Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Güncel Pasaport Ücretleri

Vizeli ya da vizesiz yurt dışına çıkmanın ilk adımı pasaport (yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili makamlarca verilen ve yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belge) alımı.

Pasaportunuzun olmayışı hiç öyle tatil hayallerinizi sınırlandırmasın.

Kolay ve hızlıca pasaport çıkartmanız mümkün ne de olsa. Pasaport başvurusunda bulunmak için de ayarlanmış bir seyahat planınızın olmasına da gerek, hayallerdekiler hariç tabii.

Aşağıda da  “Pasaport başvurusu nasıl yapılır?”, 2018 pasaport ücretleri, pasaport tipleri… gibi pasaport başvurusunda bulunacaklara yardımcı olabilecek bilgileri paylaşıyorum.

 

Pasaport Tipleri

Toplam altı tip pasaport bulunmakta. Şöyle ki;  Umuma mahsus pasaport ( çıkarılması gereken | bordo renkte), Hususi pasaport (yeşil renkte), Hizmet pasaportu (gri renkte),  Diplomatik pasaport ( siyah renkte), Geçici pasaport (kırmızı renkte), Yabancılara mahsus pasaport

 

Yolun bundan sonrasına bordo pasaport için devam edeceğim…

Pasaport başvurusu için hangi belgeler istenir?

1) Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı

2) Harç ve cüzdan bedeli makbuzu

3) 2 adet biyometrik fotoğraf

4) Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)

5) Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi

6) Varsa eski pasaport

 

İkinci | Yeni nesil e-pasaport nedir?

İçerisinde çip barındıran, makinada okunabilir, yüksek güvenlikli ve dayanıklı olan elektronik pasaporttur. Sahteciliğe karşı daha güvenilir olmasıyla adını duyrudu bu yeni pasaport. 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren de verilmeye başlandı.

 

2018 pasaport başvuru ücretleri ne kadar? Pasaport yenileme ücretleri

Harç ve defter ücretleri olmak üzere iki adet ödeme kalemi var. Ücretler de pasaport süresine göre değişmekte. Pasaport yenilemeyi düşünenler varsa, ikinci nesil pasaporta geçildiği için onlara da aynı ücretler geçerli.

Fakat pasaport süreniz bitmemiş olsa bile ikinci nesil pasaporta geçmek istiyorsanız, ancak o zaman bir tek defter ücretini ödersiniz.

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaf tutulmakta.

Öğrenciler (harçsız pasaport) ise sadece defter bedeli ödemekte.  Şartı ise; 25 yaş altında öğrenci olmanız. 18 yaşının altından küçük olanlara direkt 5 yıllık verilmekte. Diğer yaş grupları için ise 25 yaşa denk gelecek şekilde pasaport süresi verilmekte. Örneği 23 yaşındaysanız 2 yıllık pasaport verilir. Açık öğretimde okuyanlar da harçsız pasaport alabilir.

 

 

6 ay süreli pasaport ücretleri | Harç: 137,40 TL – Defter: 108,00 TL Toplam: 245,40 TL

1 yıl süreli pasaport ücretleri | Harç: 200,80 TL – Defter: 108,00 TL Toplam: 308,80 TL

2 yıl süreli pasaport ücretleri | Harç: 327,80 TL – Defter: 108,00 TL Toplam: 435,80 TL

3 yıl süreli pasaport ücretleri | Harç: 465,50 TL – Defter: 108,00 TL Toplam: 573,50 TL

4 yıl ve üzeri için pasaport ücretleri | Harç: 656,00 TL – Defter: 108,00 TL Toplam: 764,00 TL

 

Evet, ücretler malesef biraz yüksek ama sık sık seyahat etmeyi planlıyorsanız, kesinlikle 4 yıl ve üzeri almanızı tavsiye ederim.

Harç ve defter ödemesi konusunda hemen hemen her banka ile anlaşma mevcut, gişeye gidip direkt ödeyebilirsiniz. Ya da ivd.gib.gov.tr adresinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı ya da banka kartı aracılığıyla da ödeyebilirsiniz.

Pasaport Başvuru İçin Randevu Alma

randevu.nvi.gov.tr adresinden online olarak randevunuzu alabilirsiniz. Eğer yoğunluktan randevu bulamazsanız sabah erken saatlerde gidip sıra alınabilir. (Bu durumda il ve ilçe müdürlüklerinin yoğunluğuna göre değişebilir.)

♦Başvuru yapmadan önce harç ve defter ödemelerini gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Pasaport başvurularınızı herhangi bir il ve ilçeden yapabilirsiniz.

 

Pasaport hakkında kısa notlar

Alacağınız pasaportta 35’i vize sayfası olmak üzere toplam 38 sayfa bulunmakta.

Pasaportunuzu, geçerlilik süresi dolana kadar aldığınız andan itibaren kullanabilirsiniz.

Pasaportunuzun geçerlilik süresi e-pasaportunuza da eklenmekte.

Pasaport süresi uzatılmamakta. Süresi dolduğunda yeni bir pasaport başvurusunda bulunmak gerekiyor.

İkinci nesil e-pasaportlara da giriş – çıkış damgası vurulmakta.

Pasaportlarda refakat hanesi bulunmadığından, İkinci Nesil Pasaportlar, başvuru sahiplerinin yaşı gözetilmeksizin, tüm bireyler için ayrı olarak düzenlenmektedir.

Başvuru işlemi ortalama 5-10 dakika sürmekte.

Eski pasaportunuzun süresi doldu ama için vizeleriniz var. Bu durmda da, eski pasaportunuz başvuru merkezlerince fiziki olarak iptal edildikten sonra tekrar size teslim edilmekte. Bu işlem sırasında pasaportunuza ait vize sayfalarına dokunulmamakta.

 

Pasaportunuzu nereden alabilirsiniz?

Yurt İçi:

Müracaat aşamasında bildirdiğiniz cep telefonu numaralarına pasaport gönderisinin PTT tarafından teslim alınmasından itibaren barkod numarası ile birlikte, aşamaları hakkında SMS ile bilgilendirme hizmeti verilmekte. Pasaportlar, PTT Kargo aracılığıyla doğrudan (başvuruda belirtilen) adresinize gönderilmekte.

Pasaport başvuru sahibine veya başvuru sırasında teslim alabilmesi için ismi belirtilen kişiye teslim edilmekte. Belirtilen adreste ilgili kişiye 2 defa ulaşılamaması durumunda da pasaport gönderileri 10 gün süre ile teslim alınmak üzere Posta Merkezinde bekletilmekte.

10 gün içerisinde Posta Merkezinden teslim alınmayan pasaport gönderileri, ilgilisi tarafından teslim alınana kadar başvuru sırasında belirttikleri Nüfus Müdürlüğünde saklanmakta.

Yurt Dışı:

Pasaportlarınızı yalnızca başvuruda bulunduğunuz Büyükelçilik veya Başkonsolosluktan teslim alabilirsiniz.

 

Pasaportunuzu başvuru yaptıktan kaç gün sonra alırsınız?

Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde merkee iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı) sırasına girmektedir.

Pasaportların kişiselleştirilme işlemi Hac, Umre, Tatil sezonu vb. zamanlarda yaşanan başvuru yoğunluğu olmadığı sürelerde başvurunun yapıldığı gün içinde sonlandırılmakta.

Ama yine de oluşabilecek aksilikler göz önünde bulundurularak, planladığınız seyahatten en az on beş gün önce müracaatta bulunmanız tavsiye edilir.

Yurt İçi Başvuru Bilgisi: e-Pasaport başvurularının yurt içinde istisna durumlar dışında ortalama olarak 5 – 7 mesai gününde sonuçlandırılması öngörülmektedir.

Yurt Dışı Başvuru Bilgisi: e-Pasaport başvurularının yurt dışında istisna durumlar dışında ortalama olarak 7 – 10 mesai gününde sonuçlandırılması öngörülmektedir.

 

 

 

Be the first to comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir