gereken yerlerden. Öğle yemeğine gidip makarnanın tadını çıkarın! İsterseniz de sonrasında alışveriş işte. Zaten Tamburini’nin bulunduğu makarna ve et ürünleri alışverişi için en uygun yer. Sokağın bir diğer efsanesi de Paolo Atti. Hiç bir şey almasanız bile vitrininin önünde takılmak bile oldukça keyif verici. Eataly de bu sokakta haberiniz olsun.
Listemde olan ama gidemediklerim! Enoteca Storica Faccioli; burası pek çok listenin yıldızı. Biraz fazla kalabalık olduğu için bi’ an darlandım ve oturmayı tercih edemedim. Alamet-i farikasının da geniş şarap çeşitliliği olduğunu hatırlatayım. Oturmasanız bile seçenekleri gözden geçirip, yanınıza alıp çıkabilirsiniz. Enoteca Italiana da bu listenin diğer gediklisi.
Gidemediğim için içimde kalan mekanlardan biri de; Osteria del Sole Bologna. 1465 yılında açılmış! Bologna için referans noktası. Peynir-salam ikilisini yanınızdakilerle paylaşın, kalabalıkla o anın tadını çıkarın, oh mis. Dışarıdan peynir meynir getirmek de serbest diye biliyorum. Şarap için yetkilililere müracaat edebilirsiniz. LeStanze Bologna da listemin diğer heves verici yerlerindendi. Atmosferi çok keyifli ama daha yerel bir yerde takılma duygum ağır bastı, girdim ve çıktım.
Vineria Favalli de gidemediğim mekanlardan.
Bologna Yeme – İçme Önerileri: Kahve & Kruvasan & Kahvaltı & Pastane İşleri
Gamberini
Her sabah gidebilirdim herhalde. Buraya mecbur uğranmalı, kaçmaz (tabii baskı yapmış gibi olmayayım ben). 1907 yılında açılmış olan pastahanenin dekoru, atmosferi, tatlıları, kahveleri, içindeki insanları süper. Beklentiyi daha yükselteyim mi? İlk başta vitrini bir “error” vermenize sebep olsa da, sonra toparlıyor insan kendini. Antep fıstıklı kruvasan benim yıldızım oldu. Ayrıca Gamberi’nin tadının kesinlikle pazar günü çıktığına inanıyorum. Evet, kalabalık biraz ama o coşku çok keyifli ya. Bir de yanılmış olabilirim tabi ama pazar günü yediğim kruvasanla pazartesi günü yediğim arasında bence ufak farklar vardı. Pazar günü yediğimin tadı hala damakta. Hafta sonuna özel üretim yapıyor olabilirler. Bana da öyle gelmiş olabilir.
Cafè Terzi
Ah! Burası da lokum ama lokum bir yer. Barda sıra beklemek ve o kalabalığın sanki konserde elden elde sizi sahneye taşıyacakmış gibi hissettirmesi. Çok keyifli burası da.
Forno Brisa
Ekşi maya ekmekler, dilim pizzalar, hamur işleri, kahveler… Modern dokunuşa sahip olan birkaç isabetli seçimden biri. Özellikle gidin diyemem ama yolunuz düşerse yapıştırın.
La Borbonica
Burası da hamur işleriyle ve kahvesiyle çok tercih edilen yerlerden. Kruvasanlarına çok bayılmadım ve kahvesini de deneyemedim. Pastane ürünü konusunda daha iyidir belki, onlara da şans verilebilir. Burayı bana öneren arkadaşım ismi “Baba” olan o tatlıdan ye demişti mutlaka.
Pappare Bologna
Pappare, ikinci gidişimden yadigar olanlardan. Kruvasan seçerken kararsızlıktan kıvranma olanağı sunan bir mekan. Çeşit çeşit ve leziz leziz. MErkezi konumu sayesinde yolunuz zaten mutlaka düşer diye düşünüyorum.
Attibassi
Burada saatlerce oturabilirm, yemek yemek için kalkıp dönüp tekrar oturmaya devam. Maggiore Meydanı’na konumlanan kafe, günün her saati çok keyifli.
Cafe Vanity Sessantasette
Yol üstünde yer almasından da kaynaklı ilk gidişlerimde tanıştık kendileriyle. Daha çok beş çayı için iki sohbet etmeye gidiliyor galiba. Orman meyveli çaylarını içmiştim.
Impero Caprarie
Burayı notlarıma yazarken; “Güzel bir tiramisu yemiştin, tekrar git istersen” diye eklemişim. Vitrinleri de zaten fena çekici.
I do lci di Nonna Vincenza
Bologna’daki en modern dekora sahip yerlerden muhtemelen. Kruvasanları iyiydi, kahvaltıya uğrayabilirsiniz. Hafta içi 08:00, hafta sonu da 08:30’da açılıyor.
Caffe Zanarini ve Forno e ristò Pallotti de listenin göz bebeklerinden.
Bologna Yeme – İçme Önerileri: Dondurma
Bu başlığın güzelliğine ne demeli?!?! Seviyoruz seni dondurma.
Gelateria Gianni
Yıl 2007. O zaman llk günün kapanışı burada yapmıştım. Bologna’da kulelerin hemen orada yer alan Gelateria Gianni’nin özellikle Ricotta peynirli dondurması, diğer yediğim mekanlardan çok daha iyiydi. Bu son gittiğimde ziyaret edemedim kendilerini.
Gelatauro
Burası tam bir arka sokak muhteşemi. Bologna’nın en iyi dondurmacıları listesinde de görebilirsiniz bu mütevazı yeri. Yeme-içme listenize mutlaka ekleyiniz, ki vardır diye de düşünüyorum zaten.
Havalimanından Sonra…
Eğer merkezde kalacaksanız; havalimanından merkeze taksi yaklaşık olarak 15 – 17 euro arası tutuyor. Otobüs bileti ise 6 euro, o yüzden iki -üç kişi gittiyseniz özellikle Bologna’ya, kesinlikle taksi. Zaten tekrar havalimanına dönene kadar bir daha hiç araca binmenize gerek kalmayacak.
Taksiciler her yerde kurnaz tabii, havalimanından merkeze 20 euro vermiştik ama dönüş yolunda 15 euro tuttu.
*Bologna’nın en en güzel yanlarından biri de trenle her yere neredeyse yakın konumda yer alıyor oluşu. Floronsa ve Venedik bu rotalardan sadece ikisi. En kısa zamanda bu iki şehir için de öneriler gelecek, yani öyle umuyorum.
*Öğrencilerin ağırlıklı olduğu şehirlerde hayatın her daim canlı oluşu nasıl şahaneyse, Bologna’da bu şahanelik hissi iki ya da üçle çarpılıyor. Enerjisi çok yüksek bir şehir.
Bologna’da görülmesi gereken yerlerden de bahsetmek istiyorum ama yazı aldı başını gitti. Onlar da başka posta artık.
Bologna Yeme İçme Önerileri
süper
Harika bir yazı olmuş. Özellikle PizzArtist harika görünüyor!
Ay teşekkür ederim 🙂 “Bu sadece bir pizza” konuşması da burada yaşanmıştı zaten :/
Ugo diye bir dondurmaci vardir, tamamen tesaduf kesfetmistik biz de. Super otesii!! Sonraki seyahatleriniz icin belki listeye alinir 🙂
oo süper oldu:) teşekkürler
Selam, nerede konakladınız, tavsiye eder misiniz?
Merhabalar,
İlk gidişimde airbnb’den ev kiralamıştım, ikincide de Bologna Inn’de kaldım.
Bologna Inn’den çok memnun kalmıştım, otelin bölgesi merkez sayılırdı ama yine de daha yakın noktalara da bakılabilir.