Netflix’te İzleyebileceğiniz Yemek Belgeselleri ve TV Şovları

Bu yazı 29 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi.

İster gıda politikasıyla ilgili olsun ister iştah açıcı bir tatlı tabağıyla…

Netflix’te yayınlanan en iyi diziler serisine rakip olabilecek güçte, Netflix Türkiye’de izleyebileceğiniz en iyi yemek belgeselleri ve tv programları da mevcut. Bu kategoride izleme listem oldukça kabarık, yavaş yavaş temizlemeye çalışıyorum.

Netflix’te izleyebileceğiniz yemek temalı filmler“i de şuraya bırakıyorum.

Kanepede kıvrılıp, Netflix’ten bir yemek programını açmak, evde geçirdiğimiz gün sayısı ne olursa olsun hala çok keyifli. İşte izleme listenize eklemenizi önerdiğim Netflix’te yer alan yemek konulu belgesel ve tv şovları.

Listede yiyecek – içecek sektöründeki üretimden nefret etmenize neden olacak belgeseler de mevcut tabii.

Not: Bu listeyi ilk kez 2019 yılında yapmıştım ama bazı belgeselleri şimdi aradığımda Netflix’te bulamadım. Listenin arşiv olarak kalması için de o yapımları çıkarmıyorum, belki başka yerlerde bulup izleyebilirsiniz.

Not 2: Instagram’dan “Netflix’te izlemeyi en çok sevdiğiniz yemek programları?” soruma gelen yanıtları da ekliyorum.

Final Table, Taco Günlükleri, Somebody Feed Phil, Street Food, Salt Fat Acid Heat, Food On The Go, Chef Show, Samurai Gourmet, Midnight Dinner, Restaurants on the Edge, The Big Family Cooking Showdown.

Tuz Yağı Asit Isı (2018)

Şef ve yemek yazarı Samin Nosrat’ın aynı adı taşıyan 2017 yılında yayınlanan yemek kitabına dayanan Salt Fat Acid Heat, dört bölümden oluşuyor. Her bölüm mutfağın bu dört temel unsur tarafından nasıl şekillendiğini keşfetmeye çağırıyor. Programda, ev sahibi olan Nosrat; şefler, çiftçiler ve diğer gıda üreticileri ile sohbet ederek ve yemek yaparak farklı ülkelere seyahat ediyor. Nosrat’ın gıda coşkusu ve takdiri ekrandan izleyicilere geçiyor kesinlikle. Kendi mutfağınızda yeni şeyler denemk için ilham veriyor.

Hatta programın ilk bölümünde yer alan Foccacia yapımını ise yazıdan göz atabilir.

A Tale of Two Kitchens (2019)

Kısa ve öz. Hem insanın atmosferini değiştiriyor, hem de mutfak dünyasının acı+tatlı yanını iki dakikada gözler önüne seriyor. Mexico City ve San Francisco’da iki restoranın hikayesine şahit oluyoruz. Meksikalı şef Gabriela Cámara’nın 1998 yılında açtığı Contramar ile 2015 yılında San Francisco’da açtığı restoran Cala’nın hikayesi. Süresi kısa, izlemesi keyifli.

Street Food (2019)

Chef’s Table’ın yaratıcılarından hazırlanan bu program, izleyicileri dokuz Asya kentindeki en iyi sokak yemeği yerlerinin ayrıntılı bir turuna çıkarıyor. Her bölüm, yerel halkın yediği ve paylaştığı yemeklerle, kentlerin kültürünü ve tarihini araştırıyor.

Bu program ve içeriğindeki şehirler ilgi alanıma fazlasıyla girdiği için daha detaylı bir yazı hazırlamıştım. Dünyanın En İyi Sokak Lezzetleri, Netflix Street Food yazıma göz atabilirsiniz.

Taco Günlükleri (2019)

Bu program, son zamanlardaki favorim. Eğer büyük bir tako hayranıysanız veya taco onusunda engin bilgilere ulaşmak istiyyorsanız, Taco Chronicles’ı mutlaka listeniz ekleyin. Taco’nun altı temel stilini öğrenmenin en eğlenceli yolu bu programda.

Cooked (2016)

2013 yılında, yazar Michael Pollan, “Cooked: Doğal Bir Dönüşüm Tarihi” adlı bir kitap yayınladı. Üç yıldan az bir süre sonra, kitap Netflix için dört bölümden oluşan bir belgesel dizisine uyarlandı. Programda Pollan, yemeklerin yiyecekleri nasıl değiştirdiğini ve medeniyeti nasıl şekillendirdiğini araştırıyor.

Ugly Delicious (2018)

İkinci sezonu yayınlanan Ugly Delicious’ın bölümlerinin her biri, bir popüler yemeğin tarihini keşfetmeye adanmıştır. Şef David Yang, insanların pizza, tako, kızarmış tavuk ve daha fazlasını nasıl ve neden sevdiğini öğrenmek için komedyenler ve sanatçılardan oluşan arkadaşlarıyla, bunu peşine düşüyor.

İkinci sezonda İstanbul bölümü de var.

David Yang’ın sundugu Breakfast, Lunch, Dinner da keyifle izlediğim programlardan oldu.

The Chef Show (2019)

Jon Favreau’nun 2014 yapımı The Chef filmini hatırlıyorsunuz değil mi? Jon Favreau ve Roy Choi, filmdeki güçlerini şimdi de bu eğlenceli tv programına taşıyor. Ünlü konukları eşliğinde, yemek yapmanın incelikleri karşınızda.

Jiro Dreams of Sushi (2012)

Elbette o bir klasik ve listenin ilk sırasında olması tesadüf değil.

Yemek belgeselleri söz konusu olduğunda, Jiro Dreams of Sushi’nin bahsi geçmeden olmaz.. Japonya’da (Tokyo) ulusal bir hazine olarak adlandırılan bir suşi şefi olan Jiro’nun yaşamını ve çalışmasını anlatan bu belgeseli takdir etmek için suşi sevmek zorunda değilsiniz.

Suşi ile geçen bir ömür ve mükemmel olmak ne anlama geliyor? İşte bu belgeselde cevabı yer almakta.

Barbecue (2017)

Etin ateşle buluşma anı bu belgeselde.

Netflix TV programlarından bu belgesel, dünyanın dört bir yanındaki insanların barbekü geleneklerini nasıl paylaştıklarını keyifli bir araştırması aynı zamanda. Şaşırtıcı pişirme teknikleriyle karşılamak mümkün. Ama günün sonunda formül yine de basit; ateşi yakın ve etinizi pişirin.

Bu evrensel lezzetli dile dair merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabı burada.

Somm  Into The Bottle (2015)

Şarapla ilgili izlemekten en keyif aldığım belgeselelrden.
Uzman şarap üreticileri ve şarap garsonları, lezzetli ve renkli tarihinden, üretimine ve pazarlamasına akdar, şarabın gizemlerini ele alıyor. Bu belgeseli izledikten sonra seyahat etme isteiğiyle yanıp kavrulmuştum.

Somm (2012)

Şarapla devam edeyim.

Bu belgeseli de Netflix hesabınızda izlenecekler listenize eklemenizi tavsiye ederim. Geçmesi neredeyse mucize olan Master Sommelier sınavını geçmeye çalışan dört şarap garsonunun çalışma dönemine şahitlik ediyoruz.

Bu kadar büyük bir zorluğun üzerine yürümek belki de azıcık delilik istiyordur.

For Grace (2015)

Netflix bu belgeseli yayından kaldırmış gibi görünüyor ama listenin arşiv olması adına not olarak burada bırakıyorum.

Tutkularımız, arzularımız ve çalışmalarımızla kendimizi bir hamur haline getiriyoruz.

Şef Curtis Duffy’nin kariyerinin aile yaşamını nasıl tahrip ettiğini izlerken, bir yandan da yaşadıklarının onu yeniden insanileştirmesine tanık oluyoruz. Duygusal açıdan çok yoğun ve dokunaklı olan bu belgesel, mükemmel yemek yapmaya çalışan insanların ardındaki telaşlı, sinir bozucu ve kusurlu hayata da bir bakış açısı sunuyor.

The Birth of Saké (2015)

Netflix bu belgeseli yayından kaldırmış gibi görünüyor ama listenin arşiv olması adına not olarak burada bırakıyorum.

Yönetmen Erik Shirai bir yıl boyunca hayatını saké ( pirinç ve tahıl tozundan yapılan içki )yapmaya adamış bir grup adamla geçirdi ve ortaya bu tutkulu belgesel çıktı.

Sadece herhangi bir sakéden bahsetmiyoruz.  Onlar, atalarının soyundan gelen 2.000 yıllık bir yönteme sadık kalarak ilerliyorlar. Saké yapmak bu adamlar için kutsaldır. Adanmışlık ve beceri sanatının müthiş bir halini izlemek için en doğru gün bugün bence.

Theater of Life (2016)

Osteria Francescana’da dünyanın en iyi mutfağını işleten İtalyan şefi Mossimo Bottura, Theatre of Life’da daha büyük hırslarını yakaladı ve yiyecek atıklarından gurme yemekler ortaya çıkardı.

Belgeselde, 2015 Milano Expo’da yardıma muhtaçlar için gıda atıklarından ortaya çıkardığı yemeklerin süreci anlatılmakta.

Jeremiah Tower: The Last Magnificent (2016)

Belgesel, devrim niteliğindeki yeni Amerikan mutfağının ortaya çıkmasında oldukça önemli bir role sahip olan şef Jeremiah Tower’ı anlatmakta. Anlatıcılar arasında yakın zamanda hayatını kaybeden şey Anthony Bourdain de yer almakta.

COWSPIRACY: The Sustainability Secret (2014)

Eğer vegan beslenme konusunda kendinize bir baskı arıyorsanız bu belgeseli kesinlikle izlemelisiniz. Hayvan tarımının çevreye karşı nasıl bir numaralı tehdit olduğunun gözler önüne serildiği bu belgeselde yönetmen Kip Anderson, et endüstrisinin hükümete olan bağlarını da araştırıyor ve Greenpeace gibi önde gelen çevresel organizasyonların neden sessiz kaldığını gözler önüne seriyor.

Forks Over Knives | Çatal Bıçaktan Üstündür (2011)

Ne yediğinize bakmak için bu belgeseli izleyebilrsiniz.

İki gıda bilimcinin araştırmasına göre işlenmiş gıdaların popülerliği; obezite, diyabet ve diğer hastalıkların çok büyük oranlara ulaşmasına sebep olmakta.

Chef’s Table (2015)

Chef’in Table, kuşkusuz “foodie” film topluluğu içindeki merkezlerden biri. Jiro Dreams of Sushi belgeselinin yönetmeni tarafından yönetilen bu Netflix orjinal belgeseli, dünyanın önde gelen şeflerini radar alıyor ve yakın bir bakış sunuyor.

Yıldızlarla şeflerle tanışmak için Chef’s Table en doğru adres.

Sustainable | Sürdürülebilirlik (2016)

Netflix bu belgeseli yayından kaldırmış gibi görünüyor ama listenin arşiv olması adına not olarak burada bırakıyorum.

Şef Rick Bayless sürdürülebilir tarım uygulamaları arayışında ve bunun Amerika için gerçekten ne anlama geldiğini gösteriyor. Belgesel, yiyeceklerimizi üretip büyütmek için daha iyi bir yol bulmaya davet ediyor.

Somebody Feed Phil 

Üçüncü sezonuyla bu akşamdan (29 Mayıs 2020) itibaren yayında. Üçüncü sezondaki istikamet yine iştah açıcı. Marakeş, Şikago, Londra, Seul ve Montreal.

Tam olarak belgesel kuşağına girmese de, gezelim – görelim – tadalım konseptinin bence en eğlenceli olanlarından olduğu için listeye eklemek isabetli olacaktır.

Üçüncü sezonuyla birlikte, Phil’i severseniz hızınızı hiç kesmeden izlemeye devam etmek mümkün. Benim favori bölümün Bangkok olmuştu.

Listeyi, yeni belgeseller eklendikçe ve ben de izledikçe çoğaltmaya devam…

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir